Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések engedélyezéséről, és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2011. 09. 01- 2017. 05. 13

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§ (4) bekezdésének a.) és b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1.§


A rendelet hatálya Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötések létesítésére terjed ki.

2.§


E rendelet alkalmazásában:

 

(1)  hivatali helyiség: Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat által térítésmentesen biztosított anyakönyvi esemény lebonyolítására kijelölt helyiség (3231 Gyöngyössolymos, Szabadság u. 139. Tárgyalóterme)


(2)  hivatali munkaidő: Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendje.


(3)  házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között: föld alatt, víz alatt, levegőben, nyomás alatt, mozgó járműben.

3.§


(1)  Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően hivatali munkaidőn kívül, pénteken és szombaton lehet lebonyolítani.


(2)  Hivatali munkaidőn kívül házasságkötéseket munkaszüneti napok kivételével az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:              a.) hétfőn 17.00 és 18.00 óra,

       b.) kedden, szerdán, csütörtökön 16.00 és 18.00 óra,

       c.) pénteken 13.00 és 18.00 óra,

       d.) szombaton 9.00 és 18.00 óra között.

Az engedélyezés szabályai


4.§


(1)  A hivatali helyiségen kívül történő, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez az e rendelet 1. és 2. számú melléklete szerinti nyomtatványon.


(2)  A kérelem elbírálását megelőzően az anyakönyvvezető köteles megtekinteni a kérelmezett helyszínt, melynek tapasztalatairól feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.


(3)  Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.


(4)  Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között, illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.


(5)  A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett házasságkötésekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

Díjfizetési kötelezettség


5.§


(1)  Az önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyiséget.

(2)  A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés hivatali helyiségben történő lebonyolításának szolgáltatási díja 10.000.-Ft/esemény, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.


(3)  A hivatali helyiségen kívül történ ő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja egységesen 20.000.-Ft/esemény.

(4)  A házasulni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az érintettek valamelyikének lakásán lebonyolított házasságkötés térítésmentes.


(5)  A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díjtalan, amennyiben a házasulandó felek lakodalom céljára a Gárdonyi Géza Művelődési Házat veszik igénybe, bérleti díj fejében.

6.§


(1)  A díjfizetési kötelezettség az önkormányzat házi pénztárába történő készpénz befizetéssel, vagy a költségvetési számlájára történő átutalási megbízással teljesíthető.


(2)  A díjnak készpénzben történő befizetését, illetve átutalási megbízással való teljesítését az erről szóló bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A díjat legkésőbb a családi esemény létesítését megelőzően egy héttel keli teljesíteni.


(3)  Kétség esetén a díjfizetést igazoló bizonylat eredeti példányának bemutatására kötelezhető az ügyfél.


(4)  A befizetett díjat vissza kell utalni az ügyfél részére, ha a családi esemény lebonyolítása az önkormányzat hibájából meghiúsul.

7.§


(1)  A rendelet 5.§ (2) bekezdésében meghatározott összegből a közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenkénti bruttó 5.000.- Ft díjazás illeti meg.


(2)  A rendelet 5.§ (3) bekezdésében meghatározott összegből a hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenkénti bruttó 10.000.- Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések


(1)  Ez a rendelet — az 5.§ (2)-(3) és 7.§ (1)-(2) bekezdése kivételével — a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2)  A rendelet 5.§ (2)-(3) és 7.§ (1)-(2) bekezdése 2011. szeptember 1. napján lép hatályba.