Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X.1.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 02. 22

Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

2024.02.22.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. Eljárási szabályok

1. § (1) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátásra való jogosultság illeti meg:

a) az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokat,

b) bevándoroltakat és letelepedetteket,

c) hontalanokat,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyeket.

(2) Az e rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatásköröket a Képviselő - testület, és a polgármester gyakorolják.

a) A Képviselő - testület dönt:

aa) a másodfokon a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntései ellen benyújtott fellebbezésekről.

ab) a különös méltánylást érdemlő élethelyzetre figyelemmel nyújtott rendkívüli települési támogatás megítéléséről.

b) A polgármester dönt:

ba) a köztemetésről,

bb) a házi segítségnyújtás megállapításáról,

bc) az étkeztetésre való jogosultság megállapításáról

bd) a települési támogatásról,

be) rendkívüli települési támogatásról, kivéve a különös méltánylás alapján nyújtott települési támogatást.

2. § (1) Az eljárás megállapítása történhet kérelemre, vagy hivatalból.

(2) A kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt hatáskörtől függően a Képviselő-testület hivatalában (továbbiakban: Hivatal), vagy e-papíron lehet benyújtani.

(3) Az ellátás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a saját, valamint a kérelmező – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. §-a szerinti – közeli hozzátartozójának átlagos nettó jövedelméről szóló igazolást, valamint ahol ezt a rendelet meghatározza a vagyonnyilatkozatot. A jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél egy hónap, egyéb jövedelmeknél egy év.

(4) A kérelmező köteles együttműködni a Hivatallal a szociális helyzetének feltárásában.

(5) Ha az igénylő által benyújtott kérelem elbírálásához szükséges, az illetékes ügyintéző a kérelmezőnél környezettanulmányt készít. Nem szükséges környezettanulmányt készíteni, ha a kérelem elbírálásához elegendő ismeret áll rendelkezésre (pl. egy éven belül más ügyben már készült környezettanulmány és tudható, hogy azóta a kérelmező körülményeiben jelentős változás nem történt.)

3. § (1) A megállapított támogatások folyósítása készpénzben és természetben (pl.: vásárlási utalvány, élelmiszer-csomag, az igénylő költségeinek közvetlen átvállalása) történhet.

(2) Általános szabály szerint a rendszeres pénzellátások kifizetése a jogosult folyószámlájára utalással, az eseti pénzbeli támogatások kifizetése elsősorban utalással, postai kifizetéssel, indokolt esetben készpénzben a házi pénztárból történik.

(3) A havi rendszeres támogatásokat minden hónap tizedik napjáig kell kifizetni a jogosult számára.

2. Pénzbeli és természetbeni ellátások

4. § A jogosultak jövedelmének kiegészítésére, pótlására, valamint a létfenntartási gondok megoldásának segítésére az Önkormányzat az alábbi ellátásokat nyújtja:

a) települési támogatás,

b) rendkívüli települési támogatás

c) étkeztetés,

d) házi segítségnyújtás,

e) családsegítés.

5. § A rendszeres települési támogatás keretében nyújtott ellátások tekintetében ugyanazon kérelmező ugyanazon időszakban legfeljebb egyfajta ellátást igényelhet.

3. Települési támogatás

6. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez (a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, tárgyévre vonatkozó tüzelőanyag költségeihez, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz) a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatásra jogosult az a személy, akinek

a) a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és

b) a háztartás tagjai egyikének sincs az Sztv. szerinti vagyona, valamint

c) a lakáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások (a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, csatornahasználat és a szemétszállítás díja, tárgyévre vonatkozó tüzelőanyag költségei, a lakbér, vagy az albérleti díj) összege eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 %-át.

(3) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelemben nyilatkozni kell arról is, hogy a támogatást kérő milyen jogcímen lakik a lakásban.

(4)1 A lakhatáshoz kapcsolódó támogatást hat hónapra kell megállapítani, melynek összege havonta 5.000,- Ft.

(5) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) A lakhatási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtásának napjától illeti meg.

7. § (1) A 18. életévét betöltött tartósan beteg, vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére a Képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester települési támogatást állapíthat meg az e rendeletben meghatározott feltétel fennállása esetén.

(2) Ápoláshoz, gondozáshoz kapcsolódó támogatást állapíthat meg annak a nagykorú közeli hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltötte, és a háziorvos, kezelőorvos egészségi állapotra vonatkozó igazolása alapján önmaga ellátására képtelen tartósan beteg személy gondozását végzi akkor, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(3)2 Az ápoláshoz, gondozáshoz kapcsolódó támogatás havi összege 10.000,- Ft.

