ERDŐTELEK ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2003.(XII.10.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a köztisztaságról, a közterületek tisztántartásáról, a közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 07. 20

Erdőtelek község Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján a köztisztaságról, a közterületek tisztántartásáról, a közterületek használatáról az alábbi rendeletét alkotja:

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya, célja

1. § 

  1. A rendelet hatálya kiterjed Erdőtelek község közigazgatási területére.
  2. A rendeletet alkalmazni kell valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes, vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.
  3. Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, valamint a települési szilárd hulladék kezeléséről és az ezzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 5/2001. (VI.11.) önkormányzati rendelet által szabályozott tevékenységre.
  4. A köztisztaság megőrzése érdekében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet – különösen a közterületek – szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

Ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § 

A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a közterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat az általa foglalkoztatottak útján, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

Az ingatlantulajdonos feladatai

3. § 

  1. Erdőtelek község közigazgatási területén az utak, a járdák, a nyílt árkok és ezek műtárgyai tisztántartása, állagmegóvása az ingatlan tulajdonosának (birtokosának, kezelőjének, továbbiakban tulajdonosának) kötelessége.
  2. Az ingatlan tulajdonosa kötelessége az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése.
  3. A tulajdonos köteles az ingatlana mellett húzódó nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartásáról és gyommentesítéséről gondoskodni úgy, hogy a csapadékvíz folyása zavartalanul biztosított legyen.
  4. Az üzletek, egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani. Gondoskodnia kell továbbá a burkolt területen a síkosság mentesítésről és a hó eltakarításáról.
  5. A közterület tisztántartása során keletkezett hulladék kezelésére a települési szilárd hulladék kezeléséről és az ezzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 5/2001.(VI.11.) önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.

Síkosság mentesítés és hóeltakarítás

4. § 

  1. A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homok, salak) kívül klorid tartalmú szert (pl. konyhasó) csak olyan mennyiségben lehet alkalmazni, hogy az ne károsítsa a szilárd burkolatot, valamint klorid tartalmú szert csak burkolatlan, vagy aszfaltburkolattal ellátott területen lehet alkalmazni, lebetonozott területen nem.
  2. Hórakást tilos elhelyezni:
  1. útkereszteződésben,
  2. közforgalmú közlekedés céljára szolgáló területen (közúton, járdán),
  3. tömegközlekedési eszköz megállóhelyeinél.

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

5. § 

Tilos

  1. az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait megrongálni. Szennyvízzel, emberi és állati ürülékkel, vizelettel beszennyezni,
  2. a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni,
  3. a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje, virág, stb.) megrongálni, csonkítani, leszakítani,
  4. a parkosított és füvesített zöldterületet engedély nélkül rendeltetésétől eltérően használni.

Közterületek használata

6. § 

  1. A település területén közterületet elfoglalni, illetve rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedéllyel lehet.
  2. A közterület használatot a polgármester átruházott hatáskörben engedélyezi meghatározott időtartamra, napra, hónapra, egész évre.
  3. Közterülethasználati engedély adható:
  1. magasabb szintű jogszabályokban megjelölt célokra,
  2. alkalmi jellegű árusításra,
  3. árusító és egyéb fülkék ideiglenes elhelyezésére,
  4. búcsú, vásár céljára, cirkusz felállítására,
  5. lakásépítéshez, felújításhoz szükséges anyagok átmeneti tárolására,
  6. egyéb, az előzőekben fel nem sorolt esetekben, amelyeknél a közterület használata indokolt.
  1. A közterület használatának díját magánszemély, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet egyaránt köteles megfizetni az elfoglalt terület m2-e, illetve önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben darabszám után.
  2. A közterület használatának díjait az önkormányzat külön rendelete tartalmazza.
  3. A közterület használat díjának megfizetése alól mentesülnek:
  1. az egyház,
  2. az önkormányzat és intézményei,
  3. a közalapítványok
  4. az őstermelő – az országos állat és kirakodó vásár kivételével – amennyiben a saját maga által megtermelt terméket árusítja.
  1. A közterület használatra irányuló eljárás elektronikus úton nem gyakorolható ügy.

Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevétele

6/A. §

  1. Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (továbbiakban: filmforgatás) jelen Rendelet 6/A. § rendelkezéseit kell alkalmazni.
  2. A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
  3. A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.
  4. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
  5. A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 30 napot nem haladhatja meg, mely kérelemre meghosszabbítható.
  6. A fizetendő közterület-használat díja:
    1. Forgatási helyszín                             300 Ft/m2/nap
    2. Technikai kiszolgálás                         150 Ft/m2/nap
    3. Stáb parkolás                                    100 Ft/m2/nap

Hatálybalépés

8. § 

  1. A rendelet 2004. január 1-én lép hatályba. A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztaságról, a közterületek tisztántartásáról, a hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos tevékenységről szóló 6/1994. (V.13) önkormányzati rendelet.

                      Forgács Jánosné                                               Lőcseiné Nagy Mária
                         polgármester                                                              jegyző