ERDŐTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/1997.(II.20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A szociális ellátásokról.

Hatályos: 2008. 05. 30- 2012. 01. 25

Erdőtelek Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv-ben (továbbiakban: Szt.) kapott felhatalmazás alapján a szociális segítségre szorulók érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

I.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §

A szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – a település teherbíró képességétől függően – meghatározza az állam által biztosított egyes szociális ellátási formákat és az azokra való jogosultság feltételeit, amelyek az arra rászorulók megélhetési gondjait csökkentik.

Szociális ellátások elbírálásánál a vagyoni
jövedelmi viszonyokról történő nyilatkozás,
illetve igazolás szabályozása

4. §

  1. A kérelmező az ellátások elbírálásához a kérelmet a polgármesteri hivatalhoz, vagy az az ellátást nyújtó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, melyhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelméről, vagyoni helyzetéről szóló nyilatkozatot. A jogosultság megállapításánál a Szt. 10. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.
  2. E rendeletben szabályozott szociális ellátások, elektronikus módon nem gyakorolható ügyek.

Az egyes pénzbeli szociális ellátások folyósításának szabályai

5. §

  1. A megállapított szociális ellátást utólag minden hónap 5-ig kell folyósítani. A folyósításról a Jegyző gondoskodik.
  2. A szociális ellátás folyósításának megszűntetéséről határozatot kell hozni.
  3. Ha a szociális ellátásra jogosult személy lakóhelye az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, a változás hónapjára járó ellátást a korábban folyósító szerv teljes összegben folyósítja. 

III.

Köztemetés

11. §

  1. Az önkormányzat költségére kell gondoskodni az illetékességi területén elhunyt vagyontalan személynek az eltemetéséről, akinek nincs vagy nem lelhető fel tartásra köteles és képes hozzátartozója.
  2. Amennyiben az elhunyt után olyan vagyon marad, amelyből a temetés költsége fedezhető lett volna a temettetés költségeit hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél be kell jelenteni.
  3. Ha a közköltségen eltemetett személy tartásáról másnak kellett volna gondoskodnia a tartásra köteles személyt vagy az örököst a köztemetés költségeinek megtérítésére kell kötelezni.
  4. A polgármester a Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontja szerinti köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége esetében a megtérítést – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné és az elhunyt után ingatlan vagyon nem maradt – méltányosságból
    1. csökkentheti vagy elengedheti, ha a megtérítésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén
      200 %-át
    2. legfeljebb 6 havi részletekben fizettetheti meg.

Közgyógyellátás

12. §

  1. Az Szt. 50. § (1)–(2) bekezdésben felsoroltakon kívül az a szociálisan rászorult személy is jogosult közgyógyellátásra, akinek esetében az e rendeletben, az alábbiakban meghatározott feltételek fennállnak:
    1. az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg,
    2. a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át meghaladja.
  2. A közgyógyellátásra való jogosultságról a jegyző dönt. a jogosultság egy évre kerül megállapításra. A közgyógyellátásra való jogosultság kezdő időpontja a jogosultságot megállapító határozat meghozatalától számított 15 nap.

IV.

Szociális alapszolgáltatások

13. §

  1. Erdőtelek Község Önkormányzata az általa biztosított szociális alapszolgáltatások megszervezésével segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból, mentális állapotukból vagy más okból származó problémáik megoldásában, melynek érdekében Gondozási Központot tart fenn, valamint családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást a Hevesi Többcélú Kistérségi Társulás útján biztosítja.
  2. Az Gondozási Központ látja el:
    1. étkeztetés,
    2. házi segítségnyújtás,
    3. a nappali ellátás feladatait.
  3. A Családsegítő biztosítja:
    1. a családsegítés feladatait.
    2. a nem foglalkoztatott személyek beilleszkedését segítő programmal kapcsolatos önkormányzati feladatokat.
  4. Étkezés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodni kell, aki önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.
  5. A szociális étkezés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult, akinek önellátó képessége olyan mértékben csökkent, hogy önállóan étkezéséről gondoskodni nem tud
    1. 62. életévét betöltötte, vagy
    2. Korhatárra tekintet nélkül, akinek
      1. egészségi állapota, vagy
      2. fogyatékossága, vagy
      3. pszichiátriai betegsége, vagy
      4. szenvedélybetegsége, vagy
      5. hajléktalansága

indokolja.

  1. A szociális rászorultság igazolására a következő iratokat illetve nyilatkozatokat lehet elfogadni:
    1. az (5) bekezdés ba) és bd) pontokban meghatározott esetekben háziorvosi, szakorvosi igazolást,
    2. az (5) bekezdés bb) pontban meghatározott esetben fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító, folyósítását igazoló határozatot, szakvéleményt, illetve iratot,
    3. az (5) bekezdés bc) pontban meghatározott esetben pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,
    4. az (5) bekezdés be) pontban meghatározott esetben a lakcím igazolására személyi igazolványt, illetve lakcímet igazoló hatósági igazolványt, amely szerint az igénylő bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, illetve akinek bejelentett lakóhelye hajléktalan szállás.
  2. Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.
  3. A házi segítségnyújtás igénybe vételét megelőző eljárásra a Szt. 63. § (4)–(9) bekezdéseit kell alkalmazni.
  4. A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:
    1. az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,
    2. az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést,
    3. a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást.
  5. Amennyiben a házi segítségnyújtás során szakápolási feladatok ellátása válik szükségessé, a házi segítségnyújtást végző személy kezdeményezi az otthonápolási szolgálat keretében történő ellátást.
  6. A házi segítségnyújtás feladatait az Gondozási Központ keretein belül, a házigondozókon keresztül látja el.
  7. A nappali ellátás hajléktalan személyek és elsősorban a saját otthonukban élő,
    1. tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek,
    2. tizennyolcadik életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek,
    3. harmadik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.
  8. Rendkívül indokolt esetben nappali ellátás olyan fogyatékos személyek részére is biztosítható, akire nézve szülője vagy más hozzátartozója gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül.
  9. Az érdekképviseleti fórum a szociális intézménnyel intézményi jogviszonyban álló jogainak, érdekeinek érvényesülését hivatott elősegíteni. Az érdekképviseleti fórum a házirendben meghatározott feltételek és eljárás szerint működik.
  10. Az önkormányzat helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kisérésére.
  11. A szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart, melyen az önkormányzat képviselőjeként a polgármester vesz részt, továbbá a jegyző, a gondozási központ vezetője, az óvoda és az iskola vezetője, a gyermekjóléti szolgáltatást végző családgondozó.

A szociálpolitikai kerekasztal üléséről a polgármester ad tájékoztatást a képviselő-testület előtt tárgyalt szociális feladatok ellátásáról szóló napirendhez kapcsolódóan.

Családsegítés

14. §

  1. A családsegítés és a nem foglalkoztatott személyek beilleszkedését segítő programokkal kapcsolatos önkormányzati feladatait a családsegítő, aki ellátja a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait is (továbbiakban: családsegítő) végzi.

A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítséget igénylő személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

  1. A családsegítés keretében biztosítani kell:
    1. a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,
    2. a családgondozást, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,
    3. az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, továbbá a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás megszervezését,
    4. közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését,
    5. a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémával küzdők, illetve egyéb szociálisan rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,
    6. a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő, családterápiás, konfliktuskezelő meditációs programokat és szolgáltatásokat, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat.
  2. A családsegítés keretében végzett tevékenységnek - a szolgáltatást igénybe vevő érdekében, mások személyiségi jogainak sérelme nélkül - a szükséges mértékig ki kell terjednie az igénybe vevő környezetére, különösen családjának tagjaira. Kiskorú személyre a családsegítés akkor terjedhet ki, ha
    1. a kiskorú családtagjának ellátása a családsegítés keretében indult, és
    2. a kiskorú érdekei – a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele nélkül – e szolgáltatás keretében is megfelelően biztosíthatók.
  3. A családsegítő feladata a nála megjelent nem foglalkoztatott, rendszeres szociális segélyben részesülő személyek regisztrálása, az első interjú felvétele és az adatfelvételi lap kitöltése, az ügyfél szociális és mentális állapotának legmegfelelőbb segítő foglalkozás típusának és időtartamának megállapítása.

A családsegítő feladata továbbá a nem foglalkoztatott személy beilleszkedését segítő programmal kapcsolatos együttműködési szerződés megkötése, a szerződésben foglaltak figyelemmel kísérése.

  1. Amennyiben a nem foglalkozatott személy a családsegítővel való együttműködési kötelezettségének 15 napon belül, nem tesz eleget, úgy a családsegítő az együttműködés hiányáról a Polgármesteri Hivatalt 8 napon belül értesíteni köteles. Ezután a Polgármesteri Hivatal az e rendelet 7. § (15) bekezdése szerint rendszeres szociális segély kérelmét elutasítja, a már megállapított segélyt megszünteti.
  2. A családsegítő szolgáltatásának igénybevétele ingyenes.

A szociális alapszolgáltatást nyújtó ellátások igénybevételének módja

15. §

  1. A szociális szolgáltatást nyújtó ellátások igénybe vétele önkéntes, az ellátás az igénylő kérelmére történik.
  2. A kérelmet az ellátást biztosító intézmény vezetőjéhez kell benyújtani. Az ellátások igénybe vételéről az intézmény vezetője dönt. Az Gondozási központba benyújtott kérelmekhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelem igazolására szolgáló iratokat.

Térítési díj

16. §

  1. A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjakat az önkormányzat térítési díjakról szóló rendelete tartalmazza. A térítési díjak megállapítására az Szt. 115. §–117. § rendelkezéseit kell figyelembe venni.
  2. A térítési díjat a tárgyhó 16. napjáig havonta kell befizetni. A szociális szolgáltatást nyújtó szociális ellátások térítési díjára vonatkozó szabályokat külön rendelet tartalmazza.

V.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérülése

17. §

  1. A szociális törvényben és e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy az előírtak megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szűntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell:
    1. a pénzbeni szociális ellátás visszafizetésére,
    2. természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására, vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére,
    3. a szociális szolgáltatást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére, megtérítésére.
  2. A megtérítésnél az Szt. vonatkozó előírásai szerint kell eljárni. 

VII.

Záró rendelkezések

18. §

  1. E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

  1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv., a Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. évi tv. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Az e rendeletben szabályozott eljárásokban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Erdőtelek, 2013. december 12.

                      Forgács Jánosné                                               Lőcseiné Nagy Mária
                         polgármester                                                              jegyző

A rendelet kihirdetve:

Erdőtelek, 2013. december 13.

Lőcseiné Nagy Mária
jegyző