Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2015.évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 27- 2016. 02. 24

Gyöngyössolymos község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya kiterjed Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságaira, és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre.


I. Fejezet


2.§


A költségvetés bevételei és kiadásai



(1) A képviselő-testület a helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek


a) bevételi főösszegét            359.996e Ft-ban

b) kiadási főösszegét            359.996e Ft-ban állapítja meg.


(2) A képviselő-testület a helyi önkormányzat 2015. évi elemi költségvetésének


a) bevételi főösszegét             318.729 e Ft-ban

b) kiadási főösszegét             318.729 e Ft-ban állapítja meg.


(3) A képviselő-testület a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal 2015. évi elemi költségvetésének


a) bevételi főösszegét             74.806e Ft-ban

b) kiadási főösszegét            74.806e Ft-ban állapítja meg.


(4) A képviselő-testület a Művelődési Ház 2015. évi elemi költségvetésének


a) bevételi főösszegét             16.586e Ft-ban

b) kiadási főösszegét             16.586e Ft-ban állapítja meg.


(5) A képviselő-testület a Solymosy Óvoda 2015. évi elemi költségvetésének


a) bevételi főösszegét            125.265e Ft-ban

b) kiadási főösszegét           125.265e Ft-ban állapítja meg.


(6) A képviselő-testület a Községi és Iskolai Könyvtár 2015. évi elemi költségvetésének


a) bevételi főösszegét             734e Ft-ban

b) kiadási főösszegét             734e Ft-ban állapítja meg.


(7) A költségvetés az alábbi címekre és alcímekre tagozódik


a) az önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek önálló elemi költségvetést alkotnak.

b) az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek elemi költségvetésén belül az egyes tevékenységek, kormányzati funkciók a megfelelő címhez tartozó alcímeket alkotják.

3.§


(1) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2015. évi költségvetés bevételeinek és kiadásainak összefoglaló mérlegét az 1. számú melléklet tartalmazza.


(2) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2015. évi költségvetés működési, felhalmozási bevételeinek és kiadásainak összefoglaló mérlegét a 2. számú melléklet tartalmazza.


(3) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2015. évi költségvetés kötelező és önként vállalt feladataihoz kapcsolódó bevételeinek és kiadásainak összefoglaló mérlegét a 3. számú melléklet tartalmazza.



(4) A helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2.§(1) bek a, pontjában megállapított bevételi főösszegét bevételi forrásonként, jogcímcsoportonként a 4. számú melléklet tartalmazza.

4.§


(1)  Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek a 2.§ (1) b.) pontjában megállapított kiadási főösszeg részletezését a 4. számú melléklet tartalmazza.


(2)  Az önkormányzati beruházási, felújítási kiadásokat feladatonként az 5. számú melléklet tartalmazza.

5.§


(1) Az önkormányzat normatív állami támogatásait a 6. számú melléklet mutatja be.


(2) Az önkormányzat tervezett közhatalmi bevételeit a 7. számú melléklet tartalmazza.


(3) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok támogatásait a 9. számú melléklet tartalmazza.


(4) Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projekteket a 10. számú melléklet mutatja be.


(5) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 11. számú melléklet tartalmazza.


(6) A rendelet 12. számú melléklete tartalmazza az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat-felhasználási tervet.


(7) Az önkormányzat által adott támogatásokat a 14. számú melléklet mutatja.


(8) A középtávú tervezés során az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak, valamint költségvetési egyenlegének a költségvetési évet követő három évre tervezett összegét a 16. számú melléklet mutatja be.


(9) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek kiadásait feladatonként, kiemelt előirányzatonként a címrenddel együtt a 17. számú melléklet tartalmazza.


(10 ) A likviditási tervet a 13. számú melléklet szemlélteti.


(11) Az önkormányzat részesedéseit a 15. számú melléklet tartalmazza.



ELJÁRÁSI RENDLKEZÉSEK


6.§



(1) A többéves kihatással járó döntések nincsenek.


(2) Az önkormányzat részéről az irányítása alá tartozó költségvetési szerveknek folyósított működési támogatás átadása külön belső szabályzatban foglaltak szerint történik.


(3) A költségvetési hiány belső finanszírozására 16.127e Ft előző évi költségvetési maradvány kerül felhasználásra.

7.§


(1) A helyi önkormányzat költségvetésében 5.000e Ft általános tartalék és 3.560e Ft fejlesztési céltartalék szerepel az évközi többletigények, felhalmozási kiadások, valamint az elmaradt bevételek pótlására.


(2) Az általános tartalék felett meghaladóan a képviselő-testület rendelkezik.


(3) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 500e Ft összeghatárig –a polgármesterre átruházza a személyi juttatás előirányzata kivételével. Az átruházott hatáskörben hozott döntésről a polgármester a soron következő ülésen köteles beszámolni a képviselő-testületnek.


(4) A szabad pénzeszközök pénzintézeti lekötésével kapcsolatos szerződések illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a képviselő-testület értékhatártól függetlenül a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen beszámol.

8.§


(1) A helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek létszámkerete a 8. számú mellékletben került meghatározásra.


(2) A főállású köztisztviselők, közalkalmazottak és az önkormányzat intézményeivel munkaviszonyban álló alkalmazottak (továbbiakban: munkavállalók) – ide nem értve a közhasznú, közcélú és egyéb támogatott foglalkoztatottakat éves cafetéria- juttatása bruttó 200e Ft.


(3) A főállású köztisztviselők, közalkalmazottak és az önkormányzat intézményeivel munkaviszonyban álló alkalmazottak (továbbiakban: munkavállalók) – ide nem értve a közhasznú, közcélú és egyéb támogatott foglalkoztatottakat - munkaruha juttatása 20e Ft került megállapításra.


(4) A főállású köztisztviselők, közalkalmazottak és az önkormányzat intézményeivel munkaviszonyban álló alkalmazottak (továbbiakban: munkavállalók) – ide nem értve a közhasznú, közcélú és egyéb támogatott foglalkoztatottakat – bankszámla költség hozzájárulás juttatása 12eFt/fő/év került megállapításra.


(5) A főállású köztisztviselők cafetéria-juttatás igénybevételének részletes szabályait a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Közszolgálati Szabályzata határozza meg.

II. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


9.§


(1) Az önkormányzat hitelt nem vesz fel, azt a költségvetésben nem tervezi.


(2) A hitel felvétele, átütemezése a képviselő-testület feladata.

10.§


(1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és az intézmények vezetőit a 2015. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.


(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


(3) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint az együttműködési megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani.


(4) Az intézményvezetőt fegyelmi felelősség terheli az intézmény gazdálkodásáért. A költségvetési rendelet mellékleteiben foglalt előirányzatok túllépése, illetve e rendelet szabályainak be nem tartása munkáltatói fegyelmi intézkedést von maga után.

11.§


(1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a helyi önkormányzat és a költségvetési szervei bevételeiket folytatólagosan beszedhessék, kiadásaikat teljesítsék. A felhatalmazás az ez évi költségvetési rendelet hatályba lépésének napján megszűnik.


(2) Az (1) bekezdésben folytatott gazdálkodásról a polgármester beszámol a képviselő-testületnek. A képviselő-testület az ez évi költségvetési rendeletet az (1) bekezdés szerint beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat az ez évi költségvetési rendeletbe beépítve fogadja el.

12.§


(1) A képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján, - az első negyedév kivételével – negyedévente, de legkésőbb a költségvetési évet követő év február 28. napjáig – december 31-i hatállyal – dönt a költségvetési rendelet módosításáról.


(2) Az évközi központi előirányzat zárolását a képviselő-testület elé kell terjeszteni.

13.§


E rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.