Noszvaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Noszvaj Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 26/2015. (XII.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 15

Noszvaj Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 26/2015. (XII.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Noszvaj jelenlegi településrendezési eszközei 2015-ben léptek hatályba és azóta több alkalommal módosultak. A településrendezési eszközök hatályba lépése óta az építésügyi és településrendezési jogszabályi környezetben jelentős változások léptek életbe, valamint önkormányzati és lakossági módosítási igények merültek fel.

Fenti előzményeket követően Noszvaj Község Önkormányzatának képviselő-testülete a településrendezési eszközök (TRE) – településszerkezeti terv és helyi építési szabályzat - módosításáról döntött (a tervezés indításáról szóló határozatokat és kérelmeket az előterjesztéshez mellékeltük), melyek elkészítésével a Poltrade Bt-t bízta meg. Az eljárás során a településszerkezeti terv kisebb mértékben, a helyi építési szabályzat több ponton módosult.

A településszerkezeti terv (TSZT) a településfejlesztési koncepcióban foglalt célok megvalósítását biztosítja, a település szerkezete, a területfelhasználás és a műszaki infrastruktúra-hálózatok elrendezése mentén. A településszerkezeti terv meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját, a település működéséhez szükséges műszaki infrastruktúra elemeinek a település szerkezetét meghatározó térbeli kialakítását és elrendezését, az országos és térségi érdek, a szomszédos vagy a más módon érdekelt többi település alapvető jogainak és településrendezési eszközeinek figyelembevételével, a környezeti állapot javítása vagy legalább szinten tartása mellett.

A településszerkezeti tervet követően, azzal összhangban készült el a helyi építési szabályzat (HÉSZ). A helyi építési szabályzatban az építés helyi rendjének biztosítása érdekében – az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel – a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket állapítja meg. A HÉSZ állapítja tehát meg – a helyi sajátosságokat figyelembe véve –az építés rendjét, melynek mellékletét képezi a szabályozási terv.