Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (XI.17.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2014. 11. 18- 2019. 12. 30

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk(2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

1.§



Az önkormányzati képviselőt (továbbiakban: képviselő), a bizottság elnökét, bizottság tagját megválasztása időpontjától, megbízatása megszűnéséig tiszteletdíj illeti meg.


2.§


(1) A Képviselő-testület a képviselők részére havi bruttó 80.000.-Ft összegű tiszteletdíjat állapít meg(a továbbiakban: alapdíj)


(2) A képviselő egy bizottsági tagságára tekintettel az alapdíjon felül külön díjazásban nem részesül

3.§


(1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.


(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.


(3) Ha a képviselő jelen rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell az alábbiakat:


a) mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani,


b) az a) pontban meghatározott időszakra járó tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra. (fakultatív)


(4) Ha a tiszteletdíjról való lemondás időpontjában a felhasználás célja az írásbeli nyilatkozatban nem kerül meghatározásra, abban az esetben a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy felhasználásról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő.


(5) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.




4.§


(1) A Képviselő-testület és a bizottság üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülést megelőző munkanap 12 óráig, az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek-bizottság esetén a bizottság elnökének-történő bejelentés alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít különösen, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.


(2) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek, bizottsági ülés esetén a bizottság elnökének bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen távozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.


(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a Képviselő-testületi vagy bizottsági üléseken, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a tiszteletdíja csökkentésre kerül:


a) Képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20 % - al kell csökkenteni.


b) Bizottsági ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteltdíját 10 %-al kell csökkenteni.


c) Ha a képviselő az adott hónapban a Képviselő-testületi és a bizottsági ülésről is igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik az a) és b) pont alkalmazása helyett a következő kéthavi tiszteletdíját kell 25%-al csökkenteni.


d) Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.


(4) Ha képviselő hat hónapon belül a testületi vagy a bizottsági ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.


(5) A (4) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik, melyben fel kell tüntetnia képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét.



5.§


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.