Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (II.26.) önkormányzati rendelete

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 26- 2021. 09. 02

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (II.26.) önkormányzati rendelete

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ban kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő- testületének feladat- és hatáskörében eljárva Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya a Gyöngyössolymosi Községi Önkormányzat képviselő-testületre, annak bizottságaira, a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. §

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését:

603.277.805 ,- Ft

Költségvetési bevétellel

603.277.805 ,- Ft

Költségvetési kiadással

állapítja meg.

A költségvetési címrendet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 15. § (1) bekezdése állapítja meg.

(2) Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat, Solymosy Óvoda, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár valamint a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal, külön-külön önállóan gazdálkodó szervezet.

(3) Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2021 évi költségvetésének főösszege:

- bevételi főösszeg: 371.523.474, - Ft

- kiadási főösszeg: 371.523.474, - Ft

(4) Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetésének főösszege:

- bevételi főösszeg: 82.891.819, -Ft

- kiadási főösszeg: 82.891.819, -Ft

(5) Solymosy Óvoda 2021. évi költségvetésének főösszege:

- bevételi főösszeg: 128.229.374, -Ft

- kiadási főösszeg: 128.229.374, -Ft

(6) Gárdonyi Géza Művelődési ház és Könyvtár 2021. évi költségvetésének főösszege:

- bevételi főösszeg: 20.633.138, -Ft

- kiadási főösszeg: 20.633.138, -Ft

3. §

A költségvetés részletezése

1. A Képviselő - testület a 2021. évi költségvetésének a 2. § (3) bekezdésében megállított bevételi és kiadási főösszegein belül kiemelt előirányzatként

a) a működési célú bevételt 603.277.805 Ft–ban,

b) a működési célú kiadásokat 603.277.805 Ft-ban, ebből

ba) a személyi jellegű kiadásokat 200.620.319 Ft-ban,

bb) a munkaadókat terhelő járulékokat 31.320.344 Ft-ban,

bc) a dologi jellegű kiadásokat 82.644.897 Ft-ban,

bd) az ellátottak pénzbeli juttatásait 3.000.000 Ft-ban,

be) egyéb működési célú kiadások 10.302.132 Ft-ban,

c) beruházásokat 7.327.228 Ft-ban,

d) felújításokat 45.398.064 Ft-ban

e) finanszírozási kiadásokat 222.664.821 Ft-ban állapítja meg,

Általános tartalékot nem állapít meg.

2. Az Önkormányzat 2021. évre a – közfoglalkoztatott nélkül – létszám előirányzatát 52 főben állapítja meg a 2. számú melléklet szerint.

3. Az Önkormányzat mérlegét a 3. számú melléklet tartalmazza

4. Az Önkormányzat előirányzat felhasználás ütemtervét a 4. számú melléklet tartalmazza.

5. Az Önkormányzat költségvetési évet és az azt követő 3 évre vonatkozó bevételi és kiadási terveit a 5. számú melléklet tartalmazza.

6. Az Önkormányzat 2021. költségvetési évre tervezett beruházását a 6. számú melléklet tartalmazza.

7. Az Önkormányzat 2021. költségvetési évre tervezett felújítását a 7. számú melléklet tartalmazza

(8) Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat bevételi főösszegét a 8. számú melléklet tartalmazza, a kiadási főösszegét a 9. számú melléklet tartalmazza,

(9) Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal bevételi főösszegét az 10. számú melléklet tartalmazza, a kiadási főösszegét a 11. számú melléklet tartalmazza,

(10) Solymosy Óvoda bevételi főösszegét az 12. számú melléklet tartalmazza, a kiadási főösszegét a 13. számú melléklet tartalmazza,

(11) Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár bevételi főösszegét az 14. számú melléklet tartalmazza, a kiadási főösszegét a 15.számú melléklet tartalmazza.

(12) A költségvetési évben keletkező többletbevétel felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(13) Az önkormányzat normatív állami támogatás bevételeit a 1.számú melléklet tartalmazza.

(14) Az Önkormányzat a lakosságnak nyújtott támogatásokat a 16. számú melléklet, a közvetett támogatás részletezését a 17. számú melléklet tartalmazza.

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati intézmények az éves költségvetésüket:

a. az Alapító Okiratban előírt, illetve engedélyezett, valamint az intézményi költségvetési alapokmányokban és a szervezeti és működési szabályzatban részletezett feladatkörökben és kötelezettségek mellett,

b. a szakmai hatékonyság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használata következményeinek érvényesítésével,

c. a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával kötelesek végrehajtani.

(2) A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét, és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magában.

(3) Az önkormányzat és a költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(4) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása, ennek keretein belül az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók, átcsoportosíthatók. Amennyiben év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatni köteles. Az évközi központi előirányzat-zárolást a Polgármester haladéktalanul köteles a költségvetési rendelet egyidejű módosításával a Képviselő-testület elé terjeszteni. Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5 Az Önkormányzat Képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – Az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak figyelembevételével – előirányzat-módosítás nélkül is eltérhet.

