Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (I. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 2/2012. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 25- 2014. 01. 25

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

1.§.


(1) A szociális ellátásokról szóló 2/2012. (II.24.) sz. önkormányzati rendelet (a továbbiakban:„R”) 2.§.(1) bekezdésében a Gyöngyössolymosi Polgármesteri Hivatal szövegrész helyébe a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal szövegrész lép.

(2) Az „R” 2.§. (3) bekezdésében átmeneti segély szövegrész helyébe önkormányzati segély szövegrész lép.

(3) Az „R” 2.§. (3) bekezdésének c.) pontja hatályát veszti.

(4) Az „R” 2.§. (7) bekezdésében az átmeneti és temetési segély szövegrész helyébe önkormányzati segély szövegrész lép.

2.§.


(1) Az „R” 3.§. (1) bek. a.) pont. af.) alpontja hatályát veszti.

(2) Az „R” 3.§. (1) bek b.) pontja hatályát veszti.

3.§.


(1) Az „R” 5.§.(1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Szociális, valamint Kulturális-, Oktatási- és Sport Bizottság a (2) bekezdésben felsorolt címeken a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő szociális rászorult családok és személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.”

(2) Az „R” 5.§.(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzati segély adható

a) eseti segély,

b) gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatása,

c) temetési segély formájában.”

(3) Az „R” 5.§. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„ (3) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorultnak minősül az a kérelmező, aki        létfenntartásához, alkalomhoz kötődő többletkiadásaihoz, önálló életvitele megőrzése érdekében támogatást kér.”

(4) Az „R” 5.§. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    „(4) Eseti segély abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező krízishelyzetbe került.    

Krízishelyzetnek kell tekinteni különösen, ha kérelmező vagy családtagja

a) betegségével kapcsolatos gyógyszereit nem tudja kiváltani (felírt vények bemutatása   esetén),

b) kórházi kezelést, műtéti beavatkozást, gyógyászati segédeszközt, rehabilitációt vesz igénybe (vonatkozó igazolások bemutatásával),

c) közüzemi szolgáltató által kiállított számlát nem tudja megfizetni (számla bemutatásával),

d) munkanélkülivé vált (igazolt álláskeresési támogatásra való jogosultság, vagy az állami foglalkoztatási szervvel való együttműködésről szóló okirattal) vagy

e) kötelező iskoláztatással kapcsolatos fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni                (közoktatási intézmény igazolása alapján)”

(5) Az „R” 5.§. (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Eseti segélyben részesülhet az, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az érvényben lévő öregségi nyugdíjminimum 200%-át, valamint egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200%-át és létfenntartása tartósan  vagy időszakosan veszélyeztetett. Ilyen az elemi kár, tartós betegség, megnövekedett gyógyszerköltség, akinek a közgyógyellátási igazolvány kiadása a költséget nem csökkenti, valamint egyéb rendkívüli kiadás, melyet kérelmező hitelt érdemlően bizonyít.

(6) Az „R” 5.§. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Elsősorban azok a személyek részesülhetnek eseti segélyben, akik egyéb módon családjuk vagy önmaguk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.”

(7) Az „R” 5.§. (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Aki az Önkormányzat által megállapított rendszeres pénzellátásban részesül csak különösen indokolt esetben kaphat eseti segélyt.”

(8) Az „R” 5.§.  a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Eseti segély a tárgyév folyamán legfeljebb három alkalommal állapítható meg, melynek összege az öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét nem haladhatja meg. A segélyt megállapító határozatban fel kell sorolni a későbbi kifizetések időpontját és a kifizetendő összeget.  Alkalmanként adható önkormányzati segély minimum 6.000.-Ft.”

(9) Az „R” 5.§.  a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Eseti segély ugyanazon családban egyidejűleg csak egy jogosultnak állapítható meg. Eseti segély tárgyév folyamán ugyanazon családnak három alkalommal állapítható meg, melynek összege az öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét nem haladhatja meg.”

(10)Az „R” 5.§.  a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A Szociális Kulturális Oktatási és Sportbizottság a hivatal dolgozójának bevonásával a segélyt igénylő szociális helyzetéről tájékozódik, szükség esetén helyszínen tájékozódik a kérelemben foglaltak valódiságának megállapítására, környezettanulmány keretében.”

(11)Az „R” 5.§.  a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Rendkívüli eseti segélyben részesíthető az, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, különösen, ha elemi kárt szenved. A támogatás jövedelemvizsgálat nélkül kell megállapítani és a támogatás értéke 100.000.- Ft-ig terjedhet.”

(12)Az „R” 5.§.  a következő (12) bekezdéssel egészül ki:

„(12) A 5. § (2) bekezdés b) pontja szerinti gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatására jogosult a gyermek törvényes képviselője és a fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel, aki az Szt. szerinti időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.„

(13)Az „R” 5.§.  a következő (13) bekezdéssel egészül ki:

„(13) A gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatása akkor állapítható meg, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagkereset nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 300%-át.”

(14)Az „R” 5.§.  a következő (14) bekezdéssel egészül ki:

„(14) A támogatás összege alkalmanként nem lehet több mint az öregségi nyugdíjminimum 50%-a.”

(15)Az „R” 5.§.  a következő (15) bekezdéssel egészül ki:

„(15) A gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatásának együttes összege évente nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át.”

(16)Az „R” 5.§.  a következő (16) bekezdéssel egészül ki:

„(16) A gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatása természetben is nyújtható, amiről a Szociális Kulturális Oktatási és Sport Bizottság dönt. A természetben nyújtott támogatást a gyermek étkezési térítési díjára, iskolai tanszerek ellenértékének kiegyenlítésére is lehet fordítani. A támogatás értékét a szociális előadó nyilvántartja és dokumentálja. Az intézményi térítési díj havonta az intézmény elszámolása alapján kerül felhasználásra.”

4.§.


(1) Az „R” 6.§. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 5.§. (2) bekezdés c.) pontjában meghatározott temetési segélyre jogosult az a kérelmező, aki  Gyöngyössolymos Községben állandó lakóhellyel rendelkezik és aki,

a) az elhunyt közeli hozzátartozója és az elhunyt közvetlenül a halála előtt állandó lakóhellyel rendelkezett Gyöngyössolymoson 

b) az elhunyt közeli hozzátartozója és az elhunyt közvetlenül a halála előtt állandó lakóhellyel nem rendelkezett Gyöngyössolymoson”

 (2) Az „R” 6.§.(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A temetési segély összege 30.000,- Ft.”

 (3) Az „R” 6.§.(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

              „(3) A kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 25 napon belül lehet  előterjeszteni.”

5.§.


(1) Az „R” 13.§. a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A közgyógyellátási ügyekben benyújtott kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.”

6. §


Jelen rendelet a 2014. január 25-i napon lép hatályba.