Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

Hatályos: 2023. 04. 01

Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő Testület !
A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 5/2014. (IX.10.) önkormányzati rendeletünk – a megalkotása óta eltelt időszakban bekövetkezett jelentős változásokhoz, a felmerülő igényekhez és a jogszabályi környezethez való igazodás érdekében – hatályon kívül helyezésére és új rendelet alkotására a Heves Vármegyei Kormányhivatal HE/TFO/00234-1/2023 iktatószámú törvényességi felhívással élt a képviselő-testület felé . Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az új rendelet megalkotását elsősorban a jogszabályi környezet összehangolása valamint a szabályozás pontosítása érdekében tartja szükségesnek .
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § -a szerint a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálat elvégzésével kell felmérni a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat megállapításai a rendelet-tervezet esetében az alábbiak:
Előzetes hatásvizsgálat
1. A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: Az önkormányzat költségvetését a rendelkezés a közterületek elnevezését tartalmazó táblák elhelyezése, karbantartása, szükség szerint cseréje vonatkozásában terheli.
2. A rendelet környezeti, egészségi következményei :A rendeletnek környezetre, egészségre gyakorolt közvetlen hatása nincs.
3. A rendelet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai : A rendelet adminisztratív terheket a támogatást igénylőkre nem jelent.
4. A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotása a felmerülő igények és a jogszabályi környezet összehangolása érdekében szükséges.
5. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltétele: A rendelkezésre álló feltételek személyi, szervezeti, és tárgyi vonatkozásban a rendeletalkalmazásához egyaránt megfelelnek. Kérem a Tisztelt Képviselőket az alábbi rendelet tervezet megvitatására és elfogadására. /Gedei Zoltán polgármester/