Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2021. 11. 04

Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2021.11.04.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a helyi építési szabályzat és szabályozási terv szerinti beépítésre szánt területen kialakításra kerülő, illetve a beépített területen kialakult ingatlanok közműves szennyvízelvezető hálózatra és közműves ivóvízhálózatra történő utólagos közműcsatlakozására.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik a víziközműszolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelesek.

2. § (1) Közmű: szennyvíz vagy ivóvíz gerincvezetéke és a telekhatárig terjedő bekötővezeték.

(2) Érdekeltségi egység: egy érdekeltségi egységnek számít az érdekeltségi területen:

1. lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében egy érdekeltségi egység minden olyan ingatlan, amely a közműves ivóvízellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek számít, így különösen:

a) azon ingatlan, amelyet az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi szám alatt tartanak nyilván (így különösen egy családi házas ingatlan vagy egy társasházi lakás, ide nem értve azonban a még be nem épített lakótelket);

b) az egy helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanon belül egy egységnek számít az önálló lakáshasználat, vagyis egy olyan helyiség-csoport, amit az ingatlanban önálló lakásként birtokolnak és használnak;

c) több szomszédos, de más és más helyrajzi számok alatt nyilvántartott ingatlan egy egységnek számít, ha azokat természetben egy lakóingatlanként birtokolják és használják;

2. nem lakáscélra hasznosított ingatlanok esetében rendeltetés az a használati cél, amelyre az építmény, az önálló rendeltetési egység vagy a helyiség létesül, illetve amire használják.

(3) Csatlakozási hozzájárulás: a közműszolgáltatást igénybevevők által fizetendő, a szolgáltatási területen lévő ivóvíz közmű, szennyvízközmű fejlesztését és állagmegőrzését célzó, az utólagos rákötés esetében érdekeltségi egységenként fizetendő összeg.

3. § (1) Az az ingatlantulajdonos, aki a víziközmű társulatban bármely okból nem vett részt, a közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, a víziközműszolgáltató által jogszabály alapján meghatározott, valamint a jelen rendeletben foglalt egyéb feltételekkel köthet rá.

(2) Az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű-hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközmű-szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.

(3) A közműves szennyvízelvezető hálózathoz, ivóvízhálózathoz történő utólagos csatlakozásért a tulajdonos szennyvízelvezetési helyenként és ivóvízhálózatra történő utólagos csatlakozásért vízvételi helyenként hozzájárulást köteles fizetni.

4. § (1) A meglévő hálózatra történő utólagos rákötés esetében a csatlakozási hozzájárulás mértéke:

a) lakáscélú érdekeltségi egységenként ivóvíz közmű esetében 55.000,- Ft+Áfa,

b) lakáscélú érdekeltségi egységenként szennyvíz közmű esetében: 260.000,- Ft+Áfa.

A hozzájárulás összegét az Önkormányzat elkülönített víziközmű-számlájára kell megfizetni.

(2) A nem lakáscélú érdekeltségi egységek utólagos rákötése esetében a víziközmű fejlesztési hozzájárulást a víziközmű-szolgáltatónak kell megfizetni.

(3) Amennyiben az újonnan beépítésre szánt területen az új lakóterületek településrendezési szerződés keretében kerülnek kialakításra, úgy a csatlakozási hozzájárulás összegét a szerződésben meghatározottak szerint kell megfizetni. Szerződés hiányában a kiépített ivóvíz, szennyvízhálózattal nem rendelkező területen lévő ingatlanok bekötése során az érdekeltségi egységek után fizetendő csatlakozási hozzájárulás összegére az (4) bekezdésben meghatározottak az irányadók.

(4) A csatlakozási hozzájárulás nem osztható, minden esetben egy rendeltetési egység számolandó.

(5) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(6) Az utólagos csatlakozó hozzájárulás megfizetését az Önkormányzat a víziközműszolgáltató erre rendszeresített nyomtatványán igazolja, mely ellenében a víziközmű-szolgáltatóval a szolgáltatási szerződés megköthető.

5. § (1) Jelen rendeletben szabályozott hozzájárulások megfizetésére kötelezett a már meglévő közmű hálózatra mindaddig nem csatlakozhat rá, amíg a hozzájárulás teljes összegét az Önkormányzat javára meg nem fizeti.

(2) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

6. § Ez a rendelet 2021. november 4-én lép hatályba.

7. § E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.