Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2018. 12. 01- 2021. 11. 23

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2018.12.01.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A Pénzügyi- Gazdasági és Ellenőrző Bizottság- (a továbbiakban: Bizottság) - abban az esetben, amennyiben az Önkormányzat szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő, vissza nem térítendő támogatásban részesül - vissza nem térítendő, természetbeni szociális támogatásként háztartásonként legfeljebb 1-5 m3 tűzifát biztosít azoknak a noszvaji lakóhellyel rendelkező szociálisan rászorult személyeknek, háztartásoknak, akik:

a.) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak ellátásra vagy – tekintet nélkül annak természetbeni, vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak,
b.) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok,
c.) egyéb szociálisan rászorultak, úgymint
-70 év feletti egyedülálló (özvegy, elvált, hajadon, nőtlen) személyek, akiknek a havi jövedelme a 105.000 Ft-ot nem haladja meg,
-70 év alatti tartósan betegek, akiknek az egy főre eső havi jövedelme a 80.000 Ft-ot nem haladja meg feltéve, hogy a lakásukat fával fűtik.
(2)A támogatás megállapításánál előnyben kell részesíteni azt a háztartást, amely az 1.§ (1) bekezdés a.) vagy b.) pontja alá tartozik.
(3)Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – az (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül – az a személy/család, aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos, és tárgyévben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.
(4)A Bizottság a szociális célú tűzifára való jogosultságról határozattal dönt.

2. § (1) Az önkormányzat vállalja az önrész és a szállítási költség megfizetését.

(2) A tűzifa a támogatásban részesülő háztartások, személyek részére térítésmentesen kerül kiszállításra.

(3) Az 1. § szerinti támogatás lakóingatlanonként egy személy számára állapítható meg.

(4) Amennyiben a támogatott a kérelmében valótlan nyilatkozatot tesz, vagy a támogatásként kiszállított tűzifa egy részét vagy egészét eladja, a támogatásként megállapított tűzifa árát és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget egy összegben köteles visszafizetni az Önkormányzatnak az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését követő három napon belül.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul. A kérelem nyomtatványt e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A kérelmeket minden év december 8-ig lehet benyújtani az Önkormányzat Hivatalához. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Az 1.§. (1) bekezdés c.) pont esetében a kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élőknek a kérelem benyújtását megelőző havi nettó jövedelemigazolását.

4. § (1) A támogatás megállapításáról a kérelem benyújtását követő 30 napon belül meg kell hozni a döntést.

(2) A támogatásról vagy annak elutasításáról szóló határozatot a döntésétől számított 5 napon belül meg kell küldeni a kérelmezőnek.

(3) A Polgármester legkésőbb a Bizottság döntését követő 30 napon belül gondoskodik a támogatásként megítélt tűzifa mennyiség erdőgazdálkodótól való megrendeléséről és leszállításáról.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervényen aláírásával igazolja.

5. § (1) Az önkormányzat a támogatást a pályázati kiírásban meghatározott határidőig használhatja fel.

(2) A támogatás forrása kizárólag a Belügyminisztérium szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatói okiratban közölt támogatási összeg, valamint az önkormányzat által biztosított önrész, és szállítási költség.

(3) A források felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azokat a 3. § (2) bekezdésében meghatározott határidőig benyújtották - el kell utasítani.

(4) Az Önkormányzatnak a támogatás felhasználásáról a Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatósága felé el kell elszámolni.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A kihirdetésről a jegyző a hirdetőtáblán való elhelyezéssel gondoskodik.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Noszvaj Községi Önkormányzat képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 22/2015.(XI. 10.) önkormányzati rendelete.