Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzatról szóló 23/2006.(XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat  az épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontja, valamint   az épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Helyi építési Szabályzatról szóló 23/2006.(XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. §

 

A 23/2006.(XI. 28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 9. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


9. § (3) A beépítésre szánt terület az alábbi terület-felhasználási egységekre (övezetekre) tagozódik:


a.) Falusias lakóterületek övezet

      b.) Kertvárosias lakóterületek övezetei

c.) Településközpont vegyes terület

      d.) Kereskedelmi, szolgáltató terület

      e.) Ipari terület

      f.) Különleges területek


- Kt          temető

- Ksp        sportpálya

- Kla        „Lajosháza”

- Kc          kemping

- Kh          hulladékudvar

- Kb          bánya.”

2. §


A Rendelet 24. § (14) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„24. § (14)  c) A mobiltelefon-szolgáltatók antenna tornyait belterületen nem, külterületen a belterület határától számított 800 méter távolságra lehet elhelyezni.”

3 §


A Rendelet 39. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„39.  §.(1) A külön jogszabályok alapján védelem alatt álló természeti területeken és védett területeken területet felhasználni, földrészletet alakítani, a növényi és állati élőhelyeket befolyásoló beavatkozást végrehajtani, építményeket elhelyezni és kialakítani csak a védetté nyilvánító rendelkezés, valamint az érdekeltek és a szakhatóságok előírásai szerint szabad.”

4. §


A Rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„28. § (1) Az erdő önálló terület-felhasználási egység, mely a szabályozási lapon erdőként (E) került leszabályozásra. Erdőterület az erdő céljára szolgáló terület.”

5. §


  1. A Rendelet 28. § (3)  bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„28. § (3) A hatályos jogszabály alapján az erdő elsődleges rendeltetése mellett másodlagos rendeltetés is megállapítható.”


(2) A Rendelet 28. § (4)  bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„28. § (4) Az erdőterületen – annak rendeltetésétől függetlenül, de a szigorúbb természetvédelmi előírások függvényében – üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére tartózkodhat, melyet az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását jogszabály elrendelte. A fokozottan védett természeti területen lévő erdőben való tartózkodásra minden esetben a szigorúbb természetvédelmi jogszabályok előírásait kell betartani.”

6. §


A Rendelet 5. §, 6. §, 7. § (2) – (3) bekezdése, 8. § (2) bekezdése, 11. §, 12. § (1) (2), (11) – (12) bekezdése, (14) bekezdése, (23)-(24)-(25) bekezdése, 17. § (7)-(8) bekezdése,19. § (5) bekezdése, 28. § (6) bekezdése, 29. §, 30. §. 31. §, 32. §,35. § (4) bekezdése  hatályát veszti.

7. §


A Rendelet 1. melléklete hatályát veszti.

8. §


E Rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.


I N D O K O L Á S



                                                                                         1.§-hoz


A Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) rendelkezik a beépítésre szánt területek övezeti besorolásáról. Az egyes övezetek megnevezése összhangban kell hogy legyen a hatályos jogszabályokkal.


2.§-hoz


A Képviselőtestület egyedi határozatot hozott a mobil átjátszó tornyok elhelyezéséről. Kötelező erővel a kérdésben a rendeleti szabályozás bír.


3.-4.-5. §-hoz


Az alaprendelet hatályon kívül helyezett jogszabályi hivatkozásokat tartalmazott, azt a szabályozás szövegéből ki kell hagyni.


6.-7.-§-hoz


A hatályon kívül helyezendő rendelkezések jogszabály változás miatt rendeletalkotási felhatalmazás hiánya, illetve központi jogszabály a tárgyban hozott szabályozása miatt nem maradhatnak a HÉSZ-ben.