Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (VII. 12.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyongazdálkodásáról

Hatályos: 2013. 08. 01- 2016. 05. 27


Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 1. Melléklete I. fejezet 6. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének és

Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 1. Melléklete III. fejezet 3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével

a következőket rendeli el:


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Bélapátfalva Város Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő és tulajdonába kerülő

a) ingatlanokra,

b) ingó vagyontárgyakra,

c) vagyoni értékű jogokra,

d) értékpapírokra,

e) társasági részesedésekre.

(2) A rendeletet a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére és elidegenítésére kizárólag az erről szóló önkormányzati rendeletekben nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterületek tulajdonjogot nem érintő hasznosítására.


2. §


(1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon  működtetésének feladatát – ha jogszabály  vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik - a Bélapátfalvai Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.



3. §


(1) A Képviselő-testület kizárólagosan jogosult a 100.000,- Ft egyedi összeghatárt meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

(2) A képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a)   a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása,

b) a képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása,

c)   ellenőrzi a szerződésben foglaltak teljesítését és indokolt esetben megteszi azokat a jognyilatkozatokat, amelyek szerződés felbontására vagy megszüntetésére irányulnak,

d)   az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nemperes eljárás megindítása,

e)   önállóan elutasíthat olyan szerződési ajánlatokat, amelyek elfogadása jogszabályi rendelkezéssel, vagy önkormányzati határozatban előírtakkal ellentétes lenne,

f)    közműszolgáltatók részére közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot vagy használati jogot önkormányzati ingatlanokon olyan mértékig biztosíthat, amelyek az érintett ingatlanok rendeltetés szerinti felhasználását nem befolyásolják,

g) az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése,

h)   a 100.000,- Ft egyedi összeghatárt nem meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy év időtartamon belüli részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat és költség címén fennálló követelések elengedésére,

i)    ingó vagyontárgy elidegenítésére nettó 100.000,- Ft egyedi értékhatárig,

j)    ingatlan, ingatlanrész bérbeadásáról legfeljebb egy év időtartamra,

k)   forgalomképes ingatlan vagyontárgy megszerzésére 4 millió Ft egyedi összeghatárig.


4. §


Az önkormányzat követeléseiről csak akkor lehet lemondani, ha

a)   az nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,

b)   a követelés érvényesítése érdekében indított eljárás során a követelést részben vagy egészben nem lehet behajtani, és az eljárás előreláthatóan a későbbiekben sem vezetne eredményre,

c) a követelés érvényesítése, behajtása bizonyítottan a követelés összegét meghaladó költségekkel jár,

d) a bíróság bevonásával történő behajtás során a követelésről való lemondásról bírói egyezség történt,

e)   a felszámolási eljárás vagy a csődeljárás során a követelést részben vagy egészben nagy valószínűséggel pénzügyileg nem lehet realizálni, vagy a csődeljárás során csődegyezségi megállapodást kötöttek.

5. §


(1)  A forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozó vagyontárgyak körét a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő, nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben (továbbiakban: Nvtv.) meghatározott vagyontárgyak alkotják, melyek jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat az önkormányzati vagyonból nemzetgazdasági szempontból kiemelt  jelentőségű nemzeti vagyonná vagyonelemet nem minősít.

6. §


(1)  A rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemeket a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik, vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel a jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.

(3) A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

7. §


 (1) Az önkormányzat üzleti vagyona mindaz a vagyon, amely nem tartozik az 5-6. §-ok szerinti törzsvagyonba. Az üzleti vagyon felsorolását a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

8. §


(1) Önkormányzati vagyon megszerzése esetén az Önkormányzatnak a tulajdonba vétellel egyidejűleg döntenie kell a vagyontárgy forgalomképesség szerinti besorolásáról.

(2) Jogutód nélkül megszűnő költségvetési szervek, önkormányzati gazdasági társaságok esetén az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyontárgyakat – jogutód nélküli megszűnés napjával egyidejűleg – minősíteni kell, meghatározva azt, hogy a vagyontárgy – annak rendeltetése alapján – az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába, korlátozottan forgalomképes vagyonába, vagy üzleti vagyoni körébe kerül besorolásra.

9. §


(1) A Képviselő-testület – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – indokolt esetben dönthet a vagyontárgy forgalomképességének megváltoztatásáról, átminősítéséről. A döntést az átsorolandó vagyontárgy értékétől függetlenül a Képviselő-testület hozza meg.

10. §


(1) Önkormányzati vagyont értékesíteni nettó 10 millió Ft értékhatártól csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet, az Nvtv-ben meghatározottak szerint. A versenyeztetést a rendelet I. függelékét képező szabályzat alapján kell lebonyolítani.

