Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (V.9.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn túli megtartásának engedélyezéséről és díjairól

Hatályos: 2017. 05. 15- 2017. 10. 13

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések


  1. §

E rendelet alkalmazásában:


  1. )  hivatali helyiség: Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal – Gyöngyössolymos, Szabadság út 139. szám alatti -  épülete házasságkötő terme.
  2. )  hivatali munkaidő: A Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.


Hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül anyakönyvi esemény engedélyezése



2. §


  1. )  A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését az elektronikus rendszer által előállított nyomtatványon kell kérni, az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidőben, vagy a tervezett időpontját megelőző 30 nappal.
  2. )  A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslata figyelembevételével – dönt.
  3. ) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén, a kérelmezőnek kell gondoskodniuk a külső helyszínnek az anyakönyvi esemény megtartására alkalmassá tételéről. A hivatali helyiségen kívüli helyszín akkor alkalmas az anyakönyvi esemény megtartására, ha az anyakönyvi iratok és kellékek sérülés és szennyeződésmentes elhelyezését biztosító asztal rendelkezésre áll.
  4. ) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén az anyakönyvvezető helyszínre és vissza utazásáról a kérelmező gondoskodik.

3. §


  1. )   A hivatali munkaidőn kívül történő esemény engedélyezését az elektronikus rendszer által előállított nyomtatványon kell kérni a bejelentkezéssel egyidőben.
  2. )  A kérelemről az anyakönyvvezető dönt.

A többletszolgáltatási díj


4. §


  1. )  A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés többletszolgáltatási díját az anyakönyvi eseményt megelőző 15 nappal kell megfizetni a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal számlájára.
  2. )  Amennyiben a házasságkötésre  nem kerül sor, a befizetett szolgáltatási díjat vissza kell fizetni.
  3. )  Ha a hivatalon kívüli  házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor, a házasulók mentesülnek a díj megfizetése alól.
  4. )  A (3) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, valamelyik házasuló fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt az anyakönyvvezető előtt a hivatali helyiségben megjelenni nem képes. Ezt a körülményt a házasulóknak a kérelmükben megjelölni, és igazolni kötelesek.
  5. )  A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események többletszolgáltatási díját a rendelet 1./ számú melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések


5. §


  1. )  E rendelet 2017. május 15. napján lép hatályba.
  2. )  E rendelet hatályba lépésével a házasságkötések engedélyezéséről és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló 11/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.