Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a Gyöngyössolymos Község Díszpolgára cím, a Gyöngyössolymos Községért Érdemérem és a Gyöngyössolymos Községért Oklevél adományozásának rendjéről

Hatályos: 2018. 05. 05- 2019. 06. 30

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontja, (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdéseiben biztosított jogkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

A Díszpolgári cím


1.§


(1) A Gyöngyössolymos Község Díszpolgára cím annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével hozzájárult Gyöngyössolymos Község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.


(2)  Gyöngyössolymos Község Díszpolgára cím évente egy adományozható. [1]Kivételes esetekben - településhez köthető kerek évforduló, a díszpolgári adományozására okot adó esemény, tevékenység évfordulója - több személy is megkaphatja a díszpolgári címet.


(3) A Díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél jár, melynek leírását a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

2.§


(1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) díjtalanul látogathatja az Önkormányzat közművelődési intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

Az Érdemérem


3.§


(1)A Gyöngyössolymos Községért Érdemérem azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi, vagy gazdasági szervezeteknek adományozható, akik, vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.


(2) A Gyöngyössolymos Községért Érdemérem évente kettő adományozható.


(3) A Gyöngyössolymos községért érdemérem mellé díszoklevél jár, melynek leírását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Az Oklevél

4.§


(1) A Gyöngyössolymos Községért Oklevél azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi, vagy gazdasági szervezeteknek adományozható, akik, vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.


(2) Az oklevél leírását a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

Az elismerések adományozásának rendje

5.§


(1) A Gyöngyössolymos Község Díszpolgára címet, a Gyöngyössolymos Községért Érdemérmet és a Gyöngyössolymos Községért Oklevelet a Képviselő-testület által az éves rendezvénytervben meghatározott időpontban a polgármester adja át.

(2) Az elismerések odaítéléséről a képviselő-testület dönt az állandó bizottságok javaslata alapján. Javaslatot tehet az adományozásra a község területén lakó bármely személy, a község területén működő társadalmi, gazdasági szervezet minden év május 31. napjáig.

(3) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható, ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

Az elismerések visszavonása

6.§


(1) Az elismerések visszavonhatók, ha az abban részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.


(3) Az elismerések visszavonásáról a képviselő-testület dönt.

Záró rendelkezések

7.§


(1) A Díszpolgári elismerésben részesített személyekről a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések költségeinek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(3) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Gyöngyössolymos Község Díszpolgári cím, Gyöngyössolymos községért érdemérem és oklevél alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/2014.(I. 23) önkormányzati rendelete.

[1]

A rendelet szövegét a 6/2018.(IV.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. május 5-től