Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és intézményei 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 02. 28

Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és intézményei 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról1

2024.01.01.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (1) f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 2024. évi átmeneti gazdálkodásról a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületére, bizottságaira, az önkormányzati feladatellátásra, valamint az önkormányzati költségvetési szerv gazdálkodására.

2. § (1) Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szerv vezetőjét, hogy 2024. január 1-jétől a 2024. évi költségvetési rendelet hatályba lépéséig az önkormányzat saját bevételeit, a központi támogatásokat folyamatosan beszedjék.

(2) A céljelleggel átvett, illetve az államháztartáson belüli támogatások felhasználása az adott célra folyamatosan megtörténhet.

(3) A 2023. évben vállalt kötelezettségek a 2023. évi maradvány részét képezik a jogszabályi előírások szerint.

(4) Beszerzések akkor indíthatók, ha a feladathoz kapcsolódó fedezet is rendelkezésre áll.

(5) A pályázati forrás igénybevételével megvalósuló feladatokat szerződések alapján, a fizetési határidőt figyelembe véve kell teljesíteni.

(6) A Képviselő-testület által a 2024. évi költségvetés terhére vállalt feladatokra szerződés, megállapodás köthető, (köz)beszerzési eljárásuk indítható.

3. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat kiadásait a 2. §-ban foglaltakon túlmenően az alábbiak szerint finanszírozza. Az önkormányzati költségvetési szerv, valamint az önkormányzati feladatellátás vonatkozásában a működési és felhalmozási kiadások az alábbiak szerint fizethetők ki:

a) A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok kifizetése a mindenkor hatályos jogszabályok alapján 2024. január 1. napjától a soros átsorolásokkal és bérkompenzációval módosított összegű –figyelemmel a minimálbér és a garantált bérminimum 2023. december 1-től érvényes összegére - személyi juttatások és ezek járulékai időarányos összegéig terjedhet. Fizethető a munkába járás, a napidíjak, a költségtérítések, helyettesítések, települési támogatás, az átmeneti időszakban érvényes, megkötött megbízási szerződések kiadása, a képviselői tiszteletdíjak átmeneti időszakra esedékes összege, reprezentációs kiadások. Fizetési, illetmény előleg az időarányos személyi juttatás 10%-áig kifizethető.

b) Dologi kiadások, ellátottak pénzbeli juttatásai és az egyéb működési kiadások finanszírozásának szabályai:

ba) Költségvetési intézmény havonta a vásárolt élelmezés esetében az érvényes szerződésben szereplő fajlagos étkezési díjakat, a közüzemi (víz, gáz, áram)-és kommunikációs szolgáltatások díjait a szolgáltatói számlákban szereplő összegben kifizethetik, egyéb dologi kiadásoknál pedig a 2023. évi eredeti dologi előirányzat összegének 25%-áig vállalhatnak kötelezettséget.

bb) Az önkormányzati feladatellátásnál a közüzemi (víz, gáz, áram) díjak, a kommunikációs szolgáltatások díjai a szolgáltatói számlákban szereplő összegben teljesíthetőek. A községüzemeltetéssel összefüggő kiadások esetében a szerződés szerinti ütemezésnek megfelelően történhetnek a kifizetések. Az egyéb dologi kiadások az átmeneti időszakban a 2023. évi eredeti dologi előirányzat összegének 25%-áig finanszírozhatók. A pályázatokhoz kapcsolódó dologi kiadások teljesíthetők. A szociális ellátásoknál (köztemetés esetében is) a jogerős határozatok alapján megállapított összegek fizethetők ki. A költségvetési befizetések összege az előírt ütemezésnek megfelelően teljesíthető.

bc) Az átadott pénzeszközök és támogatásértékű kiadások a 2023. évi eredeti előirányzat 20%-ig utalhatóak, kivéve a külön Képviselő-testületi döntéssel jóváhagyott támogatási összegeket.

c) Felújítási és beruházási kiadások esetében csak az áthúzódó kötelezettségvállalások előirányzatai teljesíthetők, kivéve az azonnali beavatkozást igénylő eseteket, melyekre a beruházások és felújítások 2023. évi eredeti előirányzatának (pályázatok nélkül számított) 10%-át lehet felhasználni. A pályázatokkal összefüggő beruházások, felújítások kiadásait a fizetési határidő betartásával kell teljesíteni. Meglévő részesedések növeléséhez kapcsolódó kiadások Képviselő-testületi döntés alapján teljesíthetőek.

d) A felhalmozási célra átadott pénzeszközök esetében a Képviselő-testületi döntéseknek megfelelően vállalható kötelezettség.

e) Tartalék előirányzatok esetében az áthúzódó kötelezettségvállalások előirányzatai, valamint a 2023. évi költségvetés időarányos összegéig kerülhet felhasználásra.

4. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában a Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló törvénynek, a jogszabályoknak és az önkormányzat rendeleteinek megfelelően a szükséges intézkedéseket tegye meg.

(2) Az átmeneti időszakban folytatott gazdálkodási tevékenység a 2024. évi költségvetés részét képezi, a beszedett bevételek és teljesített kiadások beépülnek a 2024. évi költségvetésbe.

5. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 29. napjával.