(2) A nettó 10 millió Ft értékhatár alatti vagyon értékesítése a képviselő-testület döntése szerint pályázati eljárás mellőzésével is történhet.

(3) Az önkormányzati vagyon elidegenítésére tett javaslatot csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva lehet előterjeszteni a képviselő-testület felé.

(4) Amennyiben az ingatlan piaci értéken történő értékesítése az értékbecslő által megállapított áron nem lehetséges, a Képviselő-testület a megállapított árhoz képest legfeljebb 10 %-kal alacsonyabb áron az ingatlant értékesítheti.

(5) Az önkormányzat vagyonát ingyenesen átruházni az Nvtv-ben meghatározottak szerint lehet.

(6) Az önkormányzat pénz-és értékpapírvagyonával a költségvetése és a szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak szerint gazdálkodik.

11. §


(1) Az önkormányzat vagyonáról a Nvtv-ben és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben meghatározott előírásoknak megfelelő számviteli és kataszteri nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) A kataszter elkészítéséről, folyamatos vezetéséről, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséről, a kataszterben való átvezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A vagyont, annak értékét és változásait a Bélapátfalvai Közös Önkormányzati Hivatal tartja nyilván a számviteli előírásoknak megfelelően. Az érték nyilvántartásától el lehet tekinteni, ha az adott vagyontárgy értéke természeténél, jellegénél fogva nem állapítható meg. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vagyon elsődleges rendeltetése szerinti közfeladat megjelölését is.

(4) A nyilvántartási adatok – a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített

adat kivételével – nyilvánosak.

12. §


(1) Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének jelen 10/2013. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 2013. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2003. (VI. 16.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 13/2005. (VIII. 31.), 5/2006 (II. 14.), 14/2007. (IV. 24.), 1/2008. (II. 12.) és a 13/2012. (XI. 05.) önkormányzati rendeletek.

1. melléklet a 10/2013. (VII. 12.) önkormányzati rendelethez



Bélapátfalva város forgalomképtelen törzsvagyona



Hrsz.

Terület m2

Ingatlan neve

Címe



23

4994

Közút

Táncsics M.


39

878

Közút

Damjanich


76

2062

Közút



47

4592

Közút

Marx. K.


88

7989

Közút

Bocskai


97

3268

Közút

Rózsa F.


281

1922

Közút

Rózsa F.


118

1121

Közút

Rákóczi F.


319/2

4272

Közút

Rákóczi F.


185

1957

Közút

Liszt F.


189

359

Közút



209

4313

Közút

Vörösmarty M.


222

535

Út

Föld út


227

1017

Út



228

1017

Út



241

13076

Közút

Apátság


308/3

94

Közút

Bajcsy-Zs.


314

4364

Közút

Bajcsy-Zs.


376

3979

Közút

Mártírok


411

263

Közút

Mártirok


420

1151

Közút

Mártirok


438

2495

Közút

Felszabadulás


476/4

5303

Közút

Bartók B.


515

3426

Közút

Hársas


524

1159

Közút

Dózsa Gy.


543

2148

Közút

Széchenyi I.


552

3209

Közút

Kossuth L.


608

2837

Közút

Ady E.


618

3006

Közút

Május 1.


634

361

Közút

Arany J.


649

5429

Közút



650

957

Közút

Arany - Jókai összek.


687

6460

Közút

Jókai


697

1805

Közút

Jókai –Móricz összek.


705/41

4566

Közút

Móricz Zs.


705/67

1441

Közút

Füves


726

770

Út



727

402

Közút



737

6650

Közút

Szabadság


852

3209

Közút

József A.


865

2285

Közút

Vasút


883

2255

Közút

Vasút


931

1590

Közút

Béke


938

573

Közút

Béke


947

2474

Közút

Petőfi S.


1023

786

Közút



967

2436

Közút

Sport


986

1436

Közút

Sport


974

1488

Közút

Alkotmány


1000

1296

Közút

Gyár út


1001/4

1936

Közút

Gyár út


1001/14

987

Közút

Gyár út


016/1

3459

Ipari út

Szennyvíztelepi út


0203/2

1491

Ipari út

Apátság


307

3039

Belvízelvez. csat.

Nagyszoros patak


561/1

321

Vízelvezető árok



465

2603

Nagyszoros patak



583

8111

Nagyszoros patak-híd



622

2939

Nagyszoros patak



1003

1503

Vízfolyás Recska patak



308/2

76

Belvízelvezető árok

Bajcsy út


309/1

638

Belvízelvezető árok

Bajcsy út


400

7098

Közterület

Mártírok


441

2717

Zöldterület, közkert

Mártírok-Felszabadulás közötti


466

1362

Zöldterület, közkert

Bartók-IV. Béla között


705/74

446

Közterület

Móricz Zs.


