Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016. (XII.21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2017. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 03. 07

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) és (2) pontjában meghatározott az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-ban kapott felhatalmazás alapján a 2016. évi átmeneti gazdálkodásról a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületére, bizottságaira, az önkormányzati feladatellátásra, valamint az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodására.


2. §


(1) Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit, hogy 2017. január 1-jétől a 2017. évi költségvetési rendelet hatályba lépéséig az önkormányzat saját bevételeit, a központi támogatásokat folyamatosan beszedjék. Folyószámlahitel igénybevételére az önkormányzatnál nem kerülhet sor.

(2)     A céljelleggel átvett, illetve támogatásértékű bevételek felhasználása az adott célra folyamatosan megtörténhet.

(3)     A 2016. évben vállalt kötelezettségek a 2016. évi maradvány részét képezik a jogszabályi előírások szerint.

(4)     Új közbeszerzések akkor indíthatók, ha a feladathoz kapcsolódó fedezet is rendelkezésre áll. A folyamatban lévő közbeszerzési eljárásoknál a bírálat és az eredményhirdetés után vállalható kötelezettség.

(5)     A pályázati forrás igénybevételével megvalósuló feladatokat a megkötött szerződések alapján, a fizetési határidőt figyelembe véve kell teljesíteni.

(6)     A Képviselő-testület által a 2017. évi költségvetés terhére vállalt feladatokra szerződés, megállapodás köthető, közbeszerzési eljárásuk indítható.


3. §


A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat kiadásait a 2.§-ban foglaltakon túlmenően az alábbiak szerint finanszírozza:

Az önkormányzati költségvetési szervek, valamint az önkormányzati feladatellátás vonatkozásában a működési kiadások az alábbiak szerint fizethetők ki:


  1. )  A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok kifizetése a hatályos, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv); a közalkalmazottak jogállásairól szóló 1992. évi XXXIII. törvény., (Kjt) valamint a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi törvény hatálya alá tartozó dolgozók esetében 2017. január 1. napjától a soros átsorolásokkal és bérkompenzációval módosított összegű személyi juttatások és ezek járulékai időarányos összegéig terjedhet, kivéve a fenti jogszabályok alapján történő jubileumi jutalom kifizetését, mely az esedékesség napján teljes összegben fizethető. Fizethető a munkába járás, a kiküldetések, a költségtérítések, a megkötött megbízási szerződések kiadása (ideértve az esküvőkön közreműködők díjazását, belső ellenőrzés díját ), a köztisztviselői cafeteria rendszerben választott utazási bérletek, a képviselői tiszteletdíjak átmeneti időszakra esedékes összege, a felmentési időre járó kifizetések összege, reprezentációs kiadások, fizetési előleg az időarányos személyi juttatás 5%-áig. A költségvetési szervek és a MÁK által számfejtett változó bérek a számfejtés időszakában teljesíthetők.
  2. )  Dologi kiadások, ellátottak pénzbeli juttatásai és az egyéb működési kiadások, finanszírozásának szabályai:
  • a költségvetési intézmények havonta a közüzemi díjakat kifizethetik, egyéb dologi kiadásoknál pedig a 2016. évi eredeti dologi előirányzat összegének 5%-áig vállalhatnak kötelezettséget.
  • Az önkormányzati feladatellátásnál a közüzemi díjakat a szolgáltatói számlákban szereplő összegben fizetheti ki a hivatal. Az egyéb dologi kiadások az átmeneti időszakban a 2016. évi eredeti költségvetés 10%-áig finanszírozhatók. A szociális ellátásoknál a jogerős határozatok alapján megállapított összegek fizethetők ki.
  1. ) Tagi kölcsön külön képviselő-testületi döntés alapján adható az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnak.
  1. ) Felújítási és beruházási kiadások esetében csak az áthúzódó kötelezettségvállalások előirányzatai teljesíthetők, kivéve az azonnali beavatkozást igénylő esetek előirányzatát, melyet az előző évi eredeti előirányzat időarányos szintjéig lehet felhasználni.


4.§


A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában a Magyarország 2017. évi költségvetéséről szóló törvénynek, a jogszabályoknak és az önkormányzat rendeleteinek megfelelően a szükséges intézkedéseket tegye meg. Az átmeneti időszakban folytatott gazdálkodási tevékenység a 2017. évi költségvetés részét képezi, a beszedett bevételek és teljesített kiadások beépülnek a 2017. évi költségvetésbe.


5. §


(1) A rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit Noszvaj Községi Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló rendelet hatályba lépéséig kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet a 2017. évi költségvetési rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti.




                Bóta Géza                                                   Hegyiné Kertész Zsuzsanna

                polgármester                                                                 jegyző