Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2011. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2012. 01. 01

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2011. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2012.01.01.

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21/A.§ (2) bekezdésében, valamint a (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § (1) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie a tárgyévet követő év március 31. napjáig.

(2) A jegyző részére a vezetékes ivóvíz-szolgáltató és szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében papíralapon adatot szolgáltat tárgyévet követő év február 28. napjáig az alábbi tartalommal:

a) ingatlan címe,

b) vízdíj, csatornadíj fizető neve, lakcíme,

c) a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.

(3) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.

(4) A talajterhelési díj megfizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülőkről a jegyző vezet nyilvántartást.

(5) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására e rendeletben, a Ktdt-ben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) A kibocsátó a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által vezetett 11739030-15380023-03920000 számú talajterhelési díj beszedési számla javára kell befizetni.

(7) A talajterhelési díj beszedési számlán rendelkezésre álló összeget a tárgynegyedévet követő hónap 10. napjáig a települési környezetvédelmi alap javára kell átutalni.

2. § (1) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a lakossági kibocsátót:

a) akinek ingatlana csak kerti csappal rendelkezik

b) akinek esetében műszaki okok miatt a rácsatlakozás nem kivitelezhető

(2) 50 %-os díjkedvezmény állapítható meg annak a magánszemélynek, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

a) a háztartás egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) egyedülálló esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

3. § (1) Ez a rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a képviselő-testület talajterhelési díjról szóló 11/2004. (VII. 2.) önkormányzati