472

209

Közterület

Bartók-Mártírok közöt.átjáró


705/75

167

Közterület



705/76

1036

Közterület



939/1

4879

Közterület

Béke


719/1

2797

Közterület



719/2

1039

Közterület

Május 1. út


735

2195

Zöldterület, közkert



937/1

1967

Közterület

Béke út lakótelep


036

1730

Külterületi út



1017/8


Ipartelep




1112

2767

Külterületi út

Tókörnyéke


1152

1260

Külterületi út

Zártkert


1226

2275

Külterületi út

Tókörnyéke


1239

4603

Külterületi út

Tókörnyéke


1256

360

Külterületi út

Tókörnyéke


1274

1159

Külterületi út

Tókörnyéke


0147/1

17824

Gyári tó



0182

16693

Út

Apátsághoz


06

70

Út



09

1789

Köves út



028

1684

Vízműipari út

Recska rét


031

1168

Vízműipari út

Recska rét


034

23434

Vízműipari út

BÉLKŐ hátánál


039

371

Út



040

214

Út



050

981

Út



061

2205

Út



065

280

Út



074

220

Út



076

462

Út



077

1329

Út



080

786

Út



082

730

Út



084

1166

Út



096

1862

Út



098/5

1772

Út



0131/4

320

Út



0157

4706

Út



0184

1459

Út



0186

376

Út



0224

1264

Út



516/4

383

Út



0226/7

432

Út



0226/8

1919

Út



0226/9

6738

Út

Móricz Zs. út


1140


Út



1150

339

Árok



1303

535

Út



1315

2204

Árok



1316

1356

Út



1402

1828

Út



1412/1

4314

Út



1430/1

2283

Út



1430/2

801

Út



1455

2530

Út



1485

1744

Út



1486

2396

Út



1497

1293

Út



243/2

1406

Árok



0104

2340

Mocsaly patak



794

1354

Közpark

IV. Béla út templom


800

719

Közpark

IV. Béla út Polg. Hiv.


1006/2

1722

Közpark

IV. Béla út Polg. Hiv.


917

899

Közpark

IV. Béla út


840/1

16512

Közterület

József A. – Szabadság


1007

6053

Közpark

 IV. Béla út


240/1

503

Ravatalozó


Apátság út


1001/4


Buszváró


gyári porta után




2. melléklet a 10/2013. (VII. 12.) önkormányzati rendelethez



Bélapátfalva város korlátozottan forgalomképes vagyona



Hrsz.

Terület

Ingatlan neve

Címe

Közművek

014

192

Vízmű (ipari víz kút)

Recska rét

0187/2

179

Szivattyútelep


015

170

Vízmű (ipari víz kút)


017


12212


Szennyvíztisztító telep,

szennyvíztisztító csatorna


019

285

Vízműipari kút

Recska rét

030

1520

Vízműipari kút 500m3 tár.

Recska rét

524


Szennyvízcsatorna

Dózsa György u.

08

1704

Védő terület (átemelő)


0202

851

Ipari víz kút

BÉLKŐ hátánál

035

10168

Víztározó 4000 m3


Önkormányzati költségvetési szervek használatában lévő vagyon

111/2

3144

Idősek Napközi Otthona

IV. Béla út 29.

796

172

Tűzoltó szertár

IV. Béla út 74.

801

1550

Polgármesteri Hivatal

IV. Béla út 70.

116/2

345

Családsegítő Szolgálat

Rákóczi u. 2.

1001/19


Egészségügyi központ

IV Béla út 3.

835

1412

Orvosi rendelő

IV. Béla út 34.

837

765

Orvosi rendelő, fogászat, szolgálati lakás

József A. u. 19.

966

30851

Sporttelep

Sport u.

63/1

1379

Bölcsőde

Marx K. út 8.

113

738

Konyha

IV. Béla út 35.

797

1494

GAMESZ

IV. Béla út 72.

0225/2

6140

Szeméttelep régi, dögkút


1005/1

6660

Tekecsarnok, Kondi Klub

IV. Béla út

1001/19

82356

Régi gyár területe

IV. Béla út

052/2

29384

Szeméttelep


323

1758

Gárdony Géza Művelődési Ház és Könyvtár

 IV. Béla út 47.

41

4068

Óvoda

Táncsics M. u. 4.

320/1

8509

Általános Iskola

Apátság u. 2.