Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 04. 17

Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.17.
a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Vámosgyörk Községi Önkormányzat
Vámosgyörk, Petőfi u. 25.
Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. évi
Költségvetési beszámolójának szöveges indoklása
A Magyar Köztársaság 2023. évi központi költségvetéséről, a 2022. évi XXV. Törvény rendelkezik.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény írja elő a helyi önkormányzatoknak, hogy a költségvetés előterjesztését és a zárszámadási rendeletük összeállítását külön rendeletben meghatározott tartalom mellett kell, hogy megtegyék, valamint rendelkezik arról, hogy az önkormányzat költségvetésének összeállítására és költségvetési határozatok megalkotására, az erről történő információszolgáltatásra, az előirányzat-gazdálkodásra, az évközi és év végi beszámolásra, a helyi önkormányzatokra vonatkozó rendelkezések többségét alkalmazni kell.
A Többcélú Kistérségi Társulásnak továbbra is tagja az önkormányzat. 2023-ban a kistérség a következő feladatokat látta el: a hétvégi ügyeletet és a készenlétet, a Családsegítést és a Gyermekjóléti feladatot, a hétvégi orvosi ügyeletet és készenlétet és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Ezek ilyen irányú megvalósítása nagy segítség az önkormányzatnak.
Bevételek
Az államháztartáson belülről működési célra kapott támogatásoknál a tervezettnél több bevételünk lett. Kaptunk plusz támogatást bérjellegű intézkedések támogatására, iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos intézkedések támogatására, melyeket előre nem lehetett tervezni. Iparűzési adó visszafizetési kötelezettség miatt pályáztunk Önkormányzatok rendkívüli támogatására, melyre 14,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk.
Az állam a fenti jogcímen – feladatfinanszírozás keretin belül – támogatja az önkormányzatok működési kiadásait. Megpróbáltuk az egyes feladatok költségeit a feladatra kapott támogatásból teljes egészében fedezni, azonban ez minden esetben sikerült. Vannak területek, amelyhez - a finanszírozási rendszer hiányosságai miatt- az Önkormányzatnak saját bevételeiből hozzá kellett járulni.
Az államháztartáson belülről egyéb működési célra kapott támogatások több mint 4 millió forinttal meghaladják az eredetileg tervezett összeget. Ennek oka, hogy a közfoglalkoztatás bevételi (és kiadási) oldala, a közfoglalkoztatásban fennálló bizonytalanságok figyelembevételével lett tervezve.
Az Önkormányzatnak 2 db európai uniós forrásból finanszírozott programja van: Vámosgyörki művelődési ház és polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése, valamint a Vámosgyörk 070 hrsz-ú külterületi földút stabilizált burkolatú úttá történő kiépítése pályázat. Az energetikai korszerűsítésre 100%-ban megkaptuk a támogatási összeget, míg a külterületi út pályázatunkra 50% előleget kaptunk, összesen majdnem 350 millió forint értékben.
Közhatalmi bevételeink összességében a vártnak megfelelően alakultak. Az iparűzési adóból a vártnál jóval több bevételünk keletkezett, azonban a legnagyobb adófizetőnknél a Fővárosi Önkormányzat több évet érintő adóellenőrzést hajtott végre, melynek az lett az eredménye, hogy a cég téves adófelosztása miatt 17 millió forint visszafizetési kötelezettségünk keletkezett.
Ebből - a már említett Önkormányzatok rendkívüli támogatása pályázatra kapott - 14,5 millió forintot 2023 évben visszafizettünk, a maradék a 2024. évi I. félévi adókötelezettségből levonásra kerül.
Működési bevételeink a vártnál jobban alakultak, köszönhetően az év folyamán visszakapott, az előző időszakokban kiadásként jelentkező bevételünknek.
Működési célú átvett pénzeszközeink között a Nemzeti Agrárkamarától kaptunk rendezvényekre támogatást.
Finanszírozási bevételeink a vártnak megfelelően alakultak. Nem tervezhető, de itt szereplő, bevétel a 2024. évi állami támogatásokra kapott előleg.
Kiadások
Működési kiadásainknál igyekeztünk tervszerűen gazdálkodni. A személyi juttatásoknál eltérés csak a közfoglalkoztatottak bére és járulékai miatt keletkezett. Dologi kiadásaink a terveknek megfelelően alakultak, egyes sorokon volt eltérés akár pozitív, akár negatív irányban, de összességében a teljesítés az eredeti előirányzat 99.5%-a.
A szociális ellátásoknál elmondható, hogy a 2023-as évben a szociális feladatokra kapott teljes összeg felhasználására került.
Fejlesztésre 2023. évben több mint 29 millió Ft-ot fordítottunk.
Magyar Falu pályázati program keretein belül a szolgálati lakás épülete felújításra került. Belekezdtünk a már említett két EU-s pályázat előkészítési, tervezési munkáiba, ezek kivitelezésére várhatóan 2024-ben sor kerül.
Önerőből a jelenlegi óvoda épületére napelemet szereltettünk, valamint néhány nagyobb értékű és több kisértékű tárgyi eszköz beszerzésére is sor került.
Pénzmaradvány
2023. december 31-én 41.839.777 forint volt a költségvetési folyószámlánk záró egyenlege, a házi pénztárban lévő egyenleg 128.655 Ft, elkülönített számláinkon összesen 331.539.283 Ft volt. Hitelállományunk, lejárt szállító tartozásunk nincs.
Pénzmaradványunk – az esetleges visszafizetések és kiutalások nélkül 365.646.030 Ft (a 2023-as évre vonatkozóan), melyeket a beszámoló pénzügyi jóváhagyását követően pontosítunk.
Értékpapírja az Önkormányzatnak nem volt.
Vagyoni helyzet alakulása
2023. év végén az önkormányzat összes eszköz - és forrás értéke 1.590.722 E Ft, mely az előző évinél magasabb, az eltérés megnőtt pénzeszköz állománynak köszönhető.
Mérleg szerinti eredmény
2023. évben önkormányzatunk mérleg szerinti eredménye -122.366 E Ft., ami az Egri Főegyházmegyének átadott épületeink könyv szerinti érékének kivezetéséből adódik.
A Vámosgyörki Közös Hivatal pénzmaradványa, vagyona, mérleg szerinti eredménye a gazdálkodás sajátosságai miatt nem jelentős.
A 2023. évi gazdálkodásra is a takarékos, megfontolt költekezés volt a jellemző. A település és intézményeink a lehetőségeinkhez képest fejlődtek. A 2024. évben Önkormányzatunk célja, hogy az előző években elért stabilitást fenn tudjuk tartani úgy, hogy a költségvetésünkben tervezett beruházásokat is meg tudjuk valósítani.
Vámosgyörk, 2024. április 4.
Gedei Zoltán
polgármester