Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat és intézményei 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
az Önkormányzat és intézményei 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Áht. 25. § (3) bekezdésére figyelemmel azonban az átmeneti gazdálkodásról mégis indokolt rendeletet alkotni arra tekintettel, hogy e nélkül, ha a költségvetési év kezdetéig nem alkot a képviselő-testület költségvetési rendeletet, akkor az önkormányzat és intézménye a kiadások teljesítésére csak az előző év kiadási előirányzaton belül a kiadások arányos teljesítésére jogosult.
A személyi juttatások kifizetésénél 2024. évben a kötelező átsorolásokat, - 2024. évben a minimálbér és a garantált bérminimum kiegészítések kivételével - végre kell hajtani. A közalkalmazottak részére kötelezően előírt illetménypótlékokat, ágazati pótlékokat biztosítani kell.
A fentiek alapján az átmeneti gazdálkodásról szóló döntés megalkotása nélkül egyes kifizetések teljesítésére nem lenne lehetőség, amely nem szolgálná az önkormányzat érdekeit, valamint a gazdálkodás szabályozottsága miatt is szükségesnek tartjuk az átmeneti gazdálkodásról szóló döntés megalkotását.
A 2024. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet azokat a gazdálkodási kereteket határozza meg, amelyek között a 2024. évi költségvetési rendelet elfogadásáig az önkormányzat és költségvetési szerve a bevételeiket folytatólagosan beszedik, a kiadásaikat teljesítik.
Az átmeneti gazdálkodás időszakaszában teljesített bevételeket és kiadásokat az önkormányzat költségvetésébe be kell illeszteni.