Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (IX.28.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn túli megtartásának engedélyezéséről és díjairól

Hatályos: 2017. 10. 15

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontja,  az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva  a következőket rendeli el:

1. §


E rendelet alkalmazásában:

(a) hivatali helyiség: Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal – Gyöngyössolymos, Szabadság út 139. szám alatti -  épülete házasságkötő terme.

(b) hivatali munkaidő: A Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.


2. §


(1) A hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezését a házasságkötés bejelentésekor kérelmezni kell.

(2) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslata figyelembevételével – dönt.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a kérelmező megfelel a jogszabályi feltételeknek és befizette a rendelet 3. §-ban meghatározott szolgáltatási díjat.

(4) A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés szolgáltatási díját a kérelem benyújtását követő 5 munkanapon belül kell megfizetni a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal számlájára.

(5) Amennyiben a házasságkötésre  nem kerül sor, a befizetett szolgáltatási díjat vissza kell fizetni.

(6) Ha a hivatalon kívüli  házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor, a házasulók mentesülnek a díj megfizetése alól. Rendkívüli körülménynek minősül, valamelyik házasuló fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt az anyakönyvvezető előtt a hivatali helyiségben megjelenni nem képes. Ezt a körülményt a házasulóknak a kérelmükben megjelölni, és igazolni kötelesek.


3. §


Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatási díj mértéke:

(a) Hivatali munkaidőn túli    házasságkötés esetén: 20.000,- Ft (ebből az anyakönyv-vezetőt megillető díj: 15.000,- Ft),

(b) Hivatali munkaidőn túl, és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén:30.000,- Ft (ebből az anyakönyvvezetőt  megillető díj: 20.000,- Ft)

4. §


(1)  E rendelet 2017. október 15. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével a házasságkötések engedélyezéséről és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló 11/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.