Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 2.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2022. 05. 03

Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 2.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2022.05.03.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Noszvaj község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában és kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (p1. közút, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi közhasználat céljára átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

2. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő alábbiak szerinti használatához engedély szükséges.

(2) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági hatásköröket Noszvaj Községi Önkormányzat polgármestere gyakorolja.

(3) Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a) alkalmi árusítás, kitelepülés céljára használt mobil árusítófülke, pavilon elhelyezésére,

b) árusítás céljára terület elfoglalására,

c) sport- vagy kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára.

(4) A közterület használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének, illetve székhelyének, telephelyének címét, adószámát, FELÍR számát,

b) a közterület használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterületet állandó jelleggel kívánja használni,

c) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását.

3. § A közterület használati engedély jogosultja köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.

4. § (1) A közterület használat határozott időre engedélyezhető, legkisebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 5 év.

(2) A közterület használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló engedély időtartama az engedélyezett időtartam lejárta előtt 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható.

(4) Az adószám alapján a közterületen folytatni kívánt tevékenység jogosultsága ellenőrzésre kerül.

5. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni. A díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza, a megfizetésének módját, határidejét határozatban kell meghatározni.

(2) A közterület használati díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül kell megfizetni.

6. § A polgármester a közterület használati díj fizetésének kötelezettsége alól felmentést adhat jótékony és közcélú rendezvényhez.

7. § Az engedélyt vissza kell vonni, ha a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használják vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 15 napon belül – felhívás ellenére sem – tudja bizonyítani a használó.

8. § Ez a rendelet 2022. május 3-án lép hatályba.

9. § A hatályba lépésével egyidejűleg a közterületek használatáról szóló 15/2003. (VI.30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

10. § Jelen rendeletet a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet

A közterület használati díja (közhatalmi tevékenység)

1. Árusítófülke, pavilon 300 Ft/m2/hó

2. Alkalmi árusítás, területfoglalás 1000 Ft/m2/nap

3. Rendezvények 250 Ft/m2/nap