8. § (1) Az ápolói kötelezettségét az ápoló abban az esetben teljesíti, ha

a) az ápolt személyt naponta gondozza,

b) gondoskodik az egészségügyi ellátások igénybevételéről (a beteget egészségügyi intézménybe kíséri, esetleg szállítja, az orvost kihívja, a gyógyszereit kiváltja, az alapvető otthon történő ápolási feladatokat elvégzi stb.)

c) gondoskodik az ápolt élelmezéséről, tisztálkodásáról,

d) a lakást és az ápolt ruházatát rendben tartja,

e) gondoskodik az ápolt személy oktatási, nevelési, szociális intézménybe, rehabilitációs foglalkoztatásra történő eljutásáról,

f) lehetővé teszi az ápolás körülményeinek ellenőrzését a hivatal részére.

(2) Az ápolói kötelezettség nem megfelelő teljesítéséről helyszíni szemle alapján jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell, hogy az ápoló a kötelezettségét mely időponttól nem teljesítette.

(3) Az ápoláshoz, gondozáshoz kapcsolódó támogatás folyósítását meg kell szüntetni:

a) az ápolás nem megfelelő teljesítése miatt az ennek tényét megállapító jegyzőkönyvben rögzített időponttól,

b) egyéb ok miatt (az ápoló vagy az ápolt személy kérésére, haláleset, tartós 30 napot meghaladó kórházi kezelés) az ok bekövetkezését követő hónap első napjától.

(4) Az ápoláshoz, gondozáshoz kapcsolódó támogatást hat hónapra kell megállapítani.

9. § (1) A gyógyszerkiadások viseléséhez támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek

a) családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegét, és

b) a havi gyógyszerköltsége a 7.000,- Ft-ot meghaladja.

(2) A gyógyszerkiadásokhoz kapcsolódó támogatásra való jogosultságról átruházott hatáskörben a polgármester dönt. A támogatás egy naptári évben legfeljebb 3 alkalommal adható.

(3)3 A gyógyszer kiadásokhoz kapcsolódó támogatás mértéke alkalmanként legfeljebb 10.000,- Ft.

(4) A vényköteles gyógyszer kiadásokat a kérelmező a saját nevére kiállított gyógyszertári számlával köteles igazolni.

10. § (1)4 A rendkívüli települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan 5.000,- és 10.000,- Ft között lehet megállapítani.

(2)5 Rendkívüli élethelyzet (természeti csapás, elemi kár, maradandó sérüléssel járó balesetek, haláleset, különleges méltánylást érdemlő helyzet) esetén a segély összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát nem haladhatja meg.

(3)6 Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatás állapítható meg. Figyelembe véve a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeit (mely 250.000,- Ft), a segély minimum összege 25.000,- Ft.

11. § (1) Települési támogatásban egy naptári évben egy háztartás két alkalommal, közös háztartásban élők esetén egyszerre csak egy személy részesülhet.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt két alkalomra vonatkozó korlátozás nem vonatkozik a tartósan nehéz helyzetben lévő, jövedelemmel nem rendelkező személyre, valamint az egészségügyi indok miatt benyújtott kérelemre. A kérelmező részére a polgármester kettőnél több alkalommal is állapíthat meg rendkívüli települési támogatást egy naptári éven belül.

(3) Amennyiben a rászorultsággal, illetve a nyújtott rendkívüli települési támogatás megfelelő felhasználásával kapcsolatban kétség merül fel, a kérelmező köteles a Hivatal által kezdeményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelme elutasítható.

(4) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező és vele közös háztartásban élők jövedelemigazolását, illetve a havi rendszeres jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetében az erre vonatkozó nyilatkozatot.

4. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

12. § Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó, következő alapellátási formákat: étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés. Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás igénybevételével kapcsolatos térítési díjakról az erről szóló külön rendelet rendelkezik.

13. § (1) Az Sztv. 62. §-ában szabályozott étkeztetésről az önkormányzat étkeztetés szociális szolgáltatás működtetésével gondoskodik, hétfőtől péntekig tartó időszakban egyszeri napi meleg ételt biztosít azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik azt önmaguknak, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Az önkormányzat Noszvaj közigazgatási területén állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező rászorulók részére biztosítja az étkeztetést, különösen azoknak, akik:

a) időskorúak, 65 év felettiek,

b) egészségi állapotuk miatt rászorulók,

c) fogyatékkal élő személyek,

d) pszichiátriai betegek,

e) szenvedélybetegek,

f) hajléktalanok.

(3) Az ellátás igénybevétele önkéntes, az igénylő, illetve törvényes képviselője jogszabályban meghatározott, mellékletekkel ellátott írásbeli kérelmére történik.

(4) Az önkormányzat külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkezést biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét vagy egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

14. § (1) Az Sztv. 63. §-ában szabályozott házi segítségnyújtásról az önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatás működtetésével gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást hétfőtől péntekig biztosítja.

(3) Házi segítségnyújtás nem terjed ki elmeorvosi szakvélemény alapján veszélyeztető állapotú elmebeteg, valamint a közegészségügyi indokból elkülönítésre szoruló fertőző beteg személyekre.

15. §7

16. § Ez a rendelet 2021. október 2-án lép hatályba.

1

A 6. § (4) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (3) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § (3) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 10. § (1) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 10. § (2) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 10. § (3) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.