Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Erdőtelek Község Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Erdőtelek Község Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Erdőtelek Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, az Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Erdőtelek Község közigazgatási területén lévő köztemetőre, annak fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az abban folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozás-szerűen munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

(2) Működő köztemető: 1516 hrsz.

2. § (1) Erdőtelek Község közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Erdőtelek Község Képviselő-testülete határoz.

(2) A köztemető, a létesítményeinek, építményeinek, berendezéseinek fenntartásáról, felújításáról, fejlesztéséről Erdőtelek Község Önkormányzata saját maga gondoskodik, mint üzemeltető.

(3) Az önkormányzat, mint üzemeltető gondoskodik:

a) a köztemetők rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények állagmegóvásáról, valamint a közcélú zöldfelületek gondozásáról.

b) a hulladékgyűjtő-helyek kijelöléséről, és a hulladékgyűjtő-helyeken felhalmozódott hulladék folyamatos elszállításáról vagy elszállíttatásáról,

c) a sírhelyek értékesítéséről, újra megváltásának biztosításáról e rendelet díjszabása és szabályozása alapján,

d) a temetési helyek típusa szerint és sírhelytáblánként a temetési helyek nyilvántartásáról,

e) a temető rendjének betartásáról és betartatásáról.

(4) Az üzemeltető továbbá:

a) biztosítja az eltemetés (földbe temetés, urna, sírbolt) feltételeit,

b) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, átadásáról és az előírásoknak megfelelő módon történő hűtéséről,

c) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket, és az érdeklődőnek, a sírhely felett rendelkezőnek, a temettetőnek, a jogosult hatóságnak abba jogszabály szerinti betekintést enged,

d) tájékoztatja a temetőlátogatókat,

e) kijelöli a temetési helyeket,

f) elvégzi a temető utak karbantartását, síkosság-mentesítését és a hóeltakarítást,

g) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket.

3. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra, a számozott sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell osztani.

(2) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 90 cm,

b) felnőtt kettes sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 190 cm,

c) családi sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége egyedi,

(3) Az üzemeltető által biztosított urnafalba történő temetkezés esetén az urnafülkék fedlapjai között - kivéve a családi fülkék fedlapjait - minden oldalról legalább 5-5 cm-es távolságot kell biztosítani.

(4) A sírhelyeket úgy kell elhelyezni, hogy a két sírhely között 60 cm maradjon a sírhelyeket elválasztó útként.

(5) A koporsós temetés során az egyes új sorokat úgy kell kialakítani, hogy egy-egy sor között 1,20 méter maradjon a sorokat elválasztó útként.

(6) Új sor megkezdése esetén a koporsós temetésre szolgáló sírhely széle az aszfaltozott úttól legalább 1,2 méterre kell, hogy legyen.

(7) Síremlék állításakor okozott kárért a károkozó tartozik felelősséggel, ismeretlensége esetén a síremlék tulajdonosa felelős.

4. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A temetési hely megváltásának díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama első alkalommal

a) koporsós sírhely 25 év

b) sírbolt, kripta, családi sírhely 60 év

c) urnafülke, urnasírhely 10 év

d) urnasírbolt 20 év

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog a temetési helyekre újraváltható.

(4) A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama az (5) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább a (2) bekezdés a) és d) pontja esetében 10 év, a (2) bekezdés b) pontja esetében 30 év, a (2) bekezdés c) pontja esetében 5 év.

(5) Amennyiben az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, az újraváltás díja az adott temetkezési hely megváltási díjának időarányosan csökkentett része.

5. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitva tartási idejét, a tulajdonos - fenntartó megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitva tartási ideje:

április 1-től május 31-ig 7 órától 19 óráig

június 1-től november 3-ig 6 órától 20 óráig

november 4-től március 31-ig 7 órától 16 óráig

(3) A temető nagykapuinak nyitva tartása minden hét szerdáján és vasárnapján a teljes nyitva tartása minden hét szerdáján és vasárnapján a teljes nyitva tartás ideje alatt. A nagykapukat zárva kell tartani, kivéve:

a) Temetés időpontját megelőzően 2 órával, és azt követően 1 óra időtartamig,

b) Mindenszentek (November 1.) napját megelőző egy héten és az azt követő egy hétig a nyitva tartás teljes időtartama alatt.

6. § (1) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A temetési hely gondozását a temetési hellyel rendelkezni jogosult a szomszédos temetési helyek sérelme és szennyezése nélkül köteles elvégezni.

(3) A sírok gondozásán, síremlékek állításán, felújításán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet - annak megkezdése előtt - a temető fenntartója részére a temetőgondnokon keresztül be kell jelenteni.

(4) A temetőben munkájukat végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(5) A temetőben a régi síremlékek elbontása, felújítása illetve az új síremlékek készítése során keletkezett építési hulladékot annak keletkezésétől számított 3 napon belül a síremlék elbontója, felújítója, az új síremlék készítője köteles a temetőből elszállítani.

(6) A (3) bekezdésben foglalt tevékenység csak a temetőgondnok felügyelete mellett végezhető.

(7) A temetőgondnok jelzése alapján a temető tulajdonosa a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(8) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

(9) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(10) A temetőbe állatot - a segítő kutya, a közfeladatot ellátó őrző-védő kutya és a mentőkutya kivételével - bevinni tilos.

7. § Hatályát veszti Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőről és a temetkezésről szóló 3/2002. (I. 17.) önkormányzati rendelete.

8. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.