Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (X.15.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2016. 03. 10

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

 A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


2.§

(1) A rendelet tárgyi hatálya a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére kiterjed.

(2)  A rendelet területi hatálya Noszvaj község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóra,

b) Noszvaj község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal ellátott, de arra rá nem kötött ingatlan, továbbá a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos), akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.


3.§[1]

(1) A közszolgáltatás ellátására kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő: KOÓS JÁNOS váll.ig.:EV-582641 (3326 Ostoros, Hunyadi u. 28.)

(2) Noszvaj község közigazgatási területén keletkező folyékony hulladék lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely: Heves Megyei Vízmű Zrt. Eger Városi Szennyvíztisztító telepe.


 4.§

(1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz jogszabályoknak megfelelő összegyűjtéséről.

(2)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3)Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevételével, e rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

(4)Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint igénybe venni.

(5)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.


5.§

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre.


6.§

(1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatást.

(2)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(3) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a közszolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul tisztítania és fertőtlenítenie kell.

(4)A közszolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.

(5)A közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződést fel kell mondani, amennyiben az a szennyvizet nem a 3. § (2) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. 

(6)A szolgáltató az ürített szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.

(7)A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.


7.§

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a)a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét; amennyiben az ingatlant nem a tulajdonos használja, a használó nevét, lakcímét, a használat jogcímét, időtartamát;

b)a szerződés tárgyát,

c)a közszolgáltatási szerződés időtartamát,

d)a teljesítés helyét,

e)a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,

f)a felek jogait és kötelezettségeit,

g)a közszolgáltatási díj megállapításának, megfizetésének módját, határidejét;

h)a szerződés módosításának, felmondásának módját;

i)az irányadó jogszabályokról szóló tájékoztatást.


8.§

(1) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabályokban meghatározott módon köteles megoldani.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről e rendeletben szabályozott módon az ingatlantulajdonos a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles a közszolgáltatónak az e rendelet szerinti díjat megfizetni.


9.§

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízgyűjtési, szállítási és ártalommentes elhelyezési díja az 1. mellékletben meghatározott összeg.  

(2) A közszolgáltató az ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év szeptember 30. napjáig jelezheti az önkormányzat felé.


10.§

(1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében köteles teljesíteni.

(2) A közszolgáltató a megrendelésekről szállítólevelet állít ki, melyet a munka elvégzését követően megrendelővel igazoltat.

(3) A számlázást a közszolgáltató utólag végzi.

(4) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

(5) A szállítólevélen fel kell tüntetni:

a)      megrendelő nevét, lakcímét,

b)      az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,

c)      a szállítás dátumát,

d)      a szállítást végző gépjármű rendszámát,

e)      a gépjármű vezetőjének aláírását,

f)       a megrendelő aláírását.


11. §

Az ingatlantulajdonos írásban kérheti a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a beépítetlen használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és azt a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.


12.§

A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (név, lakóhely vagy székhely, az ingatlan ideiglenes vagy tartós használatára vonatkozó adat) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez szükséges ideig és terjedelemben tartja nyilván és kezeli, a jogszabályoknak megfelelően.


13.§

E rendelet a 3. § (1)-(2), valamint 1. melléklet kivételével - kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit a Szolgáltató, a lerakóhely valamint a díjtétel megállapításáról szóló rendeletmódosítás hatálybalépését követő naptól kell alkalmazni.


     Bóta Géza                                                                   Hegyiné Kertész Zsuzsanna

    polgármester                                                                                 jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 2/2016. (III.08.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016. III.10.-től

Mellékletek