Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 01

Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a temetőkről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
A temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2000. (X.1.) önkormányzati rendelet szabályozza a köztemetővel kapcsolatos intézkedéseket. Jelenleg a Baptista temető (Cserépi út) a köztemető, ami a baptista egyház tulajdonában van és önkormányzatunk üzemeltetésében szerződéssel. A helyi rendeletet 2000-ben alkotta a testület és 1 alkalommal 2004-ben volt módosítva. A közben eltelt időben a temetkezéssel kapcsolatos jogszabályokban jelentős változás nem történt, de a jogszabályszerkesztésben igen, ezért is szükséges a régi rendelet hatályon kívül helyezése és új alkotása több helyen a régi tartalom megőrzésével. A rendelet módosításának szükségességére a Törvényességi Felügyeleti Osztály is felhívással élt.
Noszvaj községben a temetkezések nagy része a Noszvaji Református Egyház tulajdonában és üzemeltetésében lévő temetőben történik, ezért a rendelet nem tartalmaz részletes szabályozást, csak az előforduló legszükségesebb szabályokat.
A helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről szóló szabályok alapján jelen rendelet-tervezet nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani, mivel a rendelet sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.