Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020.(IX.29.) önkormányzati rendelete

a súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

Hatályos: 2020. 10. 12- 2022. 08. 03

Istenmezeje község képviselő testülete 16/2020.(IX.29.) önkormányzati rendelete

a súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

2020.10.12.

Istenmezeje Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja Istenmezeje Község Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak állagromlásának megelőzése, a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása.

2. § (1) A rendelet területi hatálya a behajtási tilalmat előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra terjed ki. Az útszakaszok felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden járművezetőre, aki a rendelettel érintett területen a rendelet hatálya alá tartozó járművel kíván közlekedni.

(3) A Rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári- és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út-, vasút- vagy közműépítést, illetve az út, vasút vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző

tehergépkocsira.

3. § (1) A súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra az ott megjelöltnél nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel behajtani tilos.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó utakon a súlykorlátozás elrendelését a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(11.3.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (1) bekezdés r) pontjának megfelelő közúti jelzőtábla kihelyezésével kell jelölni.

(3) A súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokon súlykorlátozás hatálya alá tartozó tehergépjárművel kizárólag Istenmezeje Község Önkormányzata által kiállított behajtási engedély birtokában szabad közlekedni. A behajtási engedélyek kiadásának, felhasználásának és felülvizsgálatának, valamint visszavonásának rendjét e rendelet szabályozza.

(4) A behajtási tilalommal érintett közterületek felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. § (1) A képviselőtestület a polgármesterre ruházza át a behajtási engedéllyel kapcsolatos döntéseket. A behajtási engedély iránti kérelmet írásban, e rendelet 2. mellékletében található nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. A kérelmet a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója nyújthatja be, illetve annak az ingatlannak a tulajdonosa, akihez a súlykorlátozással érintett járművel szállítás történik.

(2) Engedély egy adott gépjárműre adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy minden járműre külön engedélyt kell kiadni.

(3) Az engedély csak indokolt esetben adható ki.

(4) Azon járművek esetén, melyek tulajdonosa, vagy üzembentartója a hatósági nyilvántartás szerint a gépjárműadót Istenmezeje Község Önkormányzatának fizeti meg, az engedély kiadásának feltétele, hogy a gépjármű tulajdonosának, vagy üzembentartójának a gépjárműadókról szóló 1991. évi LXXXII. törvényben meghatározott gépjárműadó adóhátraléka nincs.

(5) Amennyiben a behajtási engedély kibocsátásának feltételei fennállnak, a behajtási engedélyt a kérelem benyújtásától számított 3 napon belül kell kiadni.

(6) A közútban és a közút területén lévő közművekben okozott kárért az engedélyes felelősséggel tartozik.

5. § (1) Az engedély a kiadás napjától kezdődően az engedélyező határozatban megjelölt időpontig érvényes. Az engedély érvényességének legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 1 év.

(2) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját az engedélyesnek haladéktalanul értesíteni kell.

6. § (1) A behajtási engedélyért a kérelmezőnek a kérelem benyújtásával egyidejűleg a 3. mellékletben meghatározott díjat kell fizetnie.

(2) A behajtási engedély díját az Istenmezejei Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába kell befizetni. Az engedély kiadásának feltétele a kiszabott díj megfizetésének igazolása.

7. § (1) A behajtási engedély ellenőrzésére jogosult a rendőrség, a polgármester, az Istenmezejei Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője.

(2) Amennyiben az ellenőrzés során az ellenőrzést végrehajtó azt tapasztalja, hogy a behajtási engedélyt a rendeletben meghatározottaktól eltérően használják fel, kezdeményezheti a behajtási engedély visszavonását.

8. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. A behajtási engedélyt a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és azt ellenőrzéskor az ellenőrző személynek át kell adnia.

(2) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

9. § (1) Ez a rendelet 2020. október 12. napján lép hatályba.

1. melléklet a 16/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelethez

Behajtási tilalommal érintett utcák
utca neve helyrajzi száma behajtási tilalom típusa

1. Szabadság utca 1418. tehergépjármű (3,5 t-nál nagyobb)

2. Széchenyi István utca 1158. 10 t-nál nagyobb össztömegű

tehergépjármű

3. Rákóczi Ferenc utca 10 t-nál nagyobb össztömegű

tehergépjármű

4. Táncsics Mihály utca 10 t-nál nagyobb össztömegű

tehergépjármű

5. Zöld utca 10 t-nál nagyobb össztömegű

tehergépjármű

2. melléklet a 16/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM
Istenmezeje közigazgatási területén lévő, súlykorlátozással érintett közutak használatához
Igénylő neve:
Születési helye, ideje:
Anyja neve:
Címe:
Telefon:
Gazdasági társaság esetén cégjegyzékszáma:
Egyéni vállalkozó esetén nyilvántartási száma:
Adószáma:
Képviselője:
A kérelmezett behajtási engedély hatálya alá tartozó utak, útszakaszok, terület:
Szabadság utca – 1418. hrsz.
Széchenyi István utca – 1158. hrsz.
A megközelítendő ingatlan pontos címe – ennek hiányában helyrajzi száma:
A behajtási engedély érvényességének kérelmezett időtartama (év hó naptól év hó napig):
A gépjármű forgalmi rendszáma, hatósági jelzése/azonosítója:
A jármű megengedett legnagyobb össztömege:
A behajtási engedély kiadását az alábbi indokok alapján kérem:
Istenmezeje, ………………………………
Kérelmező aláírása

3. melléklet 16/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelethez

Időtartam

Díj összege

1nap

10 000.- Ft

1 hónap

50 000.- Ft

1 év

500 000.- Ft