Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 05. 01

Gyöngyössolymos település Önkormányzat Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a  73.  §(2) bekezdésben, a 76.  § (1) – (2) bekezdésben és a 77.  § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.  § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. §


E rendelet célja, hogy Gyöngyössolymos Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


2.§


(1)  Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.


(2)  Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek a

      következők: 

        a.  a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

        b.  a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

        c.  az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

        d.  a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása,

        e.  amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

        f.   tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

        g.  kulturális alapú gazdaságfejlesztés


(3)  A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

       a.  a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének

            helyszínét,

       b.  a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt


(4)  Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait


3.  §


Gyöngyössolymos Önkormányzata a 2.§-ban meghatározott alapszolgáltatásokat az alábbi feladatok ellátásával biztosítja:


1.  Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

2.  Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

3.  A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

4.  Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat a helyi igények és a törvények, előírások alapján.

5.  A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelem felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

6.  A nemzeti és társadalmi ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít

7.  Lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára.

8.  Lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására.

9.  A helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok megismertetésének támogatása.

10. Támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét.

11. Támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét.

12. Színházi és szórakoztató programok szervezése.

13. Közösségi internetprogram biztosítása.

14. Közreműködik táborok szervezésében.


3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke


4. §


(1)  Az önkormányzat a rendelet 2. §-ban foglalt alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében közművelődési intézményt működtet.

(2) A közművelődési feladatokat elsősorban a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár (a továbbiakban: intézmény) útján látja el.

(3) Az önkormányzat biztosítja az intézmény működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

(4) Az intézmény Gyöngyössolymos Önkormányzatának fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, gazdasági feladatait Gyöngyössolymos Önkormányzata, mint önállóan működő és gazdálkodó szerv látja el.

(5) Az intézmény az alapító okiratban rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kulturális, közművelődési célkitűzések megvalósításához.

(6) Az intézmény kulturális programja, munkaterve, továbbá a nyilvános könyvtár éves szakmai beszámolója minden évben önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

4. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete


5. §


(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Gyöngyössolymos Önkormányzatának Képviselőtestülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési intézménynek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat az intézmény szakmai ellenőrzését a Képviselőtestület által látja el szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján.


5. A közművelődésben együttműködő partnerek


6. §


Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:


a.  A településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló,

     kulturális tevékenységeket végző szervezetekkel, személyekkel.

b.  Egyházzal.

c.  Oktatási, nevelési intézményekkel.

d.  Civil szervezetekkel, alapítványokkal.

e.  A Települési Értéktár Bizottsággal.


6. Záró rendelkezések


7. §


(1)  Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 14/2000. (IV. 25.) önkormányzati rendelet.