Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (XI.17.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

Hatályos: 2014. 11. 20

Gyöngyössolymos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 3.pontja, 51. § (5) bekezdésében, 143. § (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991.évi XX. Törvény 39. § (2) bekezdésében kapott  felhatalmazás alapján a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról a következőket rendeli el:

1.§

  A rendelet hatálya Gyöngyössolymos község közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, valamint azok tulajdonosaira, használóira, kezelőire terjed ki.


2.§


 E rendelet alkalmazásában:

     

      a)  Lakcím: a bejelentett lakóhely és/vagy tartózkodási hely közigazgatási címe

b) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII.

törvény 2.§.13.pontjában meghatározott terület; 

      c) Közterület elnevezése: a közterület neve és közlekedési vonatkozású megnevezése;

      d) Házszám: a bel-és külterületi ingatlanok közterületre megállapított sorszáma;

e) Településrész: egy közterületnél nagyobb, de a település egészénél kisebb, történetileg kialakult és elkülönülő területrész.

3.§


(1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú utakat


(2) Közetrületet személyről, tárgyról,állatról, növényről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni


(3) Közetrületet olyan olyam természeres személyről lehet elnevezni:


a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, és személye közmegbecsülésnek örvend;

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, mely miatt emléke megőrzésre méltó; 

c) akinek Gyöngyössolymos község életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult a település fejlődéséhez, hírneve öregbítéséhez.


(4) Élő személyről közetrületet elnevezni nem lehet

4.§



(1) A közterületek nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyalvhelyességi követelményekre.


(2) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül, a már elnevezett közterület nevét veszi fel.


(3 Ha egy közterület községrendezés beépítés következtében két vagy több részre tagolódik, egységes közterületként megszűnik, az elkülönült közterületrésznek más nevet kell adni.

5.§


(1) A közetrület elnevezését, illetve elnevezésének megváltoztatását bárki kezdeményezheti, a polgármesterhez írásban benyújtott , indokolással ellátott javaslattal.


(2) A közterület megszűnésével külön döntés nélkül a közterület neve is megszűnik.


(3) A közterületnév megállapításáról iletve megváltoztatásáról tájékoztatni kell a lakosságot,az illetékes járási hivatalt, az illetékes postai és ingatlan nyilvántartó szerveket, a rendőrség. a katasztrófavédelem, az országos mentőszolgálat illetékes szerveit, valamint az illetékes közműszolgáltatókat.


(4) A község közetrületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni és abban a változásokat folyamtosan fel kell tölteni.

6.§


(1) A névvel ellátott közetrületen a beépített és beépítetlen építési telkeket házszámmal kell ellátni.


(2) A házszám arab szám, továbbá amennyiben ez szükséges - arab szám és alátöréssel sz abc kisbetűje.


(3) A vonalszerű közetrületek esetében, a számozás irányába haladva, a jobb oldalon a páros számokból , a bal oldalon a páratlan számokból kell megszakítás nélkül a házszámot képezni. Az ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatából kezdve kell számozni.


(4) A számozás a páratlan oldalon egyes számtól, a páros oldalon a kettes számtól kezdődően történik.


(5) A kizárólag egyik oldalon beépíthető közterületek telkei és a foltszerűen beépített területek folyamatos számozást kapnak.


(6) Amennyiben a közetrületek a nyilvántartásba vett házszámokkal rendelkező szakaszán telekalakítás, beépítés, vagy a házszámok egyéb okból történő rendezése miatt közetrület, közterületszakasz jelentős részének átszámozására lenne szükség - az átszámozás elkerülése érdekében az érintett házszámot a latin "ábécé" kisbetűvel írt alátöréssel kell megkülönböztetni.


(7) A házszámozás folymatosságát telekösszevonást követően is biztosítani kell.

7.§


(1) A közetrületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közetrölettel is érintkezik, az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.


(2) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a kérelmére indulakinek a házszám megváltoztatáshoz jogos érdeke fűződik.


(3) A már megállapított házszám megváltoztatására, csak indokolt esetben kerülhet sor. A változtatáskor arra kell törekedni, hogy a házszám változtatás minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatásával járjon.

8.§


(1) A 6.§ rendelkezései az önkormányzati rendelet hatálybalépésének időpontjában nyilvántartott házszámozásra nem vonatkoznak.


(2) Az ingatlanok házszámának megállapítására vonatkozó hatáskörét a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

9.§


(1) A közetrületek elnevezését tartalmazó, a tájékozódást segítő táblákat ( a továbbiakban: utcanév tábla) az utca kezdetén, végén és minden betorkolló utcánál is el kell helyezni.


(2) Az utcanév táblát elsősorban épületen, kerítésen, ezek hiányában külön tartószerkezeten - jól látható helyen- kell elhelyezni.


(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója az utcanév-tábla kihelyezését és az ezzel járó munkálatokat tűrni köteles.


(4) Az utcanév-táblának az utcajegyzékben szereplő elnevezéssel meg kell egyeznie.


(5) Az új közterület elnevezését tartalmazó utcanév-táblát valamint a közetrület elnevezésének megváltoztatása után az új utcanév-táblát az ingatlanyilvántartásba való átvezetést követő három hónapon belül kell kihelyezni.


(6) A közeterületek elnevezésének megváltoztatását követően a régi utcanév táblát piros színű átlós áthúzással kell jelölni. A régi elnevezést tartalmazó utcanév-táblát a megszűnését követő két év eleteltével lehet eltávolítani.

10.§


(1) A házszám-táblát az ingatlan kerítésére, házfalára, a közetrületről jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyeznie.


(2) Bekerítetlen építési telek esetében a házszámtáblát földbe szúrt tartóoszlopon kell elhelyezni, úgy, hogy a közetrület felől jól látható legyen.

11.§


(1) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről, és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.


(2) Amennyiben az ingatlan házszáma hivatalból indult eljárás során változik meg, a házszámtáblát az ingatlan tulajodnosa részére az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

12.§


(1) Az önkormányzati rendelet 2014. novenber 20. napján  lép hatályba.


(2) Azon ingatlan tulajdonosa, melynek házszámozása hiányzik, az e rendeletben foglat kötelezettségének a rendelet hatályba lépését követő 90 napon belül köteles eleget tenni.


(3) Az önkormányzati rendelet hatályba lépésének időpontjában tartószerkezetre rögzített utcanév-táblák 9.§ (2) bekezdés szerinti elhelyezéséről a táblák avulása miatti cseréje során gondoskodik az önkormányzat.