Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2015. 08. 01- 2016. 10. 24

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés a) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában , a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi XLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 33.§(7) bekezdésében  meghatározott feladatkörében eljárva  a következőket rendeli el:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


1.§


Az e rendeletben meghatározott települési támogatásokra való jogosultságot a Szociális, valamint Kulturális-, Oktatási- és Sportbizottság átruházott hatáskörében állapítja meg.

2.§


A jogosult részére – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint – települési támogatás állapítható meg


a) eseti települési támogatás

b) rendkívüli települési támogatás

c) gyógyszerköltség támogatás


formájában.

3.§


(1) Az e rendeletben szabályozott települési támogatás kérelemre és hivatalból is megállapíthatóak.


(2) A települési támogatás igénylése iránti kérelmeket, - ideértve az a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény ( a továbbiakban: Szt.) 45.§ (5) bekezdésében meghatározott intézmények által a szociális ellátás hivatalból történő megállapítása érdekében kezdeményezett eljárást is - a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani, az erre rendszeresített formanyomtatványon.


(3) A a települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles - az igényelt támogatástól függően - a családjában, vagy háztartásában élő személyek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat becsatolni. Köteles továbbá a kérelem nyomtatványon felsorolt igazolásokat - illetve ezek hivatalból történő beszerzéseihez szükséges hozzájárulásokat – mellékelni.


(4) Az igénylők szociális, vagyoni körülményeinek feltárása érdekében a települési támogatásra való jogosultság elbírálása során, szükség esetén környezettanulmányt kell készíteni. A környezettanulmány készítésének szükségességéről a jegyző dönt.


(5) A környezettanulmány az elkészítésétől számított három hónapig érvényes.


(6) A tényállás tisztázása érdekében háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető. A vagyoni körülmények további tisztázása érdekében a kérelmezőre és vele azonos lakcímen együtt lakó közeli hozzátartozókra vonatkozóan – hozzájáruló nyilatkozatuk alapján – további információk beszerezhetőek. Az adatok beszerzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat – a rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon – a kérelmező köteles beszerezni és Hivatalnak átadni.


(7) A települési támogatás megállapításakor – ha az Szt. vagy e rendelet másként nem rendelkezik – az egy háztartásban élő személyek szociális helyzetét egységben kell vizsgálni. A támogatásokat úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a kérelmező létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.


(8) Nem állapítható meg támogatás, ha a kérelmező, vagy a jogosultság szempontjából beszámítandó bármely családtagja az igénylés benyújtásának időpontjáig nem vette igénybe, vagy az igénybevételi eljárást nem indította el azokra a társadalombiztosítási, vagy rendszeres pénzellátásokra, melyekre szerzett, vagy származtatott joga fennáll.


(9) A támogatás megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.


(10) A házastársak akkor tekinthetők külön élőknek, ha lakcímük különböző.


(11) Jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17. §-ának rendelkezései az irányadók, de a visszafizetés nem mentesít az egyéb, így különösen a büntető, vagy szabálysértési felelősség alól.


(12) Jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megállapítása esetén a kérelmező egy évig nem részesíthető települési támogatásban.  

II. Fejezet


Egyes ellátásokra vonatkozó különös szabályok


Eseti települési támogatás


4. §


(1) [1]A (2) bekezdés szerint esetekben - a (2) bekezdés c) pontját kivéve -  eseti települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 250%-át.


(2) Eseti települési támogatás állapítható meg az alábbi esetekben:


a) a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül diagnosztizált súlyos betegség esetében a gyógyítással, kórházi tartózkodással járó többletköltségekhez,

b) [2]regisztrált munkanélküliek esetében a jövedelem kiegészítésére,

c) temetési költségek viseléséhez, amennyiben a kérelmező a becsatolt számlák alapján igazolja, hogy meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott,

d) előrefizetős áramfogyasztást, gázfogyasztást mérő készülék felszereléséhez,

e) a Gyámhivatal által nevelésben vett gyermek családjával való kapcsolattartásához a kapcsolattartásra jogosult szülő részére,

f) egy év alatti gyermekek egészséges fejlődésének biztosításához – vitaminok, tápszer pótlásához – a családgondozó ajánlása alapján,

g) téli tüzelő beszerzéséhez,

h) [3]létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan megélhetése nem biztosított személy részére.


