Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Istenmezejei Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
az Istenmezejei Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet készítésekor Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi. XXV. törvényben biztosított támogatást, illetve a működésre vonatkozó szabályozásokat vettük figyelembe.
A költségvetési törvényben az önkormányzati hivatal működési támogatásának meghatározása az elismert hivatali létszám és a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei alapján történik. A közös önkormányzati hivatal esetében a hivatal működéséhez biztosított támogatást a székhely önkormányzat részére állapítják meg. Az így megállapított támogatás folyósítása havonta történik. Ezen összeget a székhely önkormányzat minden hónapban a közös hivatal elszámolási számlájára továbbutalja. Ezen összeggel, a 2022. évi költségvetési maradvánnyal, valamint egyéb bevétellel számoltunk a bevételi oldalon.
A kiadások tekintetében az önkormányzati hivatalban dolgozó köztisztviselők 12 havi bérével, illetve annak járulékaival számoltunk, figyelembe véve a soros előrelépéseket is. Az előző évhez hasonlóan a köztisztviselők teljesítmény-értékelését figyelembe véve idén is személyi alapbér kerül megállapításra. Szerepel a költségvetésben cafetéria-rendszer, melynek összegét a költségvetési és SZJA törvény nettó 450.000.-Ft/fő-ben szabályozta, a Hivatalban a tavalyi évben is megállapított 400 000.- Ft/fő cafeteriával terveztünk. A kedvezményes adózású elem egyedül a SZÉP kártya maradt.
A dologi kiadások között az önkormányzati hivatal működéséhez közvetlenül kapcsolódó kiadások kerültek tervezésre. Itt kerül tervezésre a könyvelési feladatok ellátásra kötött szerződés szerint fizetendő megbízási díj. A működési kiadásokat az előterjesztéshez mellékelt Kiadási – Bevételi táblák részletesen bemutatják.
A dologi kiadások között szerepel a használt szoftverek használati, nyomonkövetési díja, a törvényben előírt egyéb kötelező feladatok ellátását szolgáló szerződések díjai, a számítógépek karbantartása, teljesítménybővítése. Dolgozóink naprakész tudását a továbbképzésekkel tudjuk elősegíteni, ami szintén jelentős kiadás. A kötelező kreditpontok megszerzése is jelentős kiadással párosul.