Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 24- 2021. 11. 25

Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.24.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A szociális célú tűzifa támogatásról szóló 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § (1) A Pénzügyi- Gazdasági és Ellenőrző Bizottság- (a továbbiakban: Bizottság) - abban az esetben, amennyiben az Önkormányzat szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő, vissza nem térítendő támogatásban részesül - vissza nem térítendő, természetbeni szociális támogatásként háztartásonként legfeljebb 1-5 m3 tűzifát biztosít azoknak a noszvaji lakóhellyel rendelkező szociálisan rászorult személyeknek, háztartásoknak, akik:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak ellátásra vagy – tekintet nélkül annak természetbeni, vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak,

b) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok,

c) egyéb szociálisan rászorultak, úgymint

ca) 70 év feletti egyedülálló (özvegy, elvált, hajadon, nőtlen) személyek, akiknek a havi jövedelme a mindenkori minimálbér 70 %-át nem haladja meg,

cb) 70 év alatti tartósan betegek, akiknek az egy főre eső havi jövedelme a mindenkori minimálbér 60 %-át nem haladja meg feltéve, hogy a lakásukat fával fűtik.

(2) A támogatás megállapításánál előnyben kell részesíteni azt a háztartást, amely az 1.§ (1) bekezdés a.) vagy b.) pontja alá tartozik.

(3) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – az (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül – az a személy/család, aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos, és tárgyévben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

(4) A Bizottság a szociális célú tűzifára való jogosultságról határozattal dönt.”

2. § Hatályát veszti a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése.

3. § Ez a rendelet 2021. november 24-én lép hatályba.