Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Istenmezeje Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
Istenmezeje Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi. XXV. törvény alapján megterveztük Istenmezeje Község Önkormányzata feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl az emberek szociális támogatással való ellátása az önkormányzatok feladata, mivel a helyi közösségek rendelkeznek leginkább azzal a tudással, amely alapján dönthetnek a jogosultság tekintetében. Az önkormányzatok szabadabban dönthetnek a támogatások nagyságáról és formájáról.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló … törvény írja elő az önkormányzat által biztosítandó közfeladatokat, továbbá lehetőséget ad önként vállalt feladatok ellátására is.
Az idei évben fokozottan érvényesülnek a korábban is megfogalmazott költségvetési alapelvek, melyek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
2. A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
3. A szociálisan rászorultak támogatása.
4. Az elindított beruházások megvalósítása, a forrás biztosítása.
5. Tudatos községüzemeltetés és fejlesztés.
6. Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
A bevételek csökkenésének ellenére az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatok körében egyaránt színvonalas közszolgáltatásokat kíván nyújtani. A feladatellátás tárgyi és személyi feltételei biztosítottak, azonban a működési célú kiadások az Önkormányzat tervezett bevételének nagy részét teszik ki, így beruházási és felújítási kiadásokra (település fejlesztésre) nem tudunk tervezni.
Az Önkormányzat által működtetett szociális támogatási rendszer 2023-ban is jelentős támogatást tud nyújtani a nehéz anyagi helyzetben lévők számára.