Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a temetőről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A Heves Megyei Kormányhivataltól törvényességi felhívás érkezett a temetőkről és temetkezésről szóló 10/2006. (V.23.) önkormányzati rendeletre (továbbiakban: Rendelet). A felhívás kéri a Képviselő-testületet a Rendelet hatályon kívül helyezésére és új rendelet alkotására. A Rendelet 2006. évtől hatályos, rendelkezései több szempontból sem felelnek meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendeletnek. A felhívás tartalmazza, hogy több helyen a temetőkről és a temetkezésről szóló1999. évi XLIII. törvény, ill. a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.) rendelkezéseit megismétli és van benne olyan szabályozás, melyre a képviselő-testület nem kapott felhatalmazást, vagy a Korm. szabályaival ellentétes.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdése tartalmazza a felhatalmazó rendelkezéseket, mely alapján szükséges az új rendelet megalkotása.
A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg - a köztemetőre vonatkozóan - különösen
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét;
Az előző ülésen elfogadott képviselő-testületi határozat alapján a díjakra vonatkozóan megkértük a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szervének, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Heves Megyei Szervezete (3300 Eger, Bajcsy-Zs. utca 9.) véleményét, mely az alábbi választ adta.
A szolgáltatási díjak a jelenlegi árszínvonalat figyelembe véve, álláspontunk szerint arányban állnak a temető fenntartásával kapcsolatos költségekkel. A rendeletben megállapítandó szolgáltatási díjak összege méltányos az elhunytak hozzátartozóira nézve.”
Fentiekre tekintettel javasolom a törvényességi felhívásban foglaltak elfogadását és új önkormányzati rendelet alkotását.