Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Erdőtelek Község Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16
Erdőtelek Község Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Erdőtelek Község Önkormányzata
2022. évi költségvetéséről szóló …/2022.(II. ….) rendeletének megalkotásához
Tisztelt Képviselő-testület!
Erdőtelek község Önkormányzatának 2022. évi költségvetésére szóló javaslatát Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény előírásai alapozzák meg. A költségvetés készítésekor figyelembe vettük az önkormányzat alapellátási kötelezettségét, az önkormányzat már megtett kötelezettségvállalásait, beruházási, fejlesztési elképzeléseit, valamint a mindezekkel szemben támasztott lakossági igényeket.
Az előkészítés során az intézmények vezetői, a pénzügyi bizottság, az ügyrendi bizottság, a polgármester, valamint a jegyző vett részt. Az egyeztetéseken elhangzott javaslatok és megállapítások beépítésre kerültek a költségvetés számszaki részébe.
Lefolytattuk továbbá az egyeztetést a roma nemzetiségi önkormányzattal is az Erdőtelki Kerekerdő Óvoda és Manócska Családi Bölcsőde költségvetésével kapcsolatban.
A tervezéseket megalapozó adatokat, a finanszírozási bevétel igénylésének adatait az intézmények által megadottak szerint vettük figyelembe, ezek valódiságáért ők felelnek.
Átvezettük a költségvetési tervezés során elhangzott javaslatokat, a kötelező, jogszabályon alapuló emeléseket.
Az iparűzési adó csökkentése érinti az idei évet is, mely a tavalyi évhez hasonlóan kerül kompenzálásra.
A költségvetés elkészítésekor figyelembe kellett venni az önkormányzat által foglalkoztatottak bérét, a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedését.
A minimálbér 167 400 Ft-ról 200 000 Ft-ra kb. 20 %-kal, a garantált bérminimum 219.000,- Ft-ról 260 000,- Ft-ra kb. 20 %-kal emelkedett.
Az ebből adódó többletkiadás igen jelentős, melynek ellentételezésére kiegészítő támogatásként 20 482 348,- Ft kaptunk.
Január 01-től a munkabérek után fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke 15 %-ról 13 %-ra csökkent, mely szintén hozzájárul a béremelések fedezetéhez.
A 9/2022.(I.14.) kormányrendelet alapján a polgármester illetménye és költségtérítése 2022. évi emelésének ellentételezésére 3 610 011,- Ft támogatásban részesült az önkormányzat.
A 2022. évi finanszírozási bevételeket a bizottsági tárgyalások anyagaihoz kapcsolódva valamennyien megkapták, így annak ismétlésétől most eltekintek.
A roma nemzetiségi önkormányzat működési támogatása az előző évihez hasonlóan 1.040.000,- Ft, emelkedés nem volt. Költségvetése az önkormányzat költségvetésében bemutató jelleggel szerepel.
Ebben az évben az alábbi bevételek kerültek tervezésre:
Vodafone, illetve a Magyar Telekom által fizetendő bérleti díj, valamint a földbérleti díj
Heves és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolása után az önkormányzatot megillető összeg (folyamatban van a bíróságnál a felszámolás)
A sírhelyek bevétele nem változott
START mintaprogram bevétele a területalapú támogatás, valamint az értékesített szemestakarmány
Az iparűzési adó bevételét 61 183 430,- Ft-tal terveztük
A művelődési ház terembérleti díjból származó bevételei.
A kiadási oldalon az alábbiak kerültek tervezésre:
A bérek a minimálbér esetében 200 000,- Ft-tal, a garantált bérminimum a 260.000,- Ft-tal került tervezésre minden intézményünknél.