(6) Az Önkormányzat valamennyi költségvetési szerve köteles a legtakarékosabb gazdálkodást folytatni, kiadásainak csökkentése érdekében minden tőle elvárhatót megtenni.

5. §


A gazdálkodás szabályai

(1) A Képviselő - testület felhívja a költségvetésből gazdálkodó intézmények vezetőinek a figyelmét a takarékosságra.

1. Az intézmények vezetői az intézmények részére a rendeletben megállapított költségvetés felhasználását a vonatkozó pénzügyi szabályokban foglaltak szerint kötelesek végezni, teljes erkölcsi és anyagi felelősséggel tartoznak azért akként, hogy kiadási tervüket nem léphetik túl.

2. Az önkormányzati intézményekre a költségvetési szervek gazdálkodásáról szóló jogszabályok az irányadók.

3. A vonatkozó pénzügyi jogszabályok végrehajtásáért az intézmények vezetői felelősséggel tartoznak. Az intézmény-vezetők felelősek azért, hogy az ellátottak létszámában bekövetkező változások esetén tájékoztatást adjanak a hivatal vezetésének és a Képviselő-testületnek.

4. Az intézmények vezetői felelősek a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal felé szolgáltatott költségvetési adatok, valamint az intézményi költségvetés felhasználásának valódiságáért, az adatok bizonylatokkal történő alátámasztásáért.

6. §

.

Nevesített hatáskörök

(1) Az Önkormányzat költségvetésében meghatározott tartalékok és nevesített előirányzatának terhére összesen 500.000,- Ft, azaz ötszázezer forintig átruházott hatáskörben a Polgármester vállalhat kötelezettséget. A tartalék felhasználásáról a Polgármester a soron következő képviseleti-testületi ülésen tájékoztatja a képviselőket. Az előirányzat módosítását a költségvetési rendeletben át kell vezetni.

(2) Az adósságot keletkeztető jogügyletek, valamint a fejlesztési célú hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

(3) Az Önkormányzati gazdálkodás során az évközben létrejött bevételi többletet pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítja. A hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve a költségvetésben szereplő pénzügyi tételek lebonyolítását 5 millió forintig a Képviselő-testület a Polgármester hatáskörébe utalja. A Polgármester a megtett intézkedésekről a következő Képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a Képviselő-testület határozatban dönt.

(5) A Polgármester az Önkormányzat likviditási helyzetének kedvezőtlen alakulása esetén meghatározott időtartamra a kiadásokat korlátozó intézkedéseket vezethet be, amelyről utólag a Képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatni köteles.

(6) Kötelezettséget vállalni 100.000,- Ft felett csak írásban lehet.

(7) A Képviselő-testület a Polgármester javaslata alapján dönt a tartalék és a céltartalék felhasználásáról.

(8) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a Polgármester az Önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testületet legközelebbi ülésén köteles beszámolni. Ezen jogkörben a Polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetésben nem szereplő, szükséges kiadásokat teljesítheti.

7. §

.

Céljelleggel adott támogatások

(1) Az önkormányzati költségvetésből biztosított támogatásban részesülőkkel az Önkormányzat a támogatásról szóló döntés elfogadásától számított 30 napon belül, de még a folyósítást megelőzően köteles szerződést kötni.

(2) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján a támogatásban részesülő szervezetek kötelesek a támogatásról a jóváhagyó önkormányzati testület számára a szerződésben meghatározott időpontig elszámolást benyújtani.

8. §

.

Személyi és egyéb juttatások

(1) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 132. §-a szerinti illetményalap összegét – a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 61. § (6) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – 2021. évre 46.380,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Kttv. alapján a hivatalban dolgozó felsőfokú végzettségű köztisztviselő részére adható illetménykiegészítés mértékét 20 %-ban, középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő részére adható illetménykiegészítés mértékét 10 %-ban határozza meg, vagy kiváló teljesítmény értékelésük alapján, személyi illetményt állapít meg.

(3) A Képviselő-testület a közalkalmazottak 2021. évi bérét a költségvetési törvényben az egyes fizetési osztályok és fokozatokhoz rendelt minimum értékekkel egyezően határozza meg. Az intézmény vezető, - minden esetben egyeztetve a polgármesterrel, munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítésről dönthet.

(4) A Képviselő-testület a közalkalmazottakat megillető kötelező pótlékok mértékét a költségvetési törvényben rögzített minimumban állapítja meg.

(5) Az önkormányzati intézményeknél az illetményfizetés egységesen, a dolgozó által megválasztott lakossági folyószámlára utalással történik. Az illetmény utalásáról úgy kell gondoskodni, hogy az minden hónap 5-én – amennyiben az munkaszüneti napra esik, az azt megelőző munkanapon – a munkavállaló számláján jóváírásra kerüljön.

(6) A képviselőtestület 2021. évre 200.000 Ft fizetési előlegkeretet állapít meg.

