Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021. (I.21.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 9/2019. (XII.16.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 22- 2021. 02. 27

Noszvaj Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált városfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 43/A.§ (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítész, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatala, valamint a Partnerségi Egyeztetési Szabályzat szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§ A településkép védelméről szóló 9/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 16. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép.


„Síkfőkúti karakter

  1. §
  1. Általános szempont az épületek látványának a környező erdőbe való beleolvasztása. Az építési telken és környékén a meglévő faállomány védendő. Síkfőkúton a fakivágás tilos. Különösen indokolt esetben az önkormányzat növényegészségügyi okból, veszélyes fák kivágása vagy építmény elhelyezése céljából engedélyezheti egyes fák kivágását. Egy fa kivágása csak kettő, a területre jellemző fa ültetése esetében lehetséges.
  2. A területen az épületek és építmények anyaga, vagy látszó felülete fa, vagy rakott kő, látszó beton, színezett vakolat lehet.
  3. A tetőfedések közül a zöldtető, fazsindely, terméspala, égetett agyagcserép, illetve az antracit szürke korcolt fémlemez fedések alkalmazhatók. A tetők hajlásszöge 35-550 közötti lehet, de szakmai konzultáció eredményeként a környezetbe illeszkedés bírálása alapján ettől eltérhet.  Lapostetős, vagy alacsony tetőhajlású épület - teljes tetőfelület esetén -  zöldtetőként jelenhet meg.
  4. Kerítések megjelenése: rakott kőfal, kemény térségi kőből építve, vagy esetleg beton béléstesttel épülő, de szintén helyi kövek felhasználásával, hagyományos léckerítés függőleges lécezéssel. Jelzésszerű kerítésként könnyű dróthuzalos kerítést (nem dróthálós) használjunk. Az átláthatatlan, teljes zárt falat képező betonkerítés kerülendő.”

2.§ Az R. 2. melléklete „Helyi védettségű épületek felsorolása” helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




                          Szabó Péter                                                      dr. Márton Erik György

                                polgármester                                                                jegyző 


Mellékletek