Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekjóléti ellátásokról és az azokért fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2023. 04. 25

Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.25.
a szociális és gyermekjóléti ellátásokról és az azokért fizetendő térítési díjakról
Végső előterjesztői indokolás
Önkormányzatunk eddig a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális étkeztetést is a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 2/2020. (II.14.) önkormányzati rendeletben szabályozta, ezért, mivel a gyermekjóléti szolgáltatás a gyermekvédelmi rendszer körébe tartozik, szükségesnek tartottuk új rendelet megalkotását.
A szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló önkormányzati rendeletbe átemeltük az előző rendelet tartalmát, amiben a következő változásokat hajtottuk végre:
Az ellátások formáit felosztottuk pénzbeli szociális ellátásokra, személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokra és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokra, ezek között felsorolásra került a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás, valamint felsorolásra került a gyermekétkeztetés is, mivel erről eddig csak térítési díjról szóló rendeletben rendelkeztünk.
A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra – az öregségi nyugdíjminimum helyett – egységes viszonyítási alapot vezet be szociális vetítési alap elnevezéssel. A rendeletben ezt az egységes viszonyítási alapot vezettük be, melynek összege megegyezik a korábbi öregségi nyugdíjminimummal azaz 28 500.- Ft.
A szociális étkeztetés vonatkozásában elvégeztük az önköltség számítást, melynek alapján javasolt a szociális étkeztetés intézményi térítési díját javasoljuk megemelné úgy, hogy differenciáljuk az elvitellel és a kiszállítással igénybe vett étkezések térítési díját.
A kérelem nyomtatványon csak a jogszabályszerkesztésnek megfelelő módosításokat végeztük el.