Fenti összeget az intézmények és a hivatal dolgozói vehetik igénybe. Az előleg visszafizetése 5 hónapon belül történik meg. Egy személynek kifizethető fizetési előleg 20.000,- Ft/alkalom. Igénylő hiányában az előleg több alkalommal is felvehető.

(7) Az egyes intézményi kollektív szerződések csak jelen szakaszban rögzített korlátozással köthetők, illetve módosíthatók.

(8) A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői cafetéria-juttatása 2021. évi mértékét bruttó 200.000 Ft/főben állapítja meg.

(9) A foglalkoztatott a juttatás igénybevételéről a Polgármesteri Hivatal Cafetéria szabályzatának hatályosítását követő legkésőbb 15 napon belül, illetve a jogviszony létesítésekor, vagy az áthelyezéskor nyilatkozik, s ezt a nyilatkozatot 2021-ben legfeljebb egyszer módosíthatja.

(10) A foglalkoztatott a (8) bekezdésben meghatározott mértékig a Cafetéria szabályzatban meghatározottak szerint választhat.

9. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az Önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a önkormányzati társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

10. §

Vegyes és záró rendelkezések

(1) A Rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1-től kell alkalmazni.

(2) A 2021. január 1. és a hatályba lépés közötti időszakban elszámolt bevételre és teljesített kiadásokra a Rendelet előirányzatai biztosítanak fedezetet.

Asztalos Miklós dr. Behan Anett Éva

polgármester helyettes jegyző

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23-24. §-a, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 24. § - 28. §-a valamint a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvénynek a helyi önkormányzatokra vonatkozó előírásai alapján az Önkormányzat a tárgyévi költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg. A helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát, valamint költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a költségvetési egyenleg összegét, a 2021. évre tervezett fejlesztési célokat, saját bevételeket és a finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló

Az 1. §. rendelkezik a Rendelet hatályáról.

A 2. §. tartalmazza a költségvetés bevételeit és kiadásait.

A 3. § a költségvetés részletes bevételeit és kiadásit határozza meg.

A 4. §. a költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályokról rendelkezik.

A 5. § a gazdálkodás szabályait részletezi.

A 6. § a nevesített hatásköröket tartalmazza.

A 7. § rendelkezik a céljelleggel adott támogatásokról.

A 8. §-ban a személyi és egyéb juttatásokat határozza meg a Képviselő – testület.

A 9. §. a költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről rendelkezik.

A 10. § a hatályba lépésről rendelkezik.

Gyöngyössolymos, 2021. február 26.

Asztalos Miklós

Polgármester

HATÁSVIZSGÁLATI LAP

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése értelmében a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálatot kell lefolytatni. A (2) bekezdés alapján az előzetes hatásvizsgálat keretében, az alábbi tényezők vizsgálata szükséges:

A rendelet tervezet címe: Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő – testületének - 2/2021. (II.26.) önkormányzati rendelete Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Társadalmi hatások, gazdasági, költségvetési hatások: Az Önkormányzat és szervei működőképességének alapja, hogy az Önkormányzat a tárgyévre vonatkozóan költségvetéssel rendelkezzen

Környezeti következmények: Közvetlen környezeti következménye nincs a rendelet megalkotásának. Közvetetten azonban az egyes pályázati támogatások céljuk szerint hatással lehetnek a környezetre

Egészségi következmények: A rendelet megalkotásának közvetlen egészségügyi következménye nincs.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve nincs számottevő – a jelenleg hatályon kívül helyezendő rendeletet meghaladóan - hatása.

A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Jelen rendelet elfogadásának elmaradása esetén ellentmondás állna fenn e kérdéskörök helyi szabályozása, valamint egyes magasabb rendű jogszabályok rendelkezései között.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet megalkotásához és alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.

A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények: törvényességi észrevétel

1. melléklet

kép: /download/710/resources/EJR_7248454-base64img.png

2. melléklet

kép: /download/710/resources/EJR_7248465-base64img.png

3. melléklet

kép: /download/710/resources/EJR_7256819-base64img.png

4. melléklet

kép: /download/710/resources/EJR_7256811-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7256814-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7256816-base64img.png

5. melléklet

kép: /download/710/resources/EJR_7249674-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7249676-base64img.png

6-7. melléklet 6-

kép: /download/710/resources/EJR_7248466-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7248470-base64img.png

8-9. melléklet 8-

kép: /download/710/resources/EJR_7248473-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7248479-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7248480-base64img.png

10-11. melléklet 10-

kép: /download/710/resources/EJR_7248481-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7248482-base64img.png

12-13. melléklet 12-

kép: /download/710/resources/EJR_7248483-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7248485-base64img.png

14-15. melléklet 14-

kép: /download/710/resources/EJR_7248488-base64img.png

kép: /download/710/resources/EJR_7248492-base64img.png

16. melléklet

kép: /download/710/resources/EJR_7248493-base64img.png

17. melléklet

kép: /download/710/resources/EJR_7248494-base64img.png