Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Erdőtelek Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási Tervéről szóló 6/2020. (VII.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 22

Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.22.
Erdőtelek Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási Tervéről szóló 6/2020. (VII.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Erdőtelek Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az 53/2023. (IX.27.) sz. Kt. határozatával hozott döntést a település településrendezési eszközeinek módosítása tárgyában a két részterületre kiterjedően. A módosításokhoz szükséges tervdokumentáció elkészítésére az önkormányzat a KőszeghyArt Bt., településrendezéssel foglalkozó mérnöki irodát bízta meg.
A tervek elkészültét követően a véleményezési eljárás a módosítások tulajdonságaira tekintettel (nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás megvalósítása) a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet szerint egyszerűsített eljárásmódban került lefolytatásra.
A településrendezési eszközökhöz kapcsolódó eljárások (partnerségi egyeztetés, környezeti vizsgálat szükségességének eseti eldöntésére irányuló eljárás, és a tervek végső szakmai véleményeztetése) lefolytatásra kerültek.
Az állami főépítészi hatáskörben eljáró Heves Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája az egyeztető tárgyalás időpontját a megküldött véleményezési dokumentáció beérkezését követően 2024. április 15.-re tűzte ki. A tárgyalásról jegyzőkönyv készült, melyben a tárgyalásra érkezett írásos vélemények összefoglalása is szerepel (ld. 1. melléklet). A tárgyaláson elhangzottak alapján a tervek kismértékű módosítása vált szükségessé, melyeket a tervezők elvégeztek és hiánypótlásként megküldték az állami főépítész részére.
A hiánypótlás megküldését követően az állami főépítész hatáskörében eljáró Heves Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítésze záró szakmai véleményét kiadta. Az állami főépítész HE/ÁFI/82-21/2024 hivatkozási számú véleményében a településrendezési eszközök módosítását és annak jóváhagyását nem kifogásolja.
Az állami főépítész véleményében leírta az eljárás további menetét, mely szerint a jóváhagyott dokumentumokat az E-TÉR felületére szükséges feltölteni.
Kérem a Képviselő-testületet, hogy a mellékelt határozati javaslatot és rendelet tervezetet megtárgyalni és elfogadni szíveskedjen.
Erdőtelek, 2024. április 26.