Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015. (XI.10.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2016. 04. 15- 2017. 11. 29

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1.§


(1) [1]A Pénzügyi- Gazdasági és Ellenőrző Bizottság- (a továbbiakban: Bizottság) - abban az esetben, amennyiben az Önkormányzat szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő, vissza nem térítendő támogatásban részesül - vissza nem térítendő, természetbeni szociális támogatásként háztartásonként 1-5 m3 tűzifát biztosít azoknak a noszvaji lakóhellyel rendelkező szociálisan rászorult személyeknek, háztartásoknak akik:


a.)a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint

 aktív korúak ellátására, időskorúak ellátásra vagy – tekintet nélkül annak természetbeni, vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül) jogosultak,

b.)a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozott hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak minősülnek,

c.)egyéb szociálisan rászorultak, úgymint

-70 év feletti (1945. december 5. előtt született) egyedülálló (özvegy, elvált, hajadon, nőtlen) személy, akinek a havi jövedelme a 100.000 Ft-ot nem haladja meg,

-70 év alatti tartósan beteg, akinek az egy főre eső havi jövedelme a 70.000 Ft-ot nem haladja meg, feltéve, hogy a lakását fával fűti.

(2) A támogatás megállapításánál előnyben kell részesíteni azt a háztartást, amely az 1.§ (1)  bekezdés a.) vagy b.) pontja alá tartozik.


(3) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – az (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül – az a személy/család, aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos, és tárgyévben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.


       (4) A Bizottság a szociális célú tűzifára való jogosultságról határozattal dönt.


2. §


   (1) Az önkormányzat vállalja az önrész és a szállítási költség megfizetését.


   (2) A tűzifa a támogatásban részesülő háztartások, személyek részére térítésmentesen kerül kiszállításra.


(3)Az 1. § szerinti támogatás lakóingatlanonként egy személy számára állapítható meg.


(4)Amennyiben a támogatott a kérelmében valótlan nyilatkozatot tesz, vagy a támogatásként kiszállított tűzifa egy részét vagy egészét eladja, a támogatásként megállapított tűzifa árát és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget egy összegben köteles visszafizetni az Önkormányzatnak az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését követő három napon belül.  

3. §

  (1)A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul.                        

     a.) A kérelem nyomtatványt e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

     b.) Az 1. §. c.) pont esetében az eljárás hivatalból is indulhat. 

  (2) A kérelmeket 2015. december 1-ig lehet benyújtani az Önkormányzat Hivatalához. A határidő elmulasztása                jogvesztő.

  (3)  Az 1.§. (1) bekezdés c.) pont esetében a kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élőknek a kérelem            benyújtását megelőző havi nettó jövedelemigazolását. 

4. §


(1) A támogatás megállapításáról a kérelem benyújtását követő 30 napon belül meg kell hozni a döntést.


(2) A támogatásról vagy annak elutasításáról szóló határozatot a döntésétől számított 5 napon belül meg kell küldeni a kérelmezőnek.


(3)  A Polgármester legkésőbb a Bizottság döntését követő 30 napon belül gondoskodik a támogatásként megítélt tűzifa mennyiség erdőgazdálkodótól való megrendeléséről és leszállításáról.


(3) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervényen aláírásával igazolja.     

5. §

(1)   Az önkormányzat a támogatást a pályázati kiírásban meghatározott határidőig használhatja fel.


       (2)  A támogatás forrása kizárólag a 46/2014.(IX.25.) BM rendelet szerint az önkormányzat számára megállapított               belügyminiszteri döntésben közölt támogatási összeg, valamint az önkormányzat által biztosított önrész, és szállítási költség.


        (3) A források felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azokat a 3. § (2) bekezdésében         meghatározott határidőig benyújtották - el kell utasítani.


6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.






                                 Bóta Géza                                        Hegyiné Kertész Zsuzsanna

                                polgármester                                                         jegyző  

[1]

A rendelet szövegét a 4/2016. (IV.7.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016.IV.15.-től