ERDŐTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2011.(VI.11.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A települési szilád hulladék kezeléséről és az ezzel kapcsolatos közszolgáltatásról.

Hatályos: 2013. 12. 14- 2014. 05. 30

Erdőtelek község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (továbbiakban Hgtv.) 23. §-ában, valamint az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv. 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletét alkotja:

Általános rendelkezések
A rendelet célja, hatálya

1. §

  1. A rendelet célja az emberi egészség védelme, Erdőtelek község természeti és épített környezetének megóvása, valamint a települési szilárd hulladékkal összefüggő helyi szabályok megállapítása, meghatározva a kötelező közszolgáltatások igénybe vételének, ellátásának rendjét.
  2. A rendelet hatálya Erdőtelek község közigazgatási területére terjed ki az alábbiak szerint:
  1. A kötelező közszolgáltatás biztosítása rendszeres gyűjtéssel a község belterületére vonatkozik.
  2. A külterületi ingatlanoknál a szilárd hulladék beszállítása egyedi beszállítással történik a tulajdonosok részéről.
  1. A rendelet személyi hatálya valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára, vagy használójára (a továbbiakban: tulajdonos) kiterjed, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes, vagy jogi személy, illetve nem jogi személyiségű gazdasági társaság.

Helyi közszolgáltatás biztosítása

2. §

  1. Erdőtelek község Önkormányzata a község belterületén az általa szervezett települési szilárd hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.
  2. Külterületi ingatlanok tulajdonosai a települési szilárd hulladék elszállítását a kijelölt Jászteleki hulladéklerakóra saját maguk kötelesek végezni és azt az átvételi bizonylat megőrzésével igazolni. Gazdálkodó szervezetek saját maguk is gondoskodhatnak a keletkezett hulladékok elszállításáról, ártalmatlanításáról a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával.
  3. Erdőtelek község Önkormányzata a települési hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátásával – a REGIO-KOM Kft. által kiválasztott – hevesi Városfenntartó Kft-t, mint szolgáltatót (a továbbiakban: szolgáltató) bízza meg, valamint felruházza az e rendeletben megfogalmazott jogosítványokkal.
  4. A közszolgáltatásért a tulajdonos közszolgáltatási díjat köteles fizetni.
  5. A rendszeresített hulladékgyűjtő – kuka – befogadó képességét meghaladó hulladékmennyiség regionális hulladéklerakó helyre történő elszállításáról, elszállíttatásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.
  1. Erdőtelek Község Önkormányzata két hulladékgyűjtő-sziget kialakításával lehetőséget biztosít a lakosság számára a hulladék szelektív lerakására.
  2. A két szelektív hulladékgyűjtő-sziget a Fő utca 53. szám melletti, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utca 15. szám előtti közterületen található.
  3. A szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás térítésmentes.
  4. A szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás ellátásával a Regio-Kom Kft-t (5131 Jászapáti Pf.: 60.) bízzuk meg. 

3. §

  1. A települési szilárd hulladékot, ezen belül települési háztartási hulladékot és egyéb szilárd hulladékot csak az erre a célra megépített, illetve kijelölt ártalmatlanító helyen, a vonatkozó üzemeltetési szabályok és előírások szigorú betartásával szabad elhelyezni.
  2. Kijelölt települési hulladéklerakó: jászteleki regionális hulladéklerakó telep, Jásztelek, hrsz: 091/5., fenntartója és üzemeltetője: REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Kft.
  3. Erdőtelek község közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére, az önkormányzattal kötött szerződés alapján a Hgtv. 28 §-ában meghatározott tartalmi szempontokat figyelembe véve a Városfenntartó Kft. Heves jogosult.
  4. A kötelező közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a szolgáltató között – a Ptk. közüzemi szerződésre vonatkozó szabályai szerint – szerződéses jogviszony jön létre. A lakossági hulladékszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződés e rendelet alapján az ingatlan tulajdonjogának vagy használati jogának megszerzésével, a szolgáltatóval kötött egyedi szerződéssel jön létre.
  5. Gazdálkodó szervezetek és a szolgáltató között külön szerződést kell kötni.
  6. Nem jön létre, illetve szünetel a szerződés, ha:
  1. Az ingatlant nem használják és azt a tényt a szolgáltatónak bejelentik. (1. sz. melléklet p.) pontja)
  2. A tulajdonos időleges távollétét előzetesen a szolgáltatónak bejelenti, és a bejelentés megfelel a tényeknek. (A bejelentés elmulasztása jogvesztő.)
  1. A lakossági hulladékszállítás kukás formában történik. Formáját, gyakoriságát e rendelet határozza meg. A gyűjtés heti egyszeri alkalommal történik, a rendelet 2. sz. mellékletét képező utcajegyzék szerint. A szállítási napok közhíreléséről a Városfenntartó Kft. gondoskodik.
  2. A rendszeresített kuka edényzet térfogatát meghaladó hulladék elszállítása az e célra rendszeresített emblémás fóliazsákokban lehetséges. A szolgáltatás igénybevétele az e rendeletben meghatározott díj ellenében, a szolgáltatótól vásárolt fóliazsákban lehetséges.
  3. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (közszolgáltatást igénybe vevő neve. Lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) kezelése során be kell tartani a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. előírásait. 

