Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztés
Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2023. május 30-án tartandó rendkívüli nyílt ülésére
Tárgy: a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021. (IX.15.)
önkormányzati rendelet módosításáról
Tisztelt Képviselő-testület !
A kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 7.) PM rendelet (továbbiakban: PM rendelet) 2023. március 9-ével bekövetkezett változása miatt a Magyar Államkincstár, mint törzskönyvi nyilvántartást vezető szerv, a törzskönyvi nyilvántartásban a szükséges adatváltozások átvezetésére, hivatalból indított eljárás keretében eseti, csoportos adatmódosítást hajtott végre, melynek során a törzskönyvi nyilvántartásból törlésre került a 041231 – Rövid időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkció.
Az adatmódosításról az érintetteket értesítése megtörtént .
A Magyar Államkincstár által vezetett törzskönyvi nyilvántartásból törölt kormányzati funkció kódot a költségvetési szerv alapító okiratából is törölni kell az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 105. § (3) bekezdés, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.) 5. § (4) bekezdés és 167/C. § (1) bekezdés d) pontjaiban foglaltaknak megfelelően a soron következő okirat módosításában, de a PM rendelet 9. §-a értelmében legkésőbb a módosítás hatálybalépésétől számított 90 napon belül, 2023. június 7. napjáig, tekintettel arra, hogy az alapító okiratok érvénytelen kormányzati funkciókat nem tartalmazhatnak.
Abban az esetben, ha a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat és a térségi fejlesztési tanács szervezeti és működési szabályzata, a társulási megállapodás tartalmazza az alaptevékenység kormányzati funkció kódjait, akkor abban is szükséges a változások átvezetése.
A módosításokat a kincstár honlapján rendszeresített nyomtatvánnyal és az Ávr. 167/E. §-ban meghatározott mellékletekkel kell beküldeni.
3300 EGER, ESZTERHÁZY TÉR 5. POSTACÍM: 3301 EGER, PF. 26, TELEFON: (36) 520-300 FAX: (36) 520-365, (36) 413-946 HONLAP:
www.allamkincstar.gov.hu INTERNETES ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÁS ÉS ADATFORGALOM: eadat.allamkincstar.gov.hu E-mail:
igazgato.eger@allamkincstar.gov.hu
Az Áht. 105/B. § (1) bekezdés értelmében a bejelentésre kötelezett törzskönyvi jogi személlyel szemben a kincstár a Kormány rendeletében meghatározott mértékű bírságot szab ki, ha a törzskönyvi jogi személy a bejegyzésre, törlésre, vagy változás-bejelentésre irányuló kérelem benyújtására vonatkozó kötelezettségét elmulasztja, késedelmesen, hibásan vagy valótlan adattartalommal teljesíti.
Az Ávr. 167/H. § (2) bekezdés szerint a kiszabható bírság összege legfeljebb ötszázezer forint lehet.
A fenntiek alapján a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) módosítása szüksége mert a rendelet 7. mellékletében - Vámosgyörk Községi Önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolása – felsoroltak közül hatályon kívül kell helyezni :
041231- Rövid időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkció.
A tervezett önkormányzati rendelet környezeti és egészségi következményei: nincs
A tervezett önkormányzati rendeletnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége, a szabályozás elmaradása esetén várható következmények:
A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására tett rendelet-tervezet elfogadásával a rendeletünk tartalmazni fogja az SZMSZ aktualizálását.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek adottak, rendelkezésre állnak.
A rendelet várható hatásai a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdéseiben foglalt szempontok szerint:
1. Társadalmi hatás: A rendelet tervezet a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelel, elfogadása által egyszerűbb, átláthatóbb lesz a szabályozás.
2. Gazdasági hatása: A rendelet jelentős gazdasági változást nem eredményez, a korábbi rendelethez képest új feladatokat nem határoz meg.
3. Költségvetési hatása: a rendelet alapvetően fenntartja a jelenlegi gyakorlatot, így az önkormányzat költségvetésére nincs hatással.
4. A rendeletnek közvetlen környezeti hatása nincs.
5. A rendeletnek közvetlen egészségi hatása, egészségügyi következménye nincs.
6. A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve új, többlet terheket eredményező hatása nincs, a rendelet alkalmazása az eddigi adminisztratív munka további szükségességét igényli, a meglévő feltételekkel a rendelet alkalmazható.
7. A rendelet megalkotásának szükségessége: A rendelet megalkotását a magasabb szintű jogszabályokkal való összhang teszi szükségessé.
8. A jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogalkotás elmaradása (a törvényi rendelkezésekkel való összhang megteremtésének elmaradása) esetén a Kormányhivatal részéről törvényességi felügyeleti intézkedés várható.
9. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.