Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016.(V.27.) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról

Hatályos: 2016. 06. 01

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva

- Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18 /2015. (IX. 08.) önkormányzati rendelete 2. Melléklete II. fejezet 17. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Turisztikai, Kulturális és Szociális Bizottság véleményének kikérésével -

a következőket rendeli el:

  1. §.


Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére a következő kitüntető címeket alapítja:

a) „Bélapátfalva Város Díszpolgára” cím,

b) „Pro Urbe” díj.


2. §


(1) Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Bélapátfalva érdekében kiemelkedő érdemeket szerzett személyek iránti méltó tisztelet elismeréseként „Bélapátfalva Város Díszpolgára” címet alapít.

(2) A cím annak a személynek adományozható, aki életművével, kiemelkedő jelentőségű munkájával elismerést szerzett és példamutató emberi magatartása alapján köztiszteletben áll. A „Bélapátfalva Város Díszpolgára” cím adományozható továbbá annak is, aki tevékenységével hozzájárult Bélapátfalva jó hírnevének öregbítéséhez, elismerésre méltó hagyományainak gazdagításához.

(3) Díszpolgári címből választási ciklusonként legfeljebb kettő adományozható.

3. §.


1) „Pro Urbe” díj adományozható annak a természetes és jogi személynek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező közösségnek, aki kiemelkedő közéleti, vagy tartósan magas színvonalú szakmai tevékenységével Bélapátfalva város fejlődéséhez hatékonyan hozzájárult. „Pro Urbe” díj adományozható továbbá annak is, aki tevékenységével hozzájárult Bélapátfalva jó hírnevének öregbítéséhez, elismerésre méltó hagyományainak gazdagításához.

2) „Pro Urbe”díjból évente egy adományozható.

  1. §


A „Bélapátfalva Város Díszpolgára” cím és a „Pro Urbe” díj élő személynek és elhunyt személynek (posthumus) egyaránt adományozható. Ez utóbbi esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


5. §.


 (1) A „Bélapátfalva Város Díszpolgára” címre és a „Pro Urbe” díjra a képviselő-testület tagjai, valamint bizottságai, kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete, az önkormányzati fenntartású intézmények vezetői, továbbá a bélapátfalvi székhelyű, illetve tevékenységüket részben vagy egészben Bélapátfalván kifejtő civil szervezetek, alapítványok tehetnek javaslatot.

(2) A díszpolgári cím és a „Pro Urbe” díj adományozásáról, valamint amennyiben a cím posthumus kerül kiadásra, a kitüntetés átvételére jogosult személyről a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(3) A kitüntető cím elfogadásáról a polgármester elfogadó nyilatkozatot szerez be.


6. §.


(1) A díszpolgári cím és a „Pro Urbe” díj erkölcsi elismerés, amely a város tiszteletét és háláját fejezi ki és nem jár anyagi javadalmazással. A díszpolgári címmel „Bélapátfalva Város Díszpolgára” felirattal ellátott díszoklevél, valamint díszdobozban átadott emlékérme jár. A „Pro Urbe” díj adományozásakor a polgármester díszoklevelet ad át.

(2) Az emlékérem kör alakú, melynek egyik oldalán Bélapátfalva város címere, valamint „Bélapátfalva Város Díszpolgára” felirat található. Az emlékérem hátoldalára rá kell vésetni az adományozott nevét és az adományozás évét.

(3) A díszoklevélnek tartalmaznia kell:

a)   az adományozó megjelölését,

b)   az adományozó képviselő-testületi határozat számát és keltét,

         c) az adományozás jogcímét és indokait,

         d) a kitüntetett személy nevét, foglalkozását,

         e) külföldieknél az állampolgárságot,

          f) Bélapátfalva Város Önkormányzata pecsétlenyomatát.

(4) Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

(5) A kitüntetettek névjegyzékbe vételéért, valamint a kitüntető címek közhírré tételéért a polgármester felelős. A kitüntetettek nevét, lakcímét, az azt adományozó Képviselő-testületi határozat számát Bélapátfalva Város Önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.


7. §.


Bélapátfalva Város Díszpolgárát és a „Pro Urbe” díjban részesültet

a) megilleti a kitüntető cím viselésének joga,

b) jogosult az önkormányzat kiadványainak egy-egy tiszteletpéldányára,

c) a képviselő-testület által rendezett jelentősebb ünnepségekre meg kell hívni,

d) külön döntés alapján, Bélapátfalva Város Önkormányzatát képviselő delegáció tagjául lehet jelölni.

8. §.


(1) A kitüntető cím adományozására javaslatot írásban, indokolással ellátva az 5. §. (1) bekezdésében meghatározottak minden év május 31-ig tehetnek a polgármesternek.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a)   a javasolt személy természetes személyazonosító adatait,

b)   életrajzát,

c)   a cím adományozásának alapjául szolgáló tevékenység ismertetését.

(3) A javaslatot a képviselő-testület minden állandó bizottsága véleményezi.

(4) A kitüntető címek átadására augusztus 20-án, ünnepélyes keretek között kerül sor.

(5) A (4) bekezdésben foglalt rendelkezéstől a képviselő-testület indokolt esetben eltérhet.


9. §.


(1) A kitüntető címek adományozásáról külön nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás vezetéséről és a kitüntetettek bejegyzéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a) sorszám,

b) név, lakcím,

c) foglalkozás,

d) adományozás időpontja,

e) adományozás indokolása,

f) képviselő-testületi határozat kelte és száma,

g) megjegyzés.

10. §.


A kitüntető címek adományozásáról, valamint az esetleges visszavonásáról szóló képviselő-testületi döntést, az egyes személyekre vonatkozó méltatást a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

11. §.


(1) A kitüntető címre méltatlanná vált személytől – a 3. §. (1) bekezdésében foglaltak kezdeményezésére - a kitüntető cím visszavonható.

(2) Akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott, attól a kitüntető címet vissza kell vonni.

(3) A kitüntető cím visszavonásáról a képviselő-testület a tudomására jutott tények, információk mérlegelése alapján minősített többséggel dönt.

12. §.


Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének jelen, 10/2016. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2016. június 1-jén lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének a díszpolgári cím adományozásáról szóló 15/2011. (VI. 28.) önkormányzati rendelete.