A szolgáltató feladatai és kötelezettségei

4 §

  1. A szolgáltató feladatai és kötelességei a köztisztasági közszolgáltatás végrehajtásakor:
  1. A rendelet hatálya alá tartozó hulladékot köteles rendszeresen elszállítani a regionális hulladéklerakó telepre.
  2. A szolgáltató köteles a szabványosított gyűjtőtartály kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.
  3. A háztartási hulladék gyűjtését, szállítását úgy kell megszerveznie, hogy az ünnep- és munkaszüneti nap miatt kimaradt szállítást haladéktalanul pótolja, a pótlás napját közhírelje.
  4. Köteles gondoskodni az őszi és tavaszi lomtalanítás megszervezéséről, és az összegyűlt hulladékot térítésmentesen a lerakó telepre szállítani.
  1. A háztartási hulladék elszállítását végző jármű személyzete csak az adott területen rendszeresített szabványos tartályban és az általa forgalmazott emblémás fóliazsákban elhelyezett hulladékot köteles elszállítani.
  2. A hulladékgyűjtő tartályban nem helyezhető el interhulladék (pl. építési, bontási törmelék, föld, sár, salak), veszélyes hulladék (pl. festék, gyógyszer, vegyszer, állati tetem), gépjármű alkatrész, trágya, hó, fertőző, vagy robbanásveszélyes anyag, tűzveszélyes hulladék (pl. forró salak), illetve olyan hulladék, amely veszélyezteti a szállítással foglalkozó dolgozók testi épségét, vagy begyűjtés során a gépkocsi műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő, és ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet.
  3. Ha a szolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy a tartályban a (3) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, a kiürítést jogosultak megtagadni. A kiürítés megtagadásáról a tulajdonost az ok feltüntetésével értesítik.

A tulajdonos feladatai és kötelességei

5. §

  1. A tulajdonos feladatai és kötelességei a köztisztasági közszolgáltatás igénybevételekor:
  1. A rendelet 2. sz. mellékletében felsorolt utcák lakói, egyéb tulajdonosok kötelesek gondoskodni a 110 l-es szabvány kuka, fóliazsák, gazdálkodó szervezeteknél igény esetén a konténer, a szabványos, rendszeresített és szerződött edényzet térfogatát meghaladó mennyiség elhelyezésére a szolgáltató által forgalmazott fóliazsák beszerzéséről.
  2. A háztartási hulladékot tartalmazó kukát, a fóliazsákot a szállítási napokon a közterületre, a földes utcákban csapadékos időjárás miatti járhatatlansága idejére a gyűjtőedényt a legközelebbi szilárd útburkolat mellé köteles a szolgáltató által megjelölt időpontig kihelyezni.
  3. Ezen rendeletben meghatározott szabványos gyűjtőedényt használni.
  4. A kukák tisztántartásáról, forró lúgos fertőtlenítéséről gondoskodni.
  5. Amennyiben az edények tárolása közterületen történik, az edényt használó ingatlan tulajdonosa a tárolás helyének környékét köteles rendben és tisztán tartani.
  1. A köztisztasági közszolgáltatásba bevont területeken fekvő, nem lakáscélú helyiségek tulajdonosai a lakóházak hulladéktároló edényeit nem használhatják, kötelesek külön tárolóedényt biztosítani, illetve bérelni és a közszolgáltatásra szerződést kötni a szolgáltatóval.
  2. A közterület és gazdálkodó szervezetek esetében a szolgáltatást igénybe vevő köteles biztosítani a hulladékgyűjtésre szolgáló edény tisztántartását, fertőtlenítését és szükség esetén javítását.

A szolgáltatás díja, a díjfizetés rendje

6. §










7. §

  1. Az egyéb szilárd hulladék elszállításáról annak a tulajdonosnak a kötelessége gondoskodni, akinek az ingatlanán a hulladék keletkezett.
  2. A háztartásokban összegyűlő nagyobb méretű – a rendszeres hulladékgyűjtés során a szabványos gyűjtőedényzetbe nem elhelyezhető és így nem szállítható – tárgyak, eszközök (bútor, háztartási gépek, stb.) az ún. egyéb szilárd hulladékok a kijelölt hulladéktelepre szállíthatók térítés ellenében.

Szabálysértési rendelkezések

8. §

Záró rendelkezések

9. §

A rendelet 2001. július 1-én lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

Erdőtelek, 2013. december 12.

                         Forgács Jánosné                                            Lőcseiné Nagy Mária
                            polgármester                                                           jegyző

A rendelet kihirdetve:

Erdőtelek, 2013. december 13.

Lőcseiné Nagy Mária
jegyző