Az ebek befogását az idén is 12 alkalommal terveztük, 2 400 000,- Ft + áfa összegben
A település szociális támogatásra 35 122 887,- Ft-ot kapott, amely az előző évihez képest 21 846 319,- Ft-tal kevesebb. A keret az alábbiak szerint került megbontásra: köztemetés 1.300.000,- Ft, temetés segély 1.250.000,- Ft, települési támogatásra 11 422 887,- Ft ( beiskolázási támogatás, segély, karácsonyi csomag, stb.), ösztöndíj program 150.000,- Ft, bölcsődei térítési díj átvállalás, egyéb, nem intézményi ellátásokra 21 000 000,- Ft ( gondozási központ hiányfedezete, stb.).
Civil szervek támogatása nem került tervezésre
A „Kastélynap” valamint a „Falunap” költségeire összesen 10 000 000,- Ft került tervezésre
Valamennyi közalkalmazott, valamint a munka törvénykönyve hatálya alá tartozók részére munkáltatói döntés alapján 7 500 Ft pénzbeni juttatást januártól 01-től december 31-ig,
Szintén munkáltatói döntés alapján a minimálbéres, bérminimumos közalkalmazottak, valamint a munka törvénykönyve hatálya alá tartozóknak további 10.000 Ft pénzbeni juttatást terveztünk januártól 01-től december 31-ig. Az önkormányzati brigád dolgozói esetében (8 fő) ez az összeg 22.500 Ft.
A köztisztviselői illetményalap megegyezik Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényben meghatározott 38.650 Ft-os illetményalappal, melyet megemelve, az előző évi 55.000 forintról 57.500,- forintban állapított meg.
Az intézményvezetők által beterjesztett tervezetet és a pénzügyi lehetőségeket egyeztetve – figyelembe véve a bizottságok javaslatait is – a költségvetések átdolgozásra kerültek, így terjesztjük most a képviselő-testület elé.
Valamennyi intézményi költségvetésnek elsődlegesen a működtetéshez szükséges ( úgymint: bér, járulékok, közüzemi díjak stb ) előirányzatokat kellett tartalmazni. Az előző évi felhasználáshoz képest mindenütt emeltünk a közüzemi díjak előirányzatain a várható áremelkedést figyelembe véve.
Az óvodának az idén is terveznie kellett a minimálbér és a garantált bérminimum miatti emeléseket. A tavalyi évben a megemelkedett gyereklétszám miatt beindult az ötödik csoport. Emiatt az idei évben eredeti előirányzatként kellett tervezni + 2 fő óvónő, illetve 1 fő dajka munkabérét a járulékaival együtt.
A családi bölcsőde ez évi kiadása 8 969 810,- Ft, melyhez 5 564 600,- Ft állami normatívát kaptunk. A bölcsőde dologi kiadása az óvoda kiadásai között került megtervezésre, ezzel is csökkentve a fenntartói támogatást, mely az Erdőtelki Kerekerdő Óvoda és Családi Bölcsődénél összességében 8.173.994,-Ft.
A Gondozási Központ és Konyha költségvetésének tervezésekor szintén figyelembe vettük a minimálbér és a garantált bérminimum miatti emeléseket. Egy jubiláló dolgozó 30 éves jubileumi jutalmának összege is tervezésre került. A konyha zökkenőmentes működése érdekében ( nyugdíjba vonulás ) szükséges + egy létszámnak a beiktatása, március 1-től, melyhez a bért a járulékaival együtt terveztük.
A házi segítségnyújtás jogszabályi változás miatt megbontásra került szociális segítésre és személyi gondozásra. A két gondozási formának eltérő finanszírozása van, mely a tervezésnél figyelembevételre került.
A Gondozási Központ és Konyha esetében a fenntartói támogatás 20 908 367,- Ft, melyet teljes egészében a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása terhére biztosítunk.
A Művelődési Ház és Könyvtár költségvetési bevétele az előző évihez képest nem emelkedett. A művelődési ház vezetői állását pályázat útján eddig nem sikerült betölteni. Azért, hogy az intézmény működhessen, egy közművelődési munkatárs felvételére került sor, ami a kiadásokat megnöveli. A Művelődési Ház és Könyvtár fenntartói támogatása 7 197 917,- Ft.
A Polgármesteri Hivatal elismert hivatali létszáma a költségvetési törvény szerint változatlanul 9 fő. A finanszírozás összege az előző évihez képest jelentősen nem emelkedett. A működéséhez szükséges fenntartói támogatás 27 730 852,- Ft.
A Város és községgazdálkodási szakfeladaton terveztük az önkormányzat nem kötelező feladataira fordítandó kiadásait, a minimálbér, valamint a garantált bérminimum miatti emeléseket. Betervezésre került az idei évben megrendezésre kerülő „Kastélynap” valamint „Falunap” költsége 10 m/Ft összegben. A fentieken túl a két kisbusz üzemanyag- és karbantartási költsége is itt jelentkezik.
Ebben az évben új kiadásként jelentkezik a megnövekedett iparűzési adó miatt az önkormányzati szolidaritási hozzájárulás, mely 3.913.874,- Ft elvonást jelent a finanszírozásból.
A brigád létszámának egy fővel történő emeléséhez március 01-től a bér illetve a járulékok tervezésre kerültek.
Továbbra is feladatként jelentkezik a GDPR (adatvédelem), ami 762 000,- Ft kiadást jelent.
Az idei évtől törvényi kötelezettség a kóbor ebek befogására szerződést kötni engedéllyel, telephellyel rendelkező szolgáltatóval. Ennek az éves kiadása 200 e/Ft/hó+áfa.
Ugyancsak betervezésre került 500 e/Ft + ÁFA a polgármester részére az év közben nem tervezett, előre nem látható önkormányzati kiadások fedezetére.
Tisztelt Képviselő-testület!
Fentiek alapján Erdőtelek községi Önkormányzat költségvetésének 2022. évi főösszegei:
Bevétel: 1.012 797 504,- Ft
Kiadás: 1.012 686 504,- Ft.
Az intézmények fenntartói támogatásának fedezetére az önkormányzat 2022. évi működési bevétele szolgál.
A költségvetés tételes és részletes tárgyalásának eredményét, a bizottságok ezzel kapcsolatos javaslatait az előterjesztés, illetve az ahhoz csatolt anyag tartalmazza.
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem Önöket, hogy fentiek ismeretében vitassák meg és fogadják el Erdőtelek Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetését.
Erdőtelek, 2022. február 11.
Lőcseiné Nagy Mária s. k. jegyző
Előzetes hatásvizsgálat
Erdőtelek községi Önkormányzat képviselő-testületének
a 2022. évi költségvetésről
szóló rendelet-tervezethez
1. Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján, mint a fenti jogszabály előkészítője az alábbi előzetes hatásvizsgálatot végeztem el a szabályozás várható következményeiről, melyről most tájékoztatom a képviselő-testületet.
A tervezett jogszabály hatásai:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás:
- társadalmi hatása: nem jelentős,
- gazdasági hatása: nem jelentős,
- költségvetési hatása: jelentős, a rendelet maga határozza meg a 2022. évi költségvetést
b) környezeti és egészségi következmények:
- nincsenek,
c) adminisztratív terheket befolyásoló hatások:
- a hivatalnak el kell látnia a költségvetéssel kapcsolatos információ-szolgáltatási feladatokat,
- könyvelni kell az eredeti előirányzatokat, nyomon kell követni az év közbeni előirányzat módosításokat.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
- a rendelet megalkotása kötelező,
- a rendelet elmaradásának következménye a jogszabály alkotás elmulasztása miatti törvényességi észrevétel lehet, illetve május l-től megszűnik a központi finanszírozás a rendeletalkotás elmaradása miatt.
A jogszabály alkalmazásához szükséges feltételek:
- a személyi feltétel: rendelkezésre áll.
- szervezeti feltétel: rendelkezésre áll.
- tárgyi feltétel: rendelkezésre áll.
- pénzügyi feltétel: rendelkezésre áll.