Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XI.5.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2013. 11. 06- 2014. 11. 18

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdés c) pontjában biztosított jogkörében eljárva, a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 3. §. (1) bekezdésében biztosított felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:


1.§

 (1) Az Önkormányzat Pénzügyi- Gazdasági és Ellenőrző Bizottsága - (a továbbiakban: Bizottság) - abban az esetben,            amennyiben az Önkormányzat szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő, vissza nem térítendő                        támogatásban részesül - vissza nem térítendő, természetbeni szociális támogatásként háztartásonként legfeljebb   1 m3 tűzifát biztosít azoknak a noszvaji lakóhellyel rendelkező szociálisan rászorult személyeknek, háztartásoknak akik:


a.)a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint

aa.) aktív korúak ellátására,

        ab.) lakásfenntartási támogatásra jogosultak,


b.)a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, különös tekintettel, ha hátrányos vagy halmozott hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak minősülnek,


c.)egyéb szociálisan rászorultak, úgymint

ca.) 70 év feletti (1944. január 1. előtt született) egyedülálló (özvegy, elvált, hajadon,   nőtlen) személy

cb.) akik fogyatékosságuk, tartós betegségük, rossz egészségi állapotuk miatt nem tudnak önmagukról gondoskodni és a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét

        cc.) aki rendkívüli élethelyzetére tekintettel a téli tüzelővásárlást saját erőből nem tudja megoldani, és a családjában             az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át.


      feltéve, hogy a lakását fával fűti.

(2) A támogatás megállapításánál előnyben kell részesíteni azt a háztartást, amely az 1.§ (1)  bekezdés a.) vagy b.) pontja alá tartozik.

  (3) A Bizottság a szociális célú tűzifára való jogosultságról határozattal dönt.



2. §

   (1) Az önkormányzat vállalja a BM rendeletben meghatározott önrész és a szállítási költség megfizetését.

   (2) A tűzifa a támogatásban részesülő háztartások, személyek részére térítésmentesen kerül kiszállításra.

   (3)Az 1. § szerinti támogatás lakóingatlanonként egy személy számára állapítható meg.

   (4)Amennyiben a támogatott a kérelmében valótlan nyilatkozatot tesz, vagy a támogatásként kiszállított tűzifa egy részét         vagy egészét eladja, a támogatásként megállapított tűzifa árát és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget egy       összegben köteles visszafizetni az Önkormányzatnak az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését             követő három napon belül. 


3. §

  (1)A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul.

      a.) A kérelem nyomtatványt e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

  b.) Az 1. §. c.) pont ca.) esetében az eljárás hivatalból is indulhat.

(2) A kérelmeket 2013. november 30-ig lehet benyújtani az Önkormányzat Hivatalához. A határidő elmulasztása               jogvesztő.

(3) Az 1.§ (1) bekezdés c.) pont cb.) és cc.) alpontja esetében a kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élőknek a kérelem benyújtását megelőző havi nettó jövedelemigazolását, és ha a háztartásban beteg, fogyatékos személy él, akkor az egészségi állapotra vonatkozó orvosi igazolást.


4. §

  (1) A támogatás megállapításáról a kérelem benyújtását követő 30 napon belül meg kell hozni a döntést.

  (2) A támogatásról vagy annak elutasításáról szóló határozatot a döntésétől számított 5 napon belül meg kell küldeni a             kérelmezőnek.

  (3) A Polgármester a Bizottság döntését követő 30 napon belül gondoskodik a támogatásként megítélt tűzifa mennyiség           erdőgazdálkodótól való megrendeléséről és leszállításáról.

  (4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervényen aláírásával igazolja.     


5. §

  (1) Az önkormányzat a támogatást a BM. rendeletben meghatározott határidőig használhatja fel.

  (2) A támogatás forrása kizárólag az 57/2013. (X.4.) BM rendelet szerint az önkormányzat számára megállapított                     belügyminiszteri döntésben közölt támogatási összeg, valamint az önkormányzat által biztosított önrész, és szállítási          költség.

   (3) A források felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azokat a 3. § (2) bekezdésében               meghatározott határidig benyújtották - el kell utasítani.

  (4) Az Önkormányzatnak a támogatás felhasználásáról a BM. rendelet 7. §. (1) és (2) bekezdésében meghatározott                 határidőig és módon a Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatósága felé el kell elszámolni.


6. §

   (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

   (2) A kihirdetésről a jegyző a hirdetőtáblán való elhelyezéssel gondoskodik.






                                 Bóta Géza                                        Hegyiné Kertész Zsuzsanna

                                polgármester                                                         jegyző 




Záradék


A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.


Noszvaj, 2013. november 5.




                                                                                              Hegyiné Kertész Zsuzsanna

                                                                                                             jegyző