Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat által biztosított étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról és a térítési díjakról

Hatályos: 2022. 01. 01
az önkormányzat által biztosított étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról és a térítési díjakról
Végső előterjesztői indokolás
Gyöngyösoroszi Község Polgármesterétől
3211. Gyöngyösoroszi, Kossuth Lajos út 147.
Tel.: 37/369-005
Előterjesztés Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
2021. október 28. napján tartandó ülésére
Tárgy: Javaslat az önkormányzat által biztosított étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról, és a térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére és új rendelet megalkotására.
Tisztelt Képviselő-testület!
Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2011. (III. 31.) önkormányzati rendeletében szabályozta az önkormányzat által biztosított étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról, és a térítési díjakról.
Az intézményi térítési díjak megállapítása a gyermekétkeztetésben a nyersanyag-normán, a szociális étkezetésben a szolgáltatási önköltségen, míg a munkahelyi étkeztetésnél és a vendégétkezőknél a szabad kapacitások figyelembevételével a Képviselőtestület szabad döntésén alapul. Egyetlen kitétel csak, hogy nyereséget ne termeljen ezen tevékenység, mert az vállalkozási tevékenységnek minősül.
A Heves Megyei Kormányhivatal Hatóság Főosztály Törvényességi Ellenőrzési Osztálya a fenti önkormányzati rendeletet szintén felülvizsgálta, és a következők miatt törvényességi észrevételt tett. Javasolta a rendelet hatályon kívül helyezését és új rendelet megalkotását, mivel a rendelet bevezető része, 5. §-a, 6. §-a, és 8. §-a nem felel meg a hatályos jogszabályi előírásoknak.
Előzetes hatásvizsgálat
1.Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A rendeletben megállapított térítési díjak biztosítják az étkeztetés jelenlegi minőségi és mennyiségi színvonalát. A térítési díj emelését nem javasoljuk, mivel a nyersanyagköltség fedezi az étkeztetés költségeit, így az érintett étkezők terhei nem növekednek.
2. A rendeletnek környezeti és egészségügyi következményei:
A környezeti és egészségügyi következménye az érintett tárgyban nem releváns.
3. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A módosítás éves szinten nem jelent többletfeladatot az önkormányzati hatósági ügyintézés előkészítő folyamatában.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Az önkormányzatnak rendeletalkotási kötelezettsége van a szociális személyes gondoskodást nyújtó ellátások és a gyermekétkeztetés térítési díjainak megállapítása vonatkozásában. A Heves Megyei Kormányhivatal Hatóság Főosztály Törvényességi Ellenőrzési Osztálya a hatályos önkormányzati rendeletet felülvizsgálta, és észrevételt tett, javaslatot tett a rendelet hatályon kívül helyezésére és új rendelet megalkotására. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén az önkormányzat törvénysértést követne el.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A meglévő állományi létszámban a személyi, szervezeti, tárgyi feltételek adottak. A pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
A rendelet-tervezet indokolása
1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
2. §-hoz
Az étkeztetés biztosításának módját határozza meg.
3. §-hoz
Az élelmiszer nyersanyag normát határozza meg.
4. §-hoz
A térítési díjak felülvizsgálatát határozza meg.
5. §-hoz
Az intézményi térítési díj megállapításának szabályairól rendelkezik.
6. §-hoz
Az intézményi térítési díjakat határozza meg.
7. §-hoz
A térítési díj fizetési kötelezettség szabályait határozza meg.
8. §-hoz
A rendelet hatályát határozza meg.
Tisztelt Képviselő-testület!
Megvizsgáltuk az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított élelmezési nyersanyag normákat, az alapanyag felhasználást és a jelenleg érvényben lévő térítési díjakat, és a térítési díjaknál a jelenleg alkalmazott díjakat javasoljuk a továbbiakban alkalmazni, a térítési díj módosítása nem indokolt.
A gyermekétkeztetésben a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 151. § (2f), (3) és (4) bekezdése az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:
151. §1347 (1)-(2e)1348
(2f)1349 Ha a 21/A. § (1), (4) és (6) bekezdése szerinti gyermekétkeztetést a települési önkormányzat biztosítja, úgy az intézményi térítési díjat a települési önkormányzat állapítja meg.
(3) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
(3a)1350 Ha a fenntartó vagy a települési önkormányzat a gyermekétkeztetést vásárolt szolgáltatás útján biztosítja, az intézményi térítési díj megállapítása érdekében az étkeztetést biztosító szolgáltató köteles elkülönítetten kimutatni a gyermekétkeztetéssel összefüggésben felmerülő nyersanyagköltséget.
(4)1351 A gyermekétkeztetés személyi térítési díját az intézményvezető a (3) bekezdés szerinti napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának, valamint az 21/B. §-ban megjelölt normatív kedvezményeknek a figyelembevételével állapítja meg. Ha a fenntartó kizárólag a bölcsődében, mini bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátás keretében biztosított gyermekétkeztetésre állapít meg személyi térítési díjat, a személyi térítési díj meghatározásánál a 150. § (1)-(3) bekezdését nem kell alkalmazni.
(4a)1352 Ha az étkeztetési feladatot települési önkormányzat látja el, a (4) bekezdés alkalmazásában intézményvezető alatt a települési önkormányzat azon intézményének vezetőjét kell érteni, amely a gyermekétkeztetést biztosítja. Ha a kötelezett a személyi térítési díjat vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, a személyi térítési díj összegéről történő értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a települési önkormányzathoz fordulhat. Ha a települési önkormányzat intézmény közreműködése nélkül biztosítja a gyermekétkeztetést, a személyi térítési díj megállapítására, annak vitatására, csökkentésére és elengedésére vonatkozó szabályokat rendeletében állapítja meg.
(5)-(8)1353
(9)1354 A gyermek lakóhelye szerint illetékes önkormányzat, illetve - ha a gyermek nem állami fenntartású nevelési-oktatási intézményben részesül étkezésben - a nevelési-oktatási intézmény vezetője - a nem állami fenntartó által megállapított szabályok keretei között - a gyermek egyéni rászorultsága alapján 21/B. §-ban foglaltakon kívül, illetve a 21/C. § (1) bekezdés b) pontja szerinti gyermekek számára további étkeztetési kedvezményt állapíthat meg.
(10)-(11)1355
(12)1356 Gyermekétkeztetés esetén a 146. §-t, a 147. § (4) bekezdését, a 148. § (1), (4), (5), (8) és (9) bekezdését alkalmazni kell.
A szociális étkeztetésben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 115. §-a alapján:
115. § (1)966 Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
(1a)967 Támogatott lakhatás esetén külön kell meghatározni az intézményi térítési díjat
a) a 75. § (1) bekezdés a) pontja szerinti lakhatási szolgáltatásra és
b) a 75. § (1) bekezdés d) pontja szerinti egyes szolgáltatásokra.
(2)968 A kötelezett által fizetendő térítési díj összegét (a továbbiakban: személyi térítési díj) az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg, és arról az ellátást igénylőt a megállapodás megkötésekor írásban tájékoztatja. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.
(2a)969 Támogatott lakhatás esetén - a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően - az ellátottat a személyi térítési díj konkrét összegben megállapított legmagasabb összegéről és a havi ellátmány szabályairól kell tájékoztatni.
(3)970 A személyi térítési díj összege önkormányzati intézmény esetén a fenntartó rendeletében foglaltak szerint, egyéb esetben a fenntartó döntése alapján csökkenthető, illetve elengedhető, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.
(4)971 Ha az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri,
a) állami fenntartó esetén a (2) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat, ezt követően a fenntartó döntésének felülvizsgálata bíróságtól kérhető,
b)972 egyházi és nem állami fenntartó esetén a bíróságtól kérheti a térítési díj megállapítását.
(5)973 A fenntartó döntéséig, illetve a bíróság jogerős határozatáig a korábban megállapított személyi térítési díjat kell megfizetni.
(6)974 A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve ha az ellátott jövedelme975
a) olyan mértékben csökken, hogy az e törvényben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni;
b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.
(7)976 A felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontjáról a fenntartó rendelkezik. Az új térítési díj megfizetésére a kötelezett nem kötelezhető a felülvizsgálatot megelőző időszakra, kivéve, ha az ellátott a felülvizsgálatot megelőzően - jövedelem és vagyon hiányában - térítésmentesen vette igénybe az ellátást, és részére visszamenőlegesen rendszeres pénzellátás került megállapításra. Ez utóbbi esetben a személyi térítési díj megfizetésének kezdő időpontja a rendszeres pénzellátásra való jogosultság kezdő napja.
(8)977 A személyi térítési díj felülvizsgálata során a (4) bekezdés rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.
(9)-(10)978
115/A. § (1)979 Térítésmentesen kell biztosítani
a) a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatást,
b)980 a népkonyhán történő étkeztetést,
c) a családsegítést,
d) a közösségi ellátásokat,
e) az utcai szociális munkát,
f) hajléktalan személyek részére a nappali ellátást,
g) az éjjeli menedékhelyen biztosított ellátást,
h)981 a 84. § (3) bekezdésében meghatározott ellátást.
(2)982 Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatások esetén intézményi térítési díjat nem kell megállapítani.
116. § (1)983 A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál
a) a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét,
b)984
c)985 kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet
kell figyelembe venni.
(2)986 Az 59/A. § (1) bekezdése szerinti szolgáltatásoknál a szociálisan nem rászorult személy esetében a térítési díj összegét a fenntartó szabadon állapítja meg.
(3)987 A személyi térítési díj - a (2) bekezdés szerinti kivétellel - nem haladhatja meg az (1) bekezdés szerinti jövedelem988
a)989 30%-át étkeztetés,
b)990 25%-át házi segítségnyújtás,
c) 30%-át, ha a házi segítségnyújtás mellett étkezést is biztosítanak, illetve támogató szolgáltatás,
d) 20%-át a kiskorú részére nyújtott támogató szolgáltatás,
e) 2%-át jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
esetében.
(4)991
(5)-(6)992
Szociális étkeztetés szolgáltatási önköltség számítása:

Szociális étkeztetés 2020. évi költsége (a)

16 818 788 Ft

Szociális étkeztetés normatívája (b)

5 490 240 Ft

2020. évben szociális étkeztetés adagszáma (c)

20 991 db

Szociális étkezés adag ára nettó (a-b)/c

540 Ft

Tisztelt Képviselő-testület!
A számítások szerint nem szeretnénk térítési díjat emelni, az új rendelet ugyan azokat a térítési díjat tartalmazza, mint a korábbi rendelet, kizárólag a Kormányhivatal észrevételei alapján került összeállításra a rendelet.
Kérjük az előterjesztés megtárgyalását.
Gyöngyösoroszi, 2021. október 21.
Tóth Szilveszter sk.
polgármester