Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 02. 21

Noszvaj Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) és (2) pontjában meghatározott az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-ban kapott felhatalmazás alapján a 2021. évi átmeneti gazdálkodásról a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet hatálya kiterjed Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületére, bizottságaira, az önkormányzati feladatellátásra, valamint a Noszvaji Cseperedő Óvoda gazdálkodására.


2. §

(1) Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert és a Noszvaji Cseperedő Óvoda vezetőjét, hogy 2021. január 1-jétől a 2021. évi költségvetési rendelet hatályba lépéséig az önkormányzat saját bevételeit, a központi támogatásokat folyamatosan beszedjék. Folyószámlahitel igénybevételére az önkormányzatnál nem kerülhet sor.

(2) A céljelleggel átvett, illetve támogatásértékű bevételek felhasználása az adott célra folyamatosan megtörténhet.

(3) A 2020. évben vállalt kötelezettségek a 2020. évi maradvány részét képezik a jogszabályi előírások szerint.

(4) Új közbeszerzések akkor indíthatók, ha a feladathoz kapcsolódó fedezet is rendelkezésre áll.

(5) A pályázati forrás igénybevételével megvalósuló feladatokat a megkötött szerződések alapján, a fizetési határidőt figyelembe véve kell teljesíteni.

(6) A Képviselő-testület által a 2021. évi költségvetés terhére vállalt feladatokra szerződés, megállapodás köthető, közbeszerzési eljárásuk indítható.


3. §

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat kiadásait a 2.§-ban foglaltakon túlmenően az alábbiak szerint finanszírozza:

A Noszvaji Cseperedő Óvoda, valamint az önkormányzati feladatellátás vonatkozásában a működési kiadások az alábbiak szerint fizethetők ki:

a)A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok kifizetése a hatályos, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv); a közalkalmazottak jogállásairól szóló 1992. évi XXXIII. törvény., (Kjt) valamint a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálya alá tartozó dolgozók esetében 2021. január 1. napjától a soros átsorolásokkal és bérkompenzációval módosított összegű – figyelemmel a minimálbér és a garantált bérminimum 2021. január 1-től érvényes összegére - személyi juttatások és ezek járulékai időarányos összegéig terjedhet, kivéve a fenti jogszabályok alapján történő jubileumi jutalom kifizetését, mely az esedékesség napján teljes összegben fizethető. Fizethető a munkába járás, a kiküldetések, a költségtérítések, a megkötött megbízási szerződések kiadása (ideértve az esküvőkön közreműködők díjazását, belső ellenőrzés díját), a képviselői tiszteletdíjak átmeneti időszakra esedékes összege, a felmentési időre járó kifizetések összege, reprezentációs kiadások, fizetési előleg az időarányos személyi juttatás 5%-áig. A költségvetési szervek és a MÁK által számfejtett változó bérek a számfejtés időszakában teljesíthetők.

b)Dologi kiadások, ellátottak pénzbeli juttatásai és az egyéb működési kiadások, finanszírozásának szabályai:

ba)a költségvetési intézmények havonta a közüzemi díjakat kifizethetik, egyéb dologi kiadásoknál pedig a 2020. évi eredeti dologi előirányzat összegének 5%-áig vállalhatnak kötelezettséget.

bb)Az önkormányzati feladatellátásnál a közüzemi díjakat a szolgáltatói számlákban szereplő összegben fizetheti ki a hivatal. Az egyéb dologi kiadások az átmeneti időszakban a 2020. évi eredeti költségvetés 5%-áig finanszírozhatók. A szociális ellátásoknál a jogerős határozatok alapján megállapított összegek fizethetők ki.

bc)Felújítási és beruházási kiadások esetében csak az áthúzódó kötelezettségvállalások előirányzatai teljesíthetők, kivéve az azonnali beavatkozást igénylő esetek előirányzatát, melyet az előző évi eredeti előirányzat időarányos szintjéig lehet felhasználni.


4.§

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában a Magyarország 2021. évi költségvetéséről szóló törvénynek, a jogszabályoknak és az önkormányzat rendeleteinek megfelelően a szükséges intézkedéseket tegye meg. Az átmeneti időszakban folytatott gazdálkodási tevékenység a 2021. évi költségvetés részét képezi, a beszedett bevételek és teljesített kiadások beépülnek a 2021. évi költségvetésbe.

5. §

(1) A rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit Noszvaj Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló rendelet hatályba lépéséig kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet a 2021. évi költségvetési rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti.




                     Szabó Péter                                                             Dr. Márton Erik György

                     polgármester                                                                         jegyző