ERDŐTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/1997.(II.20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A szociális ellátásokról.

Hatályos: 1997. 02. 20- 1997. 07. 19

I.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §

A szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – a település teherbíró képességétől függően – meghatározza az állam által biztosított egyes szociális ellátási formákat és az azokra való jogosultság feltételeit, amelyek az arra rászorulók megélhetési gondjait csökkentik.

Az egyes pénzbeli szociális ellátások folyósításának szabályai

5. §

  1. A megállapított szociális ellátást utólag minden hónap 5-ig kell folyósítani. A folyósításról a Jegyző gondoskodik.
  2. A szociális ellátás folyósításának megszűntetéséről határozatot kell hozni.
  3. Ha a szociális ellátásra jogosult személy lakóhelye az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, a változás hónapjára járó ellátást a korábban folyósító szerv teljes összegben folyósítja. 

Közgyógyellátás

12. §

  1. Az Szt. 50. § (1)–(2) bekezdésben felsoroltakon kívül az a szociálisan rászorult személy is jogosult közgyógyellátásra, akinek esetében az e rendeletben, az alábbiakban meghatározott feltételek fennállnak:
    1. az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg,
    2. a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át meghaladja.
  2. A közgyógyellátásra való jogosultságról a jegyző dönt. a jogosultság egy évre kerül megállapításra. A közgyógyellátásra való jogosultság kezdő időpontja a jogosultságot megállapító határozat meghozatalától számított 15 nap.

A szociális alapszolgáltatást nyújtó ellátások igénybevételének módja

15. §

  1. A szociális szolgáltatást nyújtó ellátások igénybe vétele önkéntes, az ellátás az igénylő kérelmére történik.
  2. A kérelmet az ellátást biztosító intézmény vezetőjéhez kell benyújtani. Az ellátások igénybe vételéről az intézmény vezetője dönt. Az Gondozási központba benyújtott kérelmekhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelem igazolására szolgáló iratokat.

V.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérülése

17. §

  1. A szociális törvényben és e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy az előírtak megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szűntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell:
    1. a pénzbeni szociális ellátás visszafizetésére,
    2. természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására, vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére,
    3. a szociális szolgáltatást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére, megtérítésére.
  2. A megtérítésnél az Szt. vonatkozó előírásai szerint kell eljárni. 

VII.

Záró rendelkezések

18. §

  1. E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

  1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv., a Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. évi tv. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Az e rendeletben szabályozott eljárásokban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Erdőtelek, 2013. december 12.

                      Forgács Jánosné                                               Lőcseiné Nagy Mária
                         polgármester                                                              jegyző

A rendelet kihirdetve:

Erdőtelek, 2013. december 13.

Lőcseiné Nagy Mária
jegyző