(3) [4]Az eseti települési támogatás összege:

a) a (2) bekezdés c) pontjában szabályozott esetben 25.000,-Ft

b) a (2) bekezdés g) pontjában szabályozott esetben évente maximum 30.000 Ft.


(4) [5]Az eseti települési támogatás összege családonként nem haladhatja meg évene a 60.000.-Ft-ot.



Rendkívüli települési támogatás


5. §


(1) Jövedelmi helyzetre tekintet nélkül állapítható meg a szociális ellátás amennyiben kérelmező lakásában elemi kár következtében súlyos, a lakhatás elemi feltételeit veszélyeztető kár keletkezett, és átmenetileg vagy tartósan a kérelmező és családja létfenntartása veszélybe került.


(2) A rendkívüli települési támogatás összege keletkezett kár nagyságától függően - legfeljebb 100.000,-Ft.

Gyógyszerköltség támogatás


6.§


(1) Gyógyszerköltség támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) 150 %-át, egyedülélő esetében 250%-át, azon családok esetében, ahol a család minden tagja betöltötte 70. életévét 300 %-át, 70 éven felüli egyedülélők esetében 350 %-át, feltéve, hogy


a) az Szt. 50. § (1)-(2) bekezdése alapján közgyógyellátásra nem jogosult, és


b) krónikus betegségére tekintettel - a kérelem benyújtását megelőző három hónapban rendszeresen szedett gyógyszereinek az egészségbiztosítási szerv által igazolt havi átlagköltsége eléri a 3.000,-Ft-ot.


(2) A támogatás mértéke az egészségbiztosítási szerv által igazolt havi gyógyszerköltség összegéig , de maximum havi 3.000,-Ft értékhatárig terjedhet.


(3) A támogatás a kérelem benyújtásának időpontjától számított maximum 12 hónap időtartamra állapítható meg.


(4) A támogatás háromhavonta, egyenlő részletekben kerül kiutalásra.


III. Fejezet


Aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételei


7.§


(1) Az aktív korúak ellátása keretében az Szt. 33. § (1)-(6) bekezdéseiben foglaltakon túl, a támogatásra való jogosultság egyéb feltétele a rendezett lakókörnyezet folyamatos biztosítása.

(2) Rendezett a lakókörnyezet akkor, ha


a)  a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és az ahhoz tartozó udvar, kert, előkert

aa) tiszta, rendezett

ab) rendeltetésszerű használhatósága biztosított,

ac) folyamatos tisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, pormentesítése, valamint szükség szerinti gyakoriságú fűnyírással, kaszálással történő gyommentesítése biztosított,

ad) higiénés állapota alapján fertőzésveszély nem áll fenn, és

ae) területén a kérelmező vagy jogosult biztosítja a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI.3.) NM rendelet 35. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakat,


b) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakásban vagy házban és az ahhoz tartozó udvaron a szemét gyűjtésére és tárolására rendelkezésre áll rendeltetésszerűen használt, a hulladékszállítást végző szolgáltató által elfogadott hulladéktároló edény, vagy zsák,


c) a kérelmező vagy jogosult az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház vizes-helyiségének, illemhelyének rendeltetésszerű használatát, tisztán tartását biztosítja,


d) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan előtti járda – járda hiányában egy méter széles területsáv -, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területe, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területe tiszta, rendezett, és


e) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és az ahhoz tartozó udvar, kert, előkert vonatkozásában az a)-d) pontban nem szabályozott eseteken túl a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak betartásra kerülnek.




IV. Fejezet


Záró rendelkezések


8. §


(1) Ez a rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2012.   (II. 24.) önkormányzati rendeletének

a) 2.§ (3)bekezdésének a)-f)pontjai,

b) 2.§ (6)-(7) bekezdései,

c) 3.§-13.§-ai.

[1]

A rendelet szövegét a 11/2015.(VII.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. augusztus 1-től

[2]

A rendelet szövegét a 11/2015.(VII.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. augusztus 1-től

[3]

A rendelet szövegét a 11/2015.(VII.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. augusztus 1-től

[4]

A rendelet szövegét a 11/2015.(VII.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. augusztus 1-től

[5]

A rendelet szövegét a 11/2015.(VII.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. augusztus 1-től