ERDŐTELEK ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2003.(XII.10.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a köztisztaságról, a közterületek tisztántartásáról, a közterületek használatáról

Hatályos: 2004. 01. 01- 2005. 10. 31

Erdőtelek község Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján a köztisztaságról, a közterületek tisztántartásáról, a közterületek használatáról az alábbi rendeletét alkotja:

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya, célja

1. § 

  1. A rendelet hatálya kiterjed Erdőtelek község közigazgatási területére.
  2. A rendeletet alkalmazni kell valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes, vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.
  3. Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, valamint a települési szilárd hulladék kezeléséről és az ezzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 5/2001. (VI.11.) önkormányzati rendelet által szabályozott tevékenységre.
  4. A köztisztaság megőrzése érdekében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet – különösen a közterületek – szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

Ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § 

A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a közterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat az általa foglalkoztatottak útján, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

Az ingatlantulajdonos feladatai

3. § 

  1. Erdőtelek község közigazgatási területén az utak, a járdák, a nyílt árkok és ezek műtárgyai tisztántartása, állagmegóvása az ingatlan tulajdonosának (birtokosának, kezelőjének, továbbiakban tulajdonosának) kötelessége.
  2. Az ingatlan tulajdonosa kötelessége az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése.
  3. A tulajdonos köteles az ingatlana mellett húzódó nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartásáról és gyommentesítéséről gondoskodni úgy, hogy a csapadékvíz folyása zavartalanul biztosított legyen.
  4. Az üzletek, egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani. Gondoskodnia kell továbbá a burkolt területen a síkosság mentesítésről és a hó eltakarításáról.
  5. A közterület tisztántartása során keletkezett hulladék kezelésére a települési szilárd hulladék kezeléséről és az ezzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 5/2001.(VI.11.) önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.

Síkosság mentesítés és hóeltakarítás

4. § 

  1. A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homok, salak) kívül klorid tartalmú szert (pl. konyhasó) csak olyan mennyiségben lehet alkalmazni, hogy az ne károsítsa a szilárd burkolatot, valamint klorid tartalmú szert csak burkolatlan, vagy aszfaltburkolattal ellátott területen lehet alkalmazni, lebetonozott területen nem.
  2. Hórakást tilos elhelyezni:
  1. útkereszteződésben,
  2. közforgalmú közlekedés céljára szolgáló területen (közúton, járdán),
  3. tömegközlekedési eszköz megállóhelyeinél.

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

5. § 

Tilos

  1. az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait megrongálni. Szennyvízzel, emberi és állati ürülékkel, vizelettel beszennyezni,
  2. a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni,
  3. a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje, virág, stb.) megrongálni, csonkítani, leszakítani,
  4. a parkosított és füvesített zöldterületet engedély nélkül rendeltetésétől eltérően használni.

Szabálysértési rendelkezések

7. § 



Hatálybalépés

8. § 

  1. A rendelet 2004. január 1-én lép hatályba. A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztaságról, a közterületek tisztántartásáról, a hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos tevékenységről szóló 6/1994. (V.13) önkormányzati rendelet.

                      Forgács Jánosné                                               Lőcseiné Nagy Mária
                         polgármester                                                              jegyző