Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 4/2013. (III.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 10

Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.10.
Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 4/2013. (III.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztés Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
2023. augusztus 3. napján tartandó rendkívüli ülésére
Tisztelt Képviselő-testület!
Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 4/2013. (III.28.) önkormányzati rendelet 1. melléklete tartalmazza az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok felsorolását.
A módosítás egyrészt azért szükséges, mert a Károlytáró 901/1 hrsz-ú ingatlan alrészleteinek kialakítása időközben megtörtént. A Gyöngyösoroszi község belterület 901/1 hrsz-ú földrészlet megosztását követően kialakult földrészletek művelési ág változása, nevezetesen a 901/1 hrsz. a) alrészlet, kivett közterület megnevezésű, 3 ha 3365 m2 területű, valamint a b) alrészlet, erő művelési ágú, 6953 m2 területű 2,92 AK értékű, és a c) alrészlet erdő művelési ágú 2 ha 7190 m2 területű, 11,42 AK értékű ingatlanok kialakítása megtörtént.
Másrészt szintén megtörtént a 436/5 hrsz-ú ingatlan megosztása, amelyből kialakult a 436/10 hrsz-ú, kivett, beépítetlen terület, és a 436/11 hrsz-ú kivett sporttelep megnevezésű ingatlan. A 436/11 hrsz-ú kivett sporttelep megnevezésű ingatlan korlátozottan forgalom besorolásban szerepel a rendelet mellékletében, a 436/10 hrsz-ú, kivett, beépítetlen terület kerül át az üzleti vagyon körébe. Ezt a területet szeretnénk értékesíteni a Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány számára, amelyen a „Felzárkózó települések” program keretében Napelemparkot alakítanak ki.
Ezeket a változásokat a vagyonrendeletben át kell vezetni.
Kérem, hogy a javasolt módosítást szíveskedjenek elfogadni.
Rendelet –tervezet Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján a jogszabály előkészítőjének - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálatot kell készíteni, melyről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet módosítás elkészítésekor külön dokumentált hatásvizsgálatot nem készítettünk, de a rendelet módosítás hatásai az alábbiak szerint foglalható össze:
1. Társadalmi hatások
A „Felzárkózó települések” program keretében a Napelempark kialakításával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segíteni tudja a településen élő hátrányos helyzetű családokat, illetve az eddig kihasználatlan önkormányzati területen egy korszerű és környezetbarát naperőmű épül meg.
2. Gazdasági, költségvetési hatások
Az önkormányzat ezáltal költségvetési saját bevételre tesz szert, amit a település fejlesztésére fordíthat.
3. Környezeti következmények, hatások
Környezetre gyakorolt hatása úgy jellemezhető, hogy az eddig üresen álló terület beépítésre kerül, az építménynek környezetszennyező hatása nincs.
4. Egészségi következmények, hatások
A rendeletben foglaltak végrehajtásának közvetlenegészségi következményei nincsenek.
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A rendelet elkészítésének adminisztratív feladatait a Gyöngyöstarjáni Közös Önkormányzati Hivatal Gyöngyösoroszi Kirendeltsége látja le, melyhez mind a tárgyi, szervezeti és személyi feltételek rendelkezésre állnak. A költségvetési rendelet módosítása adminisztrációs terhet legnagyobb mértékben az aljegyzőre ró.
6. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A vagyonrendeletet módosítani kell, amennyiben a vagyonelemek jellemzői módosulnak, vagy összetételükben változás történik. Jelen esetben két helyrajzi szám esetében történt megosztás, illetve változás, amit a rendeletben is módosítani szükséges.
7. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti, pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.