Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelete

a felsőoktatási önkormányzati szociális ösztöndíjról

Hatályos: 2018. 10. 04- 2021. 11. 28

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelete

a felsőoktatási önkormányzati szociális ösztöndíjról

2018.10.04.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § E rendelet célja, hogy csatlakozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatához Noszvaj Községi Önkormányzat a helyi sajátosságoknak megfelelő feltételeket és eljárásokat szabályozza.

2. § (1) Az „A“ tipusú pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos) alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

(2) A „B“ tipusú pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű az adott tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett) pályázók jelentkezhetnek, akik a következő tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, osztatlan képzésben, vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

3. § (1) Az ösztöndíj iránti kérelmet kizárólag az EPER-Bursa rendszerben kitöltött, kinyomtatott és aláírt pályázati űrlapon lehet benyújtani az adott tárgyév pályázati határidejének megfelelően.

(2) A pályázati űrlap csak a hallgatói jogviszony igazolása (“A” tipusú pályázat esetén), valamint a pályázó és a vele közös háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelmének összegét és vagyoni helyzetét igazoló dokumentumok csatolása esetén érvényes.

(3) Érvénytelen az a pályázat, amelyet határidőn túl, nem az erre rendszeresített űrlapon, hiányosan, hibásan kitöltve, illetve a kötelező mellékletek nélkül nyújtottak be.

4. § (1) Noszvaj Község Önkormányzata a támogatás (ösztöndíj) odaítélése során az Emberi Erőforrás Minisztériuma által meghatározott Általános Szerződési Feltételeknek megfelelően jár el.

(2) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag a szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történhet.

5. § (1) A pályázatokat a Pénzügyi, Gazdasági, és Ellenőrző Bizottság bírálja el.

(2) Szociális rászorultság szempontjából előnyt élvez az, aki

-rossz anyagi körülmények között élő,
-árva, félárva,
-családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,
-fogyatékossággal él,
-szülője/gondviselője gyermekét egyedül neveli,
-valamely tartós betegségben szenved, rokkant, vagy a családban folyamatos ellátást igénylő beteg, vagy rokkant van,
-eltartója, szülője munkanélküli,
-nem részesül kollégiumi ellátásban.

6. § (1) Az ösztöndíj önkormányzat által megállapított összege az 5. § (2) bekezdésében meghatározott szempontok figyelembe vételével 1000 Ft-tól 5000 Ft-ig terjedhet.

(2) Az ösztöndíj időtartama:

a) “A” tipusú pályázat esetén 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév,

a) “B” tipusú pályázat esetén 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

(3) Az ösztöndíj mindkét pályázat esetén csak abban az esetben kerül folyósításra, amennyiben az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a pályázó beiratkozott hallgatója a felsőoktatási intézménynek.

(4) A pályázók szociális rászorultságát – „B” típusú pályázat esetén – a Pénzügyi, Gazdasági, és Ellenőrző Bizottság évente egyszer, minden évben a pályázatok benyújtásával egyidejűleg felülvizsgálja.

(5) Az ösztöndíj folyósítása – a folyósítás véghatáridejének módosítása nélkül – teljes egészében szünetel azokban a tanulmányi hónapokban, amelyekben az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya szünetel.

7. § Az e rendeletben nem szabályozott eljárási cselekmények esetén (nyilvánosságra hozatal, folyósítás, bírálati lapok továbbítása stb.) az ÁSZF szabályai irányadók.

8. § E rendelet alkalmazásában

a.) hátrányos szociális helyzetű: az a pályázó, akinek havi jövedelme, vagy a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelmének összege nem haladja meg a garantált bérminimum összegének a 42 %-át, és vagyonuk nincs.
b.) háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.
c.) jövedelem:
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontja alapján az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett
- a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is,
- azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.
Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.
Nem minősül jövedelemnek
1.a rendkívüli települési támogatás, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,valamint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,a gyógyszerkiadások viseléséhez és a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatás,
2.a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,
3.az anyasági támogatás,
4.a tizenharmadik havi nyugdíj és a szépkorúak jubileumi juttatása,
5.a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,
6.a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,
7.az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (háztartási munka) a havi ellenértéke,
8.a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,
9.az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás;
d.) vagyon:
a)ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek
b)külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy
bb)együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

9. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 9/2010. (IX. 27.) számú rendelet hatályát veszti.

​(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a hirdetőtáblán való elhelyezéssel gondoskodik.