Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladat ellátásáról

Hatályos: 2023. 12. 02

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladat ellátásáról

2023.12.02.

Noszvaj Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed a közművelődési alapszolgáltatást ellátó közösségi színtérre, fenntartójára, működtetőjére, alkalmazottaira, közművelődési megállapodás alapján feladatellátókra, a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre és a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, jogi személyekre és egyéb szervezetekre.

2. § Noszvaj Községi Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait kormányzati funkción közösségi színtér működtetésével látja el. Elnevezése: Integrált Közösségi Szolgáltató Tér Noszvaj, rövidített elnevezés IKSZT Noszvaj, Címe: 3325 Noszvaj, Kossuth Lajos út 1.

(2) Az önkormányzat az alapszolgáltatást az előírt képesítési feltételekkel rendelkező szakember bevonásával valósítja meg, mint fenntartó biztosítja a közösségi színtér működéséhez szükséges szervezeti, személyi, szakképesítési és tárgyi feltételeket.

(3)1 A művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése érdekében, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára a helyszínt

a) a Könyvtári Szolgáltató Hely Noszvaj épületében a Noszvaj, Kossuth Lajos út 1. szám alatt, és a

b) a Pitypang-ház épületében, a Noszvaj, Sport utca 739/1. hrsz. biztosítja.

4. § Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját költségvetési bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a pályázati úton elnyerhető támogatások és a lakossági, szervezeti befizetések.

5. § Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködnek:

a) a helyi nevelési-oktatási intézmények

b) Könyvtári Szolgáltató Hely Noszvaj,

c) a helyi civil szervezetek

d) egyházak

e) testvértelepülések

f) magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek

g) egyéb, hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézmények, civil szervezetek

6. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a kötelező közművelődési és kulturális feladatairól szóló 2/2003. (II.24.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

A 3